Екс архитектът на "Триадица" за токовия удар: Не изпитвам никаква вина

Не се знае кой е собственик на павилиона, значи не е случаен, каза още той
20 фев 2021 13:07,
66
Екс архитектът на "Триадица" за токовия удар: Не изпитвам никаква вина
Снимка: Кадър bTV

Бившият архитект на район "Триадица" – Иван Шишков, който подаде оставка след инцидента с токовия удар, при който загина момче на 16 години, не изпитва вина за случилото си. Пред bTV той отговори: "Не, никаква абсолютно".

Шишков работи като архитект към два района на Столичната община от 2002 г.

Още по темата

"Реално погледнато имаше изразено остро недоверие към мен от страна на хора, които аз считам, че ме уважават и като професионалист, и като човек – арх. Здравко Здравков и кметът Йорданка Фандъкова. За мен това е моментът, в който човекът трябва да тества дали властта е самоцел или името е по-важно от всичко останало", коментира арх. Шишков.

Той обясни, че процедурите, с помощта на които павилионът, към който е прекаран фаталния кабел, е работел, не се провеждат от бившия му вече район "Триадица".

"Павилионът е в терен на държавата – терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата ("Св. Иван Рилски" – б. р.). Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона, тогава директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени. Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който е преместваем", добави той.

"Според мен това, че не се знае кой е собственикът на павилиона и това, че е вписан в кадастъра, означава, че не е случаен", каза още арх. Шишков.

Елена Траянова е бивш началник на отдел "Устройство на територията, кадастър и регулация" в общината, която през 2011 г. е подписала вместо арх. Шишков бележката, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилиона.

По думите й с въпросната бележка не се нареждало да бъде прокаран ток, а че се поръчвало на ЧЕЗ да направи проучване.

"За мен тази служебна бележка, независимо кой я е подписал – в случая аз, не убива дете. Токът уби детето. Много съжалявам, че така ще го кажа, виждайки мъката на хората, които загубиха детето си", коментира още Траянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ako na arhitektite ivan shishkov i elena traianova ne e bilo iasno polojenieto s tesi sobstvenici i obekti, popitali li sa direktno s publichno iziavlenie v darjavnite bnt i bnr, policiata bulgarskata obstestvenost horata v kvartala i grada da im pomognat da se orientirat v kvartalnata arhitekturna jungla?!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агенцията по кадастър са си за разследване как попълват поставяеми будки като нечии ИМОТИ в кадастралната карта.
46
0
 
6
 
! Отговори
жената в бяло преди 3 години
прав е служебната бележка е за проучване сключва се първо догор за проучване в който чез указва как и откъде да стане свързването , после лицензиран елект идва прави връзката и чез я приема и чак тогава пуска ток , но са махнали светофар при ремонта на Гешев , как са свързали и кой после жиците фандъкова аз нищо не знам сега разбирам
45
0
 
11
 
! Отговори
😪&#1 преди 3 години
Как ще има виновен, няма скоро да разберем, ако въобще се стигне до някой!Не знаех, че сме толкова богата държава да издържаме хилядна администрация, като за всяко нещо отговарят поне пет служби и стотина човека.Един бил собственик на терена,друг вземал наема,после не знам кой какво...Последният, този който мете пред лавката да каже на родителите на детето защо не е на този свят!Бог да го прости, дано прости и на цялата ни лакомия и безотговорност!
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кметицата-даскалица да подава оставка,така се поема политическа отговорност,още повече ,че тя е най-виновна за липсата на контрол!Излиза ,че *** и Пульо може да си отвори барака за продажби и да се скачи с енергото!Такова безаконие има само в Африка!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега си помислете, колко преместваеми обекти са вписани в кадастъра по "вториа" начин, т.е. утре на тяхно място ще бъде построен постоянен обект.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗДРАВКОВ И ФАНДЪКОВА СЕ ЧУДЯТ НА КОГО ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ВИНАТА
41
2
 
1
 
! Отговори
гого преди 3 години
До Станислав Рангеловза конторл съм чувал, да. НО! Примерно КАТ контролора пътното движение, но все пак отговорността за катастрофите засега поне в повечето случаи не е тяхна.И не казвам че министри или кметове са безгрешни, но в днешно време някак си излиза че всички (ние) вършат безобразия, а виновени са политиците.Един министър особено ако краде би имал интерес около обектите на неговата "далавера" да е тихо. А не да се има вой до бога и да падат трупове. Факт
40
1
 
9
 
! Отговори
същественодопълнение преди 3 години
"Павилионът е в терен на държавата терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата ("Св. Иван Рилски" б. р.). Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона, тогава директорът на болницата д-р ДЕЧО ДЕЧЕВ с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени. Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който е преместваем", добави той.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е да сложиш количка за пуканки,царевица,хот-дог и т.н.,да работиш през деня и после да я прибереш.Съвсем друго е павилион,свързан с ток,а и вода на места.За второто се иска разрешение за поставяне и по принцип там вече схемата би трябвало да е съобразена със закачане за ток,да е оставено табло и т.н.А те понеже е по-лесно,монтират колелца на павилиона и го минават като мобилно търговско съоръжение или подвижен обект.Само дето не се движи а седи там,а това е нарушение.
38
0
 
1
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Мисля, че тая бабишкера не е трябвало да подписва нищо. Можело е да изчакат да се върне архитекта от отпуск.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е,че покрай тези павилиони на връзкари,има и съвсем съвестно работещи хора,които сега както винаги като се случи така ще изгорят те,а връзкарите ще останат пак недосегаеми.И не за друго,а защото за да не ги слагат и махат всеки ден както е по закон са смесили схемите за поставяне и хем не са си на местата определени от общината,хем ползват ток,който нямат право да ползват защото са монтирали колелца и се правят на подвижни търговски съоръжения,които работят през деня и се прибират вечер.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема тук е брадясал още от 90-те години.То наредби се сменяха,то столичен инспекторат се създаде,но нещата се влошиха рязко когато Борисов стана кмет.От тогава започнаха да вдигат павилиони и сергии на хора разработили обектите с години и да се настаняват на разработените места гербаджийски фирми.Така в един момент останаха само техните обекти и столичния инспекторат спря да прави актове,защото павилионите са на съветници в СО.Кой скача да прави акт на фирмите на шефа си Елен Герджиков?!
35
1
 
8
 
! Отговори
рпг-7 преди 3 години
"Павилионът е в терен на държавата терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата.Директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени.----------------И къде се е покрил този Директор на Болницата?Що не го "поканят на интервю" в следствието и прокуратурата?
34
1
 
12
 
! Отговори
така е преди 3 години
Архитектът на контролира как елтехниците си вршат работата .Има дирекция Строителен надзор , която е трябвало да провери как е захранен обекта и дали това е съглосно нормите и правилат и безопасно.Тав че е разрешил захранване не означава че е разрешил да се убиват минувачи. Така че по-кротко.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички са виновни и всички сме виновни. Виновни са управниците, че са корумпирани и позволяват незаконен обект да седи с години, а преместваем обект да е в кадастъра. Виновни за електротехниците направили инсталацията. Виновно е обществтото, че не е забелязало кабелите или не е сигнализирало. Всички сме виновни. Проблемът е комплексен. За съжаление само терминал 2 ни остана.
32
0
 
4
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 3 години
До гогоА ти да си чул за контрол??? ТЕ могат да искат да си вържат тока и на дървото, а дали някой ще им позволи е отделна тема!!!
31
4
 
3
 
! Отговори
До гого преди 3 години
Нито кмета, нито министъра ще го кажат така. Ама ще кажат - "виж там пусни Някак тока на 'нашия' човек, дума съм му дал (и некой лев съм взел)...
30
3
 
9
 
! Отговори
гого преди 3 години
Никой кмет или министър, колкото корупмиран или продажен да е, няма да каже - *** там завържи кабелите за парапета под дъжда и снега, а за да удря хората по ефективно, махни дефектнотоковите изключватели в разпределителния шкаф.
29
1
 
22
 
! Отговори
гого преди 3 години
Доколкото съм видял кадрите по медиите от въпросните кабели и свързването, виновни са електротехниците, прекарали този кабел по толкова *** начин, на обществено място, на атмосферни условия, превързан със свински опашчици за метален парапет, който явно се държат хора.Затова има понятие т.нар. "правоспособен електротехник". Никой с два грама мозък в главата си няма да прекара кабела така. Също "техник" е премахнал дефектнотоковия изключвател, защото това не е първата утечка на мястото