Книжният пазар се връща на площад "Славейков"

Вижте как ще изглеждат преместваемите обекти
Обновена: 23 фев 2021 19:28 | 23 фев 2021 18:00, Елка Василева
27

Близо 3 години след премахването му книжният пазар, емблематичен за площад "Славейков", отново се завръща.

Комисията по финанси към Столичния общински съвет прие доклада за връщането на книжния пазар на площад „Славейков“, предаде БНТ.

Докладът, който трябва да бъде окончателно приет в четвъртък, предвижда поставянето на 7 преместваеми обекта тип библиотека-щанд, което ще струва 276 000 лв.

От „Пазари-Запад“ посочват, че щандовете ще придадат модерен и завършен вид на площада. Това ще даде възможност за възобновяване на търговската дейност на книжния пазар, както и за облагородяване на района и увеличаване приходите на дружеството.

Книжният пазар беше закрит и преместен в градинката пред хотел “Рила” при започването на ремонта на ул. “Граф Игнатиев” през 2018 година. Макар ремонтните дейности да приключиха официално през пролетта на 2019 година, книжният пазар не беше върнат.

В момента на площад „Славейков“ има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR27
Още от София
Сигнал от Helpbook: Магазин в София не дава касов бон, укрива ДДС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Издънкова преди 6 дни
Хората не го искат както не искаха и тъпата велоалея на ул Раковски но Фандъчето кратко и ясно каза ""Ще свикнат и точка ""
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лошо. Кой я измисли тази глупост.
Заради тази ц....ния там не минавах по площада, а го заобикалях.
Нито му е мястото там.
Трябва повече въздух и да се подържа хигиет.ната, а продавачите не ги интересуваше това.
24
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Жалко. Толкова добре си беше без тези сергии.
23
0
 
0
 
! Отговори
НИК преди 1 седмица
Началото да се чете: в същност визуално...
22
0
 
0
 
! Отговори
НИК преди 1 седмица
В съшност визулано ми харесва. Бих допълнил като идея да са симетрични павилионите-от едната и от другата страна, а навеса да е кръгъл с козирка. Практично е. Когато са затворени, около вертикалата ще има 2 правоъгълника вместо един. Хареса ми идеята нощно време да са осветени.
Модерното не винаги е скъпо. Цената е неоправдано висока.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сергиите са толкова скъпи, заради вградения интрудер-смукател, подсигуряващ хигиенните нужди на продавача. При отваряне на сергията инструментът автоматично прониква и засмуква. Препоръчваме на продавачите да си свалят панталоните и шортите преди да отворят, в противен случай може да изпитат известен дискомфорт.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"щандовете ще придадат модерен и завършен вид на площада", също няколко контейнера за смет ще допринесат за естествен, обживян дух на мястото. В ъгъла до библиотеката може да се заселят в кашони и шатри от стари килими няколко бездомника, за да има и щипка от есенцията на столицата, в комбинация с довешко-социалния аспект.
19
1
 
1
 
! Отговори
Майстора преди 1 седмица
Прецакали са се с цената. Тия етажерки щях да им ги направя за 30-35 хиляди лева едната.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още след 1990 започнаха да пробутват типови проекти за сергии и павилиони,направени от хора,които никога няма да работят на тях.Същото е с избора на точки за поставянето им.Никога не се пита човек от бранша,а едни чиновници дето търкат бюрата и столовете с панталоните си решават къде да ги сложат на една карта,докато си бъркат в носа.В случая са арт сергии,които няма да вършат работа при един проливен дъжд край с книгите.Друг пример е слагането на точка за сладоледена будка на припек на слънце.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига с този КЛОШАРСКИ БИТПАЗАР! Има огромни, прекрасни книжарници наоколо! Единственото свястно нещо от ремонта на Графа беше, че разкарахте битпазара!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До до 11

Ще учат само тези, които могат да си позволят!
Сори!
Каманизъма го построихме, сега да построим и капатализама.
15
1
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 1 седмица
И аз си спомням как лепяха каквито цени им падне по учебниците и печелеха от бедните деца, на които родителите им са си дали последните пари да купят учебници... Със сигурност има и читави търговци там, но доста малко.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
47 000 лв една сергия?!Да не е от злато бе?
13
3
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 1 седмица
Твърдо подкрепям. Даже съм се карал на обществени обсъждания по въпроса. Това не е ориенталски град разни сергии да ми се търкалят в културния център. Разни нагли търговци не носят култура, а само смрад и простотия.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фандъкова е най-голямата измма в историята на съвременна България! И никога я няма в медиите, освен в някоя ПР кампанийка, включваща представянето на участието й в дейности, които никога не извършва в реалността. Возене с градски транспорт и т.н.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много жалко. Наглите търговци на книги НЯМАТ място там! Цял живот като ученик ходех треперещ там да не ме излъжат с цената на учебниците. Ако ме излъжеха, пари не връщаха и се налагаше с родителите си да ходя. Баща ми едвам отърва условна присъда от побой над наглец "търговец", който ме излъга там. Всяка вечер след гнусния им "пазар" беше бунище там. ТВЪРДО НЕ на книжен пазар там! Това го казвам като роден в Район Средец и притежаващ 3 имота там, паметници на културата. Търгашите НЕ СА култура!
10
0
 
3
 
! Отговори
Каракочев преди 1 седмица
Може би тези щандчета ще говорят и ще пържат яйца.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не разбирам защо всичко трябва да се прави криво и грозно, за да е "модерно"? Нито е функционално, нито може да побере много книги, нито е приятно да се разглеждат книги покрай такова модернистично творение, нито има къде да стои продавача без да се пречка. И при това ще са само 7 щандчета! То има място за десетина книги на тях, ама "книжният пазар се връща"! Едно свястно нещо не могат да направят!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-грозни не можаха ли да ги направят? Или за 276 хил. лв. толкова, а? И то за 7 такива? По 40 хил. на грозно щандче....
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като ги гледам тия етажерки не струват по 40 хиляди лева всяка.