Скандал със столичен кмет, сключил ли е договор със себе си?

Ситуацията - след работа по програмата "Патронажна грижа"
24 фев 2021 11:10, Петя Славова
76
Скандал със столичен кмет, сключил ли е договор със себе си?
Росина Станиславова. Снимка: БГНЕС

Кметът на Столичен район "Красно село" бе замесен в скандал след като се появи информация, че е платила на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с COVID-19. Това бе обявено по време на вчерашното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет.

"Радвам се, че това предизвика медиен интерес. Иначе нямаше как да покажем една манипулация от председателя на комисията по финанси", заяви пред БНТ кметът Росина Станиславова.

Според нея се прави опит за скандал чрез манипулация. По думите ѝ председателят на финансовата комисия е предоставил документи с невярно съдържание. Росина Станиславова твърди, че разходваните средства се контролират от наблюдаващия орган.

Георги Георгиев - председател на ресорната комисия  каза, че е поискал проверка по случая след получена жалба от гражданин. "Имам право да питам как се разходват общинските пари и кметът на района е длъжен да отговори", каза Георгиев  и попита кмета на район "Красно село" дали е сключила договор със себе си. Георгиев поискал информация как е изпълнен проекта.

Росина Станиславова заяви, че това е съществен въпрос, но има два аспекта. Първият е, че има жалба, но с анонимен жалбоподател. "Ако господин Георгиев не се бе позовал на жалбата, а бе поискал точно информация за проекта, щеше да я получи веднага, както е била поискана от Йорданка Фандъкова и е била вече предоставена.", каза тя.

По думите й,  район "Красно село" е участвала в програма "Патронажна грижа". Индикативният брой на потребителите е 230, докато общината е обслужила 510 лица, тоест сме преизпълнили два пъти проекта. "В рамките му сме предвидили средства за екип, популяризиране, за дезинфектанти, общата стойност на проекта е 365 хиляди лева. До жалбата се стигна, не, че кметът е взел пари, на когото е ръководител, а за децентрализация на европейски средства.", обясни Станиславова.

Георгиев не оспорва, че проектът е важен. Позицията на общината е ясна: "Всеки отделен район може да кандидатства самостоятелен по всеки проект.  Тези пари са за най-уязвимите социални групи. Проблемът е, че не е получил отговор дали е сключила  договор със себе си кметът."

"Аз съм ръководител на европейски проект, ако г-н Георгиев разбираше от тази материя, щеше да знае, че ръководителите на проектите имат заложени бюджети за управление. Моят управленски екип е от 5 човека", заяви Станиславова. Възнаграждението на тези 5 човека, сред които е и самата тя, по думите ѝ е малко над 41 000 лв. Тя допълни, че акцентът не е дали кметът е получил пари, а че информацията е налична за Йорданка Фандъкова.

По думите на Станиславова, всеки ръководител по този проект получава финансови средства, като нейната заплата като кмет е 2400 лв с осигуровките и е получила 7 600 лв  допълнително за целия период на програмата.

"Имаме ли друг районен кмет, който сам е сключил договор със себе си.", попита Георгиев. Според него, не е постъпила информация, че друг кмет е сключил договор сам със себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези проекти за патронажна грижа са временни , едногодишни и само за общините , тук ес не виновна проектите ги пишат у нас в министерството чиновници /и взимат допъл пари затова . и там се изписват пари , джипки и се назначават на втори заплати обикн служители от кметство а не безработни забележете , добре после като изтече проекта какво нищо закрива се зентъра
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте генерала Гном и Христо-Маджо?Такива кметове на партии еднодневки само крадат и бягат,защото не им търсят отговорност!Обаче Иванчева търка наровете!
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен72Не му се връзвай на тоя Гербераст остава им още месец.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72Ох недей бате че се разтреперах. Стана ми лошо вече :):):)
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 70Давай да ти кажа ли къде съм?Ела!И не ме учи аз как да внимавам да не ти стане лошо след малко,ако реша аз да дойда при теб!!!!
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е заради тая ДБ ме загубиха и няма никога да гласувам за тях!
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Това аз за кого ще гласувам си е лично мой проблем, а ти внимателно с коментарите да не ти отидат и твоите ръчички.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето как са нефективни и временни тези проекти , допълнително си изписват заплати и пр и остави придобиват и коли и разходи др
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 67Казвай ги по-рано тия неща.Бих ти счупил ръчичките ако гласуваш пак за тая!!!!И на всички заблудени овце като теб!Такова недоразумение власт не трябва да помирисва!
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човека я пита нещо конкретно, тя му отговаря с "бля-бля". Най-малкото това не е юридически издържано да подписваш договор със самия себе си. С една дума изгонихме лошия гербаджия за да дойде "добрия" от Да България. И без това вече съжалявам, че гласувах за нея, защото за една година на управление нищо не е направила за инфраструктурата на квартала. А извинявам се два асфалтирани тротоара. Жалко.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-уникално ''умен'' кмет район Красно село не е имал!
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
63- "пижо" и"така е",показва нивото на коментиращите,те имат задание и дори не се запознават с фактите.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя тая е от махалата
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 61 ПижоАма тя е от ДБ не е от ГЕРБ,но и те са същите де...
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 4 април избори за нов кмет на Красно село!Така трябва да се действа мигновенно!!!
56
4
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Ох, на батьо пиленцата за Сливенския! Малките калинковски Герберчета! Тя получавала пари, защото управлявала проекти. Ама това е работата на кмета, ***, куха герберска лейко! Да кандидатства за ппроекти и да ги реализира! И, да питам какви са тези дезинфектанти за 365 хиляди лева?!?!? Защото напечатаните на принтер листовки, едва ли са глътнали толкова.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев къде дреме сега?Къде е Гешев бе????!!!!
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В затвора веднага тая!Ама веднагаааа!И бързи избори за нов кмет на Красно село!
53
0
 
3
 
! Отговори
нищо социално няма преди 3 години
пренасочиха много земеделски и социални програми към общините и те си ги крадат парите . абсолютно безобразно е поведението на СО и така наречения социален патронаж в което няма нищо социално , взима се пенсията на пенсионера като му се оставят 10 проц и ме се кара храна един път дневно без събота и неделя , ами тока , отоплението как да си плати с 10 проц
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Печ "така е" Тя е кмет от "демократична България" ,когато пишете поне прочетете.