Жители на кв. "Лозенец" протестират заради разбити пътища

Гражданите твърдят, че тази ситуация е такава от години
18 фев 2021 09:40, Ния Христова
32
 
Жителите на квартал "Лозенец" всеки ден се сблъскват с дупки, локви и липсата на градски транспорт. Това ги накара да излязат на протест и да поискат отговори от институциите.
 
"Ситуацията в квартала е такава от години. Това е известно и на Столичната община, и на другите институции. В 21-ви век, когато светът говори за устойчиво развитие и достъп до градска среда, ние сме свидетели на това нещо", сподели жителят на "Лозенец" Кристиан Желев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той е сред първите подали сигнал. Мъжът подчерта, че ситуацията е такава, откакто са започнали снеговалежите. По думите му са подадени множество сигнали, но реакции от институциите все още няма.
 
"Основният проблем с кв. "Лозенец" е съсобствеността. Става дума за частен терен с отреждане за бъдеща улица. Всъщност тя нито е отчуждена, а още по-малко е проектирана, а най-малко е изградена и въведена в експлоатация. Резултатът от това е, че през нея тече воден поток, който не е обхванат по здрав начин", коментира Момчил Якимов от отдел "Благоустройствени действия" към район "Лозенец".
 
Непосредствено до тях се намира и ливада, на която ще се строи училище.
 
"Тази улица за нас е важна и сме я подали в точка първа в списъка за отчуждение за бюджет 2021 г. Тази година той е намален и ние няма потвърждение дали отчуждението ще бъде извършено", допълни той.
 
Якимов изтъкна още, че положението е такова в целия квартал.
 
"Ние влагаме големи усилия да разясним на гражданите за същината на проблема, защото тук продължават да се заселват хора, които после остават разочаровани", каза той.
 
Христо Климентов, друг жител на квартала, коментира, че данъците са изключително високи. "Дупката е огромна. Ако не си плащахме данъците, нямаше да имаме претенции", добави той.
 
"Няма никаква пряка връзка между това какви данъци се плащат и колко от тях остават пред вратата на хората. След 2 месеца има избори, гражданите, които желаят част от данъците им да остават директно пред вратата, трябва да си изберат такива политически платформи. Иначе всичките пари отиват в един общ бюджет. С парите, които идват от разрешителни за този квартал, в момента се оправят улици, които са чакали 15 години на другия край на София", категоричен е Момчил Якимов.
 
Друг жител попита защо продължава строителството на нови сгради, след като улицата не е урегулирана.
 
"До няколко години ще бъде построен целият участък до Околовръстното. Новите собственици биват заблудени с това, че кварталът се развива. Имаше проект за метро, но в момента е замразен", допълни той.

32
Още от София
Сред абсурдите в София: Плод-зеленчук в паркиран автобус в "синя зона"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 1 седмица
Минете по ул."Адам Мицкевич"!
28
4
 
0
 
! Отговори
Софеанец преди 1 седмица
Леле, леле, леле! Селените ни взеха работнете места и женете! Дей тук ауър джобс!
27
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Ясно е че общината трябва да направи инфраструктура там щом са издали разрешително и после акт 16. ОБАЧЕ тия гражданя там не идват от луната много добре знаят общината каква е и колко си върши работата и че никога няма да има нормална инфраструктура в този район. Да са мислили като са теглили кредити и са се набутали в ливадата.
Имотите им след някоя друга година ще са непродаваеми.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Повече зор трябва да се дава на общините, иначе всички нови квартали са обречени на това състояние
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До бг смешки

Нагло в да изискваш нормална инфраструктура при положение че плащаш данъци? Ти нормален ли си?
24
2
 
6
 
! Отговори
Предприемач преди 1 седмица
Това на кадрите не е Лозенец. Това, че селтижите са купили кутийки в полето - да се оправят как могат
23
2
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 седмица
СФ се напълни със селяни ! нагли ,алчни некадърни но пък с огормно самочувствие без никакво покритие разбира се ...ГанИОВСКА работа ! майката си трака ...
22
3
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 1 седмица
новософиянците пискат . ами да си бяхте стояли на село бе , а не да миекате ИЗ цяла София !
21
2
 
5
 
! Отговори
AcOrP преди 1 седмица
Хаха купили си имот на сред полето, и се жалват. Аз ако бях на мястото щях да ги глобя,че етажната собственост не са почистили около блока си. Има такава наредба и тъй като не е улица а частен имот са длъжни. Истината е,че дребните тарикати като тези дошли от село и си мислят,че всички Софиянци сме им длъжни да им правим улиците. АА и не само да им ги правим, длъжни сме да им ги откупим с нашите пари.
20
0
 
2
 
! Отговори
Вот дъ фак!? преди 1 седмица
Според кмета ЕДИНСТВЕНИЯТ проблем е отчуждаването за изграждането на ЕДНА улица , което ще рече че всички останали са перфектни или как?
19
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Лозенес тана гето... както си е било преди доста години (*** квартал на София.
18
1
 
4
 
! Отговори
бг до бг смешки преди 1 седмица
и продлъжават да се изсипват ...ужас
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ния, селянко... стига с тоя квартал Лозенец -- РАЙОН ЛОЗЕНЕЦ може би :D
16
2
 
8
 
! Отговори
бг смешки преди 1 седмица
няма престижни квартали вече у СФ .ОТКАК цялата селения се изсипа у Софето ...Лозенец не прави излкючение ...
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ebb

А лозенец, да не би да е по-добре. Особено долната част към римска стена. Една улица няма където като минеш да не ти паднат пломбите.
14
1
 
18
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Аве граждани защо купихте имоти насред калищата, а сега ревете? Сами сте си виновни. Витоша заедно с манастриските калища и кръстовата клоака са най-смешните "квартали" където *** отиват виждат че да до колене в КАЛ няма никаква инфраструктура но си дават парите.
Баламурници... да сте мислили
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо се възмущавате бе,я вижтекакви магистрали се строят,всеки ден ги инспектират с джипката.Не ви трябват улици.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Споко бе мен, ще стане ливадата на улица, така беше и при нас, след 10 години ще имате улици, за къде бързаш?
11
4
 
4
 
! Отговори
пепеп преди 1 седмица
Е нали си избраха ДА-Българин за кмет на района точно тия? Не победи ли вече мафията и не им ли "оправи" улиците? Нали това бяха обещанията на умните и красивите...
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Кон с капаци

Не е вяро. Щом има разрешение за строеж и си купуваш имот там, плащаш данъци и сградата има акт 16, държавата трябва да изгради инфраструктура. Не може само разрешения да издава.