Сигнали за незаконна детска ясла в столичен блок

Проверки са показали, че апартаментът няма лиценз и разрешителни
22 фев 2021 11:11, Ния Христова
45
Сигнали за незаконна детска ясла в столичен блок
Снимка: БГНЕС
Жители на квартал "Хиподрума" в София сигнализират за незаконна частна детска ясла. Те твърдят, че в апартамент в блока, в който живеят, всеки ден се водят и гледат деца. Живущите са подавали сигнали до район „Красно село” и до Столичното РЗИ.
 
Проверките в края на миналата година са показали, че апартаментът няма лиценз и разрешителни да функционира като детска ясла. Въпреки това там продължават да се гледат деца. 
 
"Това е родителски кооператив. По законите на Република България една такава гражданска инициатива, след като има учредителен акт, няма проблем", каза пред Нова тв собственикът на яслата.
 
"Цялата тази драма продължава от края на 2019 г. Със съседите сме пуснали преписки до РЗИ, Район „Красно село”, както и в НАП. Това нещо функционира оттогава", каза Цвети Седлоева.
 
Хората от блока твърдят че таксата, която се заплаща месечно, за гледане на дете до обяд е около 400 лв., ако услугата е за цял ден - над 500 лева.
 
Отговорите на жалбите на живущите в блока от РЗИ и Район „Красно село” е, че мястото не може да работи като детска ясла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е кооператив, а си е нелегална детска ясла. Няма такова нещо като родителите се били организирали.
42
2
 
8
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Ами като няма достатъчно места по детските градини. Родителите са се организирали и са намерили решение. Вместо да плащат по над хиляда лв. На частна градина. Където децата ще са в същите условия, само че разликата ще се прибира от определен депутат от граби.
41
0
 
4
 
! Отговори
продължавам преди 3 години
какво ще стане с тия малки човечета.Увлечени в печалбарството, на тези търгаши не им дреме за децата. Като бяха по-далече пък ги караха с лек автомобил, натъпкани и насядали в лелите, заели седалките.Та искам да кажа - като ще правиш нещо, прави го като хората. Не гледай само печалбата, че може през носа да ти излезе. Като стане белята, тогава се сещат, че не било редно.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казвате, че било завист и злоба.Хайде да погледнем от другата страна.В Ст.Загора има частна занималня,кръстена като "почасово отглеждане на деца". Хубаво,само че децата са целодневно и по закон трябва да имат място за игра на открито,само че няма.Натъпкани са в партерно помещение на жилищна кооперация.И всеки ден следва влачене на децата по средата на една тясна уличка до близкия парк.Че и клип снимали и се похвалили във фейса.Хората се питат ако ги връхлети някой пиян или дрогиран,
39
2
 
18
 
! Отговори
+++ преди 3 години
Няма лошо,направили си хората кооператив и си отглеждат децата заедно какъв е проблема.Като няма друг начин и това е решение.Проблема е друг,хорската завист това е то.Значи може да отглеждаш кучета,котки,прасета и всякакви животни в апартамента,а деца не.Пиянските скандали и побоища на съседите не пречат а децата пречат.Или като разбраха какви пари се събират, пощуря целия вход.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало и съседи мислещи за съседите под тях Браво, поздравления!
37
1
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Разбира се, ако случаят е с цел ти да не шумиш на другите, отново задачата е същата и изолацията действа двупосочно. Много хора бъркат акустичното третиране и шумоизолацията. Аз, например, си направих шумоизолация по-скоро аз да не преча на другите с тропане, музика, партита. Апартаментът ми се намира над 5 други и моят хол е над 4 спални на съседи и особено внимание обърнах там. Но действа безотказно- те се чудят има ли иозобщо някой в нас, защото не ни чуват никога с жена ми и детето.
36
1
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Отиди в Децибел или Суперсаунд. Ще им кажеш какво искаш да постигнеш и те ще ти кажат решения. Може да се направи и персонална симулация на това, което чуваш по принцип в хола си и симулация след третирането с различни материали. Отгоре ли идва шумът, отдолу ли, отстрани ли, какъв е точно- тропане ли, детски викове, музика. Имай предвид, че ударният шум (тропане с токчета) се "лекува" директно при източника. Иначе третирането е неефикасно.
35
1
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Това, което имам аз на пода, е 2см шумопоглъщаща полиуретанова пяна с висока плътност (наричат ги репрени или Екобон- турски материал, има и испански), 15мм гипсофазер + 7мм Tecsound вискоеластична мембрана + 15мм гипсофазер. Отгоре имам подложка от гума и корк, а над нея като финална настилка- винил. Целият ми апартамент е така. Особено внимание се обръща на щрангове и комини- много предават шум и компрометират дебелата бетонна плоча и нейните шумоизолационни качества.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам се говори за шумоизолация. Да живееш в такова жилище е наистина неповторим комфорт. Аз съм вложил в моето сигурно над 40000лв. в тези цели, но не се чува нищо. Например- имаме фитнес зала у нас и скачаме по пода (жена ми предимно). Виброизолацията е на ниво. Нищо не се чува на долния етаж. И ние сме на последен етаж, прочее. Идват съседите да предупреждават, че ще има парти под нас, а то не се чува грам нищо. Едвам се долавя бас и то точно над източника на шум. Абе, кеф голям е, наистина!
33
1
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Какъв е тоя "стандартен хол" с размери на малка спалня, бре?! 5-7см на стена е шумоизолацията. Виброокачвачи от мегол + шумопоглъщащ материал и 2 слоя гипсофазер (не гипсокартон), а между тях вискоеластична мембрана. Цените варират, според резултатите, които искаш да постигнеш. Грубо от 50лв. м2 нагоре (стени, под, таван- всичко смяташ) и стигат до 120лв. м2..
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя гравитацията си работи и не е нужно да си спец, за да разбереш, че дори и да си направиш шумоизолация, тя няма да шумоизолира, най-малкото трябва да е направена на пода на съседа отгоре.
31
12
 
7
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
България ще тръгне напред, когато всички, които са проходили през комунизма си отидат. Знам, че звучи лошо, но е така. Прочетете Библията, в нея е описан сходен пример.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София има няколко държавни детски градини с филиали в блокове, в Триадица, Надежда и др. След като за държавните може, значи и за частните би трябвало. Проблема в случая е, че вероятно е трябвало още разрешителни и определено, конфликта със съседите. Не че в държавните ги питат съседите
29
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не ми прилича на кооператив, а на незаконна детска ясла. Няма да се оправим, докато сивата икономика има такъв огромен дял.
28
2
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Щом си се интересувал от шумоизолация, кажи от стандартен хол с размери 500х350х260 см, какви ще са размерите след шумоизолацията и приблизителна цена?
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво да направили? Набутали са 5-10 деца в някакво малко помещение, примерно 5 метра на 3,5 метра, в което има и мебели и поне един възрастен човек. Децата как не са се издушили там?
26
2
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Шумоизолацията е 2 основни типа- срещу въздушен и срещу ударен шум. Ако яслата е в апартамент по средата на блока, се изолират всички подове, стени и тавани. Подовете срещу ударен, както и срещу въздушен шум. С това се занимавам като хоби от доста години. В моето жилище (нищо, че е на последен етаж) са шумоизолирани и стените, защото взимат вибрации от пода, а те са много по-леки от тежкия бетонен под и вибрират, като мембрани на говорители. Не учи попа как да се кръсти има една приказка.
25
6
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Най-вероятно тези са подлудили целия блок с детската ясла в апартамент. В България за такива няма закони и не случайно хората са писали до която инстанция са се сетили.
24
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е, че е незаконно, защото изискванията са безброй, но се питам колко от лелките в детските градини са наясно с всички изисквания, както и доколко въобще ги спазват!? Честно казано в апартамент едва ли става въпрос за безброй деца, а по-скоро за десетина, с които една жена би могла да се справи без проблем. И при положение, че детските градини са кът, какво да правят хората? От Нова обаче ги изкараха по-големи престъпници от тези от въоръжиня обир.