Софиянци не слизат от колите си - на челно място в Европа

На 1000 души се падат по над 660 автомобила
28 фев 2021 08:52, Елка Василева
191
Софиянци не слизат от колите си - на челно място в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС, сочи анализ на общинското предприятие „Софияплан“. Тенденцията е придвижването с автомобил в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват, предаде БНР.

В Столичната община се падат по почти 0,8 автомобила на всеки възрастен, докато средното ниво за големите градове в Европейския съюз процентът е около 0,5 на сто, сочи статистиката.

Според последните данни за новорегистрираните и дерегистрираните автомобили степента на моторизация е скочила от над 500 автомобила на 1000 души в края на 2016-та година, на над 660 през 2020-та, което е ръст с почти 30 процента.

За сравнение - много от големите европейски градове имат нива на моторизация под 450 автомобила на 1000 души, се казва в доклада на "София план" за състоянието на транспортната инфраструктура в Столичната община.

Той е изготвен в рамките на подготовката на "Програма за София" - новият план за интегрирано развитие на Столичната община за следващите седем години. От доклада става ясно още, че придвижването с автомобил в София продължава да расте, докато пътуванията с обществения транспорт намаляват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живея в малък град и е същото като в София, за 500м хората палят димялника и отиват да вземат 2 бири, комшията живее през 2 улици и качва колата , за да дойде да пием по една бира.....
91
1
 
4
 
! Отговори
Забравяте преди 3 години
Че повечето хора няма от къде да си купят дневна карта. Е то и билети няма от къде, ама нейсе, да приемем че са се запасили предварително. Преди продаваха превозни документи във всеки РЕП или павилион до спирка днес Наистина Няма От къде да си купиш освен 2-3 места в столицата.
90
2
 
4
 
! Отговори
До 100 преди 3 години
Тъй де.Да стане горивото 5 лева и да ти вдигнат цените 5 пъти. На транспорт, храни и свичко останало. Удобното обяснение.
89
1
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
До работодателСтава, баровец. Ама ще даваш заплати по 15 000лв
88
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РаботодателТрябва да се въведат диференцирани данъци за МПСта.Там, където има много трафик, но стандарта е по-висок: яко данъци, особено на по-замърсяващите превозни средства. Където стандарта е по-нисък и трафика е по-малък по-малко данъци. Така се решават проблеми, като се търсят причините и се адресират, а не на общо основание по бюрократичен начин.
87
3
 
5
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Ми с какво да се придвижват?? Метрото беше полуразрушено от пълноводните води на река Перловска, как да стане.
86
13
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Данъците трябва да се вдигнат драстично и гражданската и ГТП. Например данък МПС 3500-4000 лв/год, гражданска 2000 лв, ГТП(ама истински) 500 лв. Тогава ще останат наистина нужните автомобили, а всички таралясници заминават за скрап.
85
3
 
6
 
! Отговори
Хектор преди 3 години
Работя на 3 км от къщи и въпреки това всеки ден ходех с колата на работа. Взех си ел. скутер и освен че не си чукам колата по бордюрите (няма къде и на тротоара ), амортизация, бензин (докато загрее и стигна,харчи яко),, си го карам 10 месеца в годината и стигам даже по-бързо.
84
1
 
0
 
! Отговори
7 преди 3 години
До 109 де
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тъй деДжипката на султана както и колите на неговите *** вървят на бензин така че това никога няма да стане. Да не говорим че кметицата се вози в мерцедес 5000 кубика а на вас ви вика да ползвате транспорта :))) Лицемерието герб.
82
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До След като"2 лева ти е зоната"За колко време? :)))))"Ако трябва да се прекачваш ти е 7.20"У бре, де бре, колко струва една дневна карта знаеш ли?:))))В градския транспорт пътуват гратисчии, щото селяните сте се разделили на две групи: мързеливци без пари, които ги мързи да карат колело, но нямат пари за бус, или мързеливци с малко пари, които ги мързи да карат колело, но могат да си позволят бангия 4та ръка.И така.:))))))))))))))
81
8
 
2
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Значи е време горивото да стане по 5 лева литъра.Да си отпочинат малко колите и да намалеят задръстванията.
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между Бърно и Виена магистралата е идеална и само 120 км, но има и велосипедна алея. Всяка събота в добро време с велосипеди стотици чехи ходят до Виена и на другия ден се връщат. Изумих се, но през 2020г. видях това неколкократно. Ходят по цели семейства с децата си дори.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са форумните разбирачи, които обясняваха как в София колите били много по-малко , от колкото в западноевропейските големи градове?
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 92"Айде не в Истанбул ,Лондон и Москва няма толкова коли айде на *** все някой му е виновен."Хохохо.В Лондон само да влезеш в центъра с определен клас превозни средства ти свалят кожата (да не говорим за такси за паркиране и данъци). Ако въведат същите стандарти за София, центъра ще стане като София от 1985та година.:))))
77
3
 
15
 
! Отговори
След като преди 3 години
Цената на билета за градски транспорт отхвърча на 1,60 излиза по- евтино да се движиш с кола - 2 лв ти е зоната, а пътуването с автобус- 3,20. Ако трябва да прекачваш - 7.20. Затова в градския пътуват само гратисчии от малцинствата и пенсионери с карти. Нормални честни данъкоплатци рядко се срещат. Освен в метрото. Там бързината е непобедим фактор, стига да ти върши работа, като дестинация.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФинЯ кажи, ти как си се "извисил". Кажи, кои са нещата от ежедневието ти? С какво се занимаваш?
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .Глупости.София си има много добре развита мрежа на градския транспорт. Сус сигурност не по-лоша от който и да било голям град в Европа. Живял съм в Лондон, Париж и Франкфурт. По свързаност не им отстъпваме.
74
4
 
0
 
! Отговори
Фин преди 3 години
Значи е вярно че софиянци, както и повечето българи са комлексирани селян дури. Празни и нещастни души, които си запълват безсмисленото съществувание със суетен и снобски лайфстайл. Атеизъм, материализъм и хедонизъм....машини за фекалии....падение...
73
3
 
3
 
! Отговори
Бръм преди 3 години
Докато може да си купиш кола за 1500 лева, да си минаваш срещу "почерпка" на технически преглед ... ще е такаДокато данъка на автомобил за 1500 лева е по-малък от цената на хубав кашкавал ще е така....