Пореден ден с мръсен въздух в София

Вчерашните мерки остават в сила и днес
25 фев 2021 11:07, Ния Христова
19
Пореден ден с мръсен въздух в София
Снимка: БГНЕС
За пореден ден София осъмна с мръсен въздух. Това става ясно от информация на сайта на общината.
 
Вчерашните мерки остават в сила и днес.
 
От Столичната община призовават хората да ограничат използването на лични коли и при възможност да пътуват с градския транспорт, велосипед или пеша. Апелират при възможност използващи твърдо гориво за битово отопление да преминат към алтернативно такова.
 
Междувременно Столичният инспекторат, съвместно с районните администрации и дирекция "Общински строителен контрол", са предприели проверки на строителните обекти във връзка със замърсяването на въздуха. Ще се следят и промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици.
 
От "Московска" 33 отправят призив за ограничаване използването на камини с открита горивна камера, в случай, че е втори топлоизточник.
 
Общината е предприела и допълнително метене и миене на улиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според едно изследване, пушенето на цигара замърсява повече с фини прахови частици, отколкото дизелов автомобил с евро 2, който е от 1995 година , а средната възраст на колите в София е 10-11 години.
17
1
 
1
 
! Отговори
проф. Ан преди 3 години
в България има 3 милиона за смъртни присъди!
16
0
 
2
 
! Отговори
Петко преди 3 години
До АнонименПроблемът никога не е бил и в автомобилите. Основния замърсител са си твърдото гориво. Минете през Факултето, минете през Филиповци, Д.Миленков, Хр. Ботев- живущите баровци в тези квартали имат невероятни права и там никой не ги закача какво горят и колко мръсен въздух създават!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От години не съм виждал да мият улици, явно около центъра само го правят, за да се вижда. Иначе по кварталите такова нещо няма. И като призовават хоратада не ползват коли, какво ползват тези, дето управляват града? Метро? Не, пак си ползват техните коли. Така, че взимайте пример от тях.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Делът на колите в днешното замърсяване е около 1/3 от процента, но многото години лъгане внушиха на онези 80%, че колите са главния замърсител.
13
1
 
4
 
! Отговори
Боряна преди 3 години
София вече е България. Нормално е да дишаме такъв въздух. Много съжалявам, че ми е роден град и няма къде да избягам. Живея в квартал, който е в полите на Витоша и въпреки това се вижда какво дишаме. Не зная какво да се направи, но зная, че здравето е застрашено на хората в големия град. Всеки има причина да идва в София, но не е най-добрия вариант, ако човек има избор.
12
4
 
0
 
! Отговори
ку-кууу преди 3 години
Да спрат да карат коли, камиони, мотори и мотокарчета нощем и общината да въведе най-после стикери за нощно каране х30лв-нищо не са. Да се забрани на коли от провинцията да приближават града. Всички с откраднати катализатори да платят глоба от 100лв-разсрочено, може и 80 накуп. Всички влакове да се преместят далеч от Ц.Гара. Да се раздадат безплатни пелети на ро-умите и по един безплатен котел.....
11
1
 
4
 
! Отговори
хаххахахаха преди 3 години
Фандъкова няма ли да назначи проверка и да призове хората да пътуват с масовия транспорт по време на пандемия? Все адекватни мерки, както всеки път :)
10
5
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Причините не са една и две......но не виждам воля за промяна, призоваваме ....нашенецът не разбира тази думичка....трябва здрава мярка, например стоп на коли в града с над 19 г.стаж, или четен нечетен номер, или дърва за отопление да, но таксата е в пъти по-висока , всички промишлени обекти с ....филтърна система и т.н., абе някой прави ли въобще анализ в общината или никой не се занимава с най-важното в един град -хората в него!?!
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-големият замърсител на въздуха в софия е човека!всяка сутрин милион и половина софиянци *** минимум по 3-4 пъти и ето ти първото замърсяване на града!
8
1
 
5
 
! Отговори
krum преди 3 години
Целия пясък дето хвърлиха зимата, се въздига... няма проблеми. Проблема е в липсата на чистене на улиците, не газовете на автомобилите....
7
5
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Да се забрани горенето на твърдо гориво в София. Който няма пари за газ, ТЕЦ или ток да заминава на село да се топли с горене на ***!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре е да обявявате, колко пъти в годината с поносим въздуха, за да празнуват хората. А, не през ден да ги потискате..
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради Големият смог в Лондон през декември 1952 година умират над 12000 човека. Това ги стряска, забраняват отоплението с твърдо гориво и смога повече не се повтаря. В София мутрите чакат да се случи нещо подобно, да починат десетина хиляди човека заради безхаберието им и тогава може би ще забранят печките. Може би, защото е по-лесно да има рестрикции за колите като имитация на дейност, а колите са пренебрежимо малък замърсител в София.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не се забрани отоплението на твърдо гориво, въздуха ще си е замърсен.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички знаят, че най-големият замърсител е топлението на дърва и въглища и най-вече горенето на гуми, но нищо не се прави. Изгарянето на твърдо гориво замърсява в пъти повече от всички останали замърсители взети заедно. От останалите замърсители по-значим е неизмитите улици, замърсени по много причини, вкл. и строежите.
2
6
 
1
 
! Отговори
Хоянаги Сан преди 3 години
Да бе да... всяка втора кола дими като печка Чудо с мокри дърва, аз да карам молело и да вадя черни сополи после... пак ПР-и, пак мерки, като джумерки.
1
1
 
5
 
! Отговори
1111 преди 3 години
Стройтелните обекти са най големия замърсител на въздуха в София.