Перфораторите в градския транспорт на София в историята

Това ще се случи до половин година
25 фев 2021 19:45,
14

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »

До половин година перфораторите в градския транспорт в София ще останат в историята. Това стана ясно от думите на шефа на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който представи възможността за закупуване онлайн еднократен билет за градския транспорт.

Електронният билет е част от новата тикет система на София, пише вестник "Монитор".

Услугата ще бъде пусната експериментално. Закупуването на онлайн билет на стойтност 1,6 лв. ще става с еднократна регистрация и ще важи за едно пътуване. Час и половина след чекирането на билета чрез новите валидатори той ще изчезва от системата. За това време обаче няма да може да се ползва в различни превозни средства. Ако не се осъществи пътуването в рамките на 24 часа закупения билет изгаря. До момента през интернет можеше да се закупят дневни карти. От ЦГМ отчитат, че на месец продават по 500-600 от тези документи.

Новата тикет системата няма да прати хартиения билет в историята, а само перфораторите. "Хартиен билет със сигурност ще има с QR код и баркод. Нека да мине един транзитен период 5-6 месеца, в който хората да изразходват старите билети, за да може перфоратора да остане в историята", обясни Дилчев.

Другите стъпки от новата тикет система, които предстоят да бъдат пуснати са възможността да се заплаща превозния документ с безконтактна банкова карта и зареждането на картата през сайта на ЦГМ.

Шефът на ЦГМ обяви, че пътникопотока е намалял почти наполовина. В най-тежките дни от пандемията спадът на пътуващи е бил 70%.

Във всички превозни средства на градския транспорт вече има видеонаблюдение, като за целта са монтирани 3934 камери. Возилата разполагат и с 1108 паник бутона. Обучени са 2100 водачи за работа с новото оборудване.

Големият въпрос остава каква ще е тарифната политиката на новата система - дали пътниците ще плащат спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт или на изминато разстояние. Решението за това е в правомощията на СОС и ще бъде взето след анализ. Със заработването изцяло на новата система хартиеният билет ще отиде в историята.

За тикет-системата в столицата се говори вече повече от 10 години. Поредица обжалвания на обществените поръчки обаче спъваха идеята. В края на 2018 г. най-накрая кметството сключи договор с консорциума "Си Ен Си София тикетинг систем“ на стойност 73, 3 млн. лв. без ДДС. София ще плаща парите на 120 месечни вноски до ноември 2028 г. До януари 2021 г. са платени 15,2 млн.лв

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото време изкараха предишните жълти джаджи, толкова и тези сините ще изкарат, докъто Не се намери нова далавера - поръчка - бембени джажи .....вместо нови Трамвай се дават пари за безмислици !
11
1
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Ако махнат перфоратора контрольорите ще умрат от глад защото от него си докарваха премии
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се таксува на време, за клошарите топлещи се в превозните средства няма да е рентабилно. По изгодно ще им излиза да си наемат жилище с централно отопление.
9
5
 
20
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
И каква ще е отстъпката ? Защото в Испания ако платиш в брой е 1,20? , а с карта 0,68?. Кога най-после ще направят както е в други държави - качване и таксуване от шофьорската врата , за да намалят гратисчиите? По спирките в Мадрид е нормално да видиш опашка и най-културно се качват един по един и няма никакъв проблем.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То вече 10 години се случва, и по какъв начин това ще спре гратисчиите???
7
5
 
22
 
! Отговори
иво преди 3 години
Първо Фандъкова и Боко Тиквата в затвора пък тогава ще мислим за билет.
6
1
 
28
 
! Отговори
Д-р Исня преди 3 години
70 милиона... Ако се публикува отчета, ще излезе, че един апарат за таксуване е колкото един апартамент!
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Ами тогава даскалицата ще измисли данък "велосипед".
4
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа, не им хареса че хората си купуват талони и билетчето е 1,20 лв.. Друго си е 1,60 лв. Баба Мара с нокийката с клавишчетата как ли ще го направи, отделно никой не е длъжен да има мобилен, а и ако ти падне батерията пак увисваш. Поредната простотия.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете го просто както е на запад - допираш си банковата карта и готово ... не изисквайте ''регистрация през интернет'' ... защото това ще затрудни възрастните хора.
2
0
 
21
 
! Отговори
Орлин Горанов преди 3 години
До Анонимен 1Абсолютно верен отговор!
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това шведите не ги интересува, нито са ползвали перфоратор, нито са чели история.