Софиянци не слизат от колите си - на челно място в Европа

На 1000 души се падат по над 660 автомобила
28 фев 2021 08:52, Елка Василева
191
Софиянци не слизат от колите си - на челно място в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС, сочи анализ на общинското предприятие „Софияплан“. Тенденцията е придвижването с автомобил в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват, предаде БНР.

В Столичната община се падат по почти 0,8 автомобила на всеки възрастен, докато средното ниво за големите градове в Европейския съюз процентът е около 0,5 на сто, сочи статистиката.

Според последните данни за новорегистрираните и дерегистрираните автомобили степента на моторизация е скочила от над 500 автомобила на 1000 души в края на 2016-та година, на над 660 през 2020-та, което е ръст с почти 30 процента.

За сравнение - много от големите европейски градове имат нива на моторизация под 450 автомобила на 1000 души, се казва в доклада на "София план" за състоянието на транспортната инфраструктура в Столичната община.

Той е изготвен в рамките на подготовката на "Програма за София" - новият план за интегрирано развитие на Столичната община за следващите седем години. От доклада става ясно още, че придвижването с автомобил в София продължава да расте, докато пътуванията с обществения транспорт намаляват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
6
 
10
 
! Отговори
Видев преди 3 години
БЕЗ КОЛА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ
111
0
 
11
 
! Отговори
AcOrP преди 3 години
Лесно е да сравняваш с западна Европа. Междуградският транспорт в БГ е абсурден. София>Варна 12 часа с влак. В Германия влаковете се движат с 250 км/ч. Без кола е невъзможно да стигнеш до много населени места в БГ.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми нормално всеки *** с по две 20 годишни таралясника ...
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SperkoСъс свестни хора ще стане работата!:))))
108
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В между блоковите пространства да се издават разрешителниза строеж само на паркингиМНОГО Е ПРОСТО
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Работата еКои са субетктивните причини? Че са сеУИани с комплекси и мислят, че е обидно да се движат с градския транспорт ли?:))))))))))
106
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РаботодателИначе за карането на колелета, в повечето богати държави не е хич икономическа причината, а си е чисто практична: защо да поддържат автомобил, като могат и без него. В крайна сметка хората искат и чисти и спокойни градове и ПРЕДПОЧИТАТ колелата. Култура, какво да ги правиш.
105
2
 
3
 
! Отговори
Работата е преди 3 години
Че това дигиталното също е недостъпно за повечето хора по технически или субективни причини. Това с СМС си е много по лесно. Ако направят примерно пускаш СМС и се возиш 2 часа с каквото ти е нужно ще е много по лесно и конкурентно спрямо зоната
104
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РаботодателЦ. Тия с регистрациите извън София дето са в София МНОГО ЛЕСНО могат да ги изпържат.Слагат едно предупреждение, че всяка кола с регистрация която не е софийска ако я засекат камерите повече от 10 пъти в месеца по софийските улици и ще валят яко глоби или направо спиране от движение и ще видиш как за нула време всички ще се пререгистрират. :))))Ако има желание, има и начин, но нали живеем в Ганьоленд и си караме така.:)))))
103
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е нормално, но мерките са нулеви. Тук трябва яко такси за паркиране на улицата, яко данъци за втора, трета кола и т.н. Програма за електромобили и забрана за дизел в ценътра. По строг контрол на техническите прегледи и по високи такси за замърсяващите.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VЩо не вземеш и ти да станеш един кмет. Обещаваме, че за теб ще направим изключение.Или да вземем да купим малко ТеслИ за Държавните учреждения, белким мирясате, ама и там ще писнете, че пари се харчат. Няма угодия, ей.:)))))
101
5
 
9
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
До Анонимен112Не става с диференциран данък, защото в София половината коли са с регистрация ПРК, ОВ, ВР, ВН, Е и т.н. Трябва еднакъв данък за цялата страна, като за двигатели от 200 к.с. нагоре данъкът да е троен, а за коли от сорта на Ферари, Ламборгини, Бугати да е от порядъка на 20000 евро. Можеш да провериш в кои държави е така и да си отговориш на въпроса защо хората там масово карат колелета. Не поради това, че са много екофрендли, икономическа е причината.
100
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седемдесет процента от колите в града са държавни с които се мотат разни хрантутници. Десет хиляди вида рушветчийстващи милиционерски копои,както и цивилни които си личат от километър. Оная НАПаст божия,, агенции, аганцийки, министерства, чудо голямо. Реално не вършат никаква работа, просто чакалят на търмък, ако нещо се закачи.
99
3
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
А няма ли кой да каже колко кубика е джипката на султана и мерцедеса на кметицата за да видят хората какви хора им казват да ползват градския транспорт. Нали сега ще има избори .Ами дайте да видим кви ги вършат лицемерите аааа... !!! претендентите за властта. Та да вземат информиран избор хората .
98
0
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
До ЗабравятеТака беше. И аз съм се оплаквал от това. Но вече има електронни билети и дневни карти - и за метро, и за наземен транспорт. И работят. Трябва ти само смартфон, интернет и банкова карта, с която да плащаш.
97
5
 
4
 
! Отговори
69 преди 3 години
въвеждане на еко стандарт за влизане в София (поне евро 4) ще реши проблема, както и задължителен гараж или парко място към общината (който няма гараж значи паркира на улицата или градинката пред блока), ако сметнем и фирмените коли числото става на 1.
96
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Забравяте"Че повечето хора няма от къде да си купят дневна карта."Приказки за наивници. То скоро всичко ще стане дигитално, те още се оправдават, че няма как. Смях и трагедии. Само доказвате, че тарикатщината е толкова длбоко залегнала в ***, че ще се изкриви да си търси оправдания. Но иначе псува политиците :))))))))
95
1
 
2
 
! Отговори
В противовес преди 3 години
На ликвидираните възможности да си купиш билет за 3,20 и да бъдеш съвестен гражданин имаш възможност само с един СМС да си платиш спокойно за паркиране 2 лв и да си свършиш работата.
94
1
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Аз слязох. След като пуснаха третата линия на метрото слязох.
93
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 97/110Щото си *** и си на ръба на закона и пак няма как да избягваш таксите за влизане в центъра. *** вече взеха да ви режат и тия далавери с регистрациите, та не знам докога ще можете да тарикатеете. То вас половинат ви разкараха така или иначе сега покрай Брекзит, но *** си е *** и в България ще опитва същите магарии. Само че в България властите знаят навиците на ***.:)))))