Софиянци не слизат от колите си - на челно място в Европа

На 1000 души се падат по над 660 автомобила
28 фев 2021 08:52, Елка Василева
191
Софиянци не слизат от колите си - на челно място в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС, сочи анализ на общинското предприятие „Софияплан“. Тенденцията е придвижването с автомобил в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват, предаде БНР.

В Столичната община се падат по почти 0,8 автомобила на всеки възрастен, докато средното ниво за големите градове в Европейския съюз процентът е около 0,5 на сто, сочи статистиката.

Според последните данни за новорегистрираните и дерегистрираните автомобили степента на моторизация е скочила от над 500 автомобила на 1000 души в края на 2016-та година, на над 660 през 2020-та, което е ръст с почти 30 процента.

За сравнение - много от големите европейски градове имат нива на моторизация под 450 автомобила на 1000 души, се казва в доклада на "София план" за състоянието на транспортната инфраструктура в Столичната община.

Той е изготвен в рамките на подготовката на "Програма за София" - новият план за интегрирано развитие на Столичната община за следващите седем години. От доклада става ясно още, че придвижването с автомобил в София продължава да расте, докато пътуванията с обществения транспорт намаляват.

 


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
Христов преди 4 седмици
Софиянци не слизат от колите си - с една дума българите не слизат от колите си, защото София продължава да расте, но да не старее. половината от колите са с регистрация на други градове. Накрая няма да се диша, но здраве да е, важно е да сме в София.
174
0
 
0
 
! Отговори
Как да стане преди 1 месец
С трамвая 50 минути смрад, простотия и пазене на джобовете. От 3 празни седалки и трите са с *** по тях. На другия ден тръгвам с колата. 20 минути и съм на работа, като по пътя пак *** и простотия, но поне съм на чистичко и топло. Не съм софиянец, тук ме преместиха от работа. Съжалявам господа “кореняци”, че ви дишам въздуха и най-нагло се опитате да ме бутате и засичате. Не ме харесвате и аз не ви харесвам(в повечето случай). Но вечер се прибирам и жената и детето са спокойни и сити..
173
2
 
1
 
! Отговори
Левтер преди 1 месец
Също така са и най-прости!
172
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е съвсем друга - автомобилите в София са по-малко отколкото в другите големи градове в Европа и се движат два-три пъти по-малко. Тези 660 автомобила на 1000 жители се получават на базата на няколко лъжи, 450 в Европа са само личните автомобили, които в София са около 220 на 1000.
171
3
 
1
 
! Отговори
Бивш Навлек в София преди 1 месец
Както се вижда и от името, аз съм бивш жител на София. Не мисля да коментирам селяндурщината в изказванията конкретно, само ще кажа на милите кореняци от София, че всеки българин има право да живее, където иска и бащиния им е само апартамента завещан от баба им. Улицата отвън е на всички българи. Не е лошо да се престане с тези предубеждения. Проблем в София е броят на колите, организацията на движението също не е оптимална, трябват още подлези и надлези в тоя град. Това е!
170
3
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
Не са проблем многото коли ами калпавата организация на движението и отдавна навършилите възраст за пенсиониране архитекти в общината мислещи че са все още са в социалистическа София с 500 хил. население и 100хил коли Москвич и Жигули .

Няма как да се решат проблемите ако самите улици не са проектирани за този трафик и учените глави нямат ни най-малка представа какво да направят за да облечкчат движението .

Тогава следва колите да бъдат обвинени.

На стара ракета , космоса и пречи ...
169
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гост

Това звездите ли ти го казаха ма???
168
2
 
11
 
! Отговори
Софиянци не ...!?!?! преди 1 месец
За какви софиянци говорите ?
Или имате предвид провинциалните навлеци за които КОЛАТА е израз на престиж ?
При добре уредения градски транспорт сутрин те яхват новото си магаре и беж към OFFICA .
167
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Следва масов погром върху новите коли и блокаж на столицата !
*** вън !
Вън корумпираните кметове и архитекти които го допуснаха !
166
8
 
9
 
! Отговори
Ozzy преди 1 месец
Нещата са прости - 24 часови сини и зелени зони, рестикции за влизане в широк център за всичко под Евро-4 или 5 и вдигане на данъците на всички дърти таралясници.
165
3
 
3
 
! Отговори
мхм преди 1 месец
***, бутат се по 1 час в задръстване и накрая платят 10 лева за готиво, а с метрото без задръстване са на място за 10 минути.
164
3
 
11
 
! Отговори
Фелшер преди 1 месец
Всички селяни си наслагаха някакви халогени дето те правят сляп за няколко секунди ,полицията къде е контрол има ли ще загубим зрение ...
163
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да слязат от колите си? Където живея, широк център на София, минават 4 превозни средства... През 17-20 минути. Доста често, поради закъснения с графика, въобще не спират на спирката!!!! Което означава директно - висене за следващо такова повече от 30 мин. Естествено, че ще ползвам кола. При поредния разговор с мързелите от Градска мобилност, ми бе заявено, че 17 минути бил напълно нормален интервал за градския транспорт в София! Като искате по-малко коли, оправете транспорта.
162
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Две неща...
Защото драги някога притежанието на автомобил беше привилегия за определен кръг хора. Само че ви изпуснаха, и сега малко по малко ще ви я отнемат.
Автомобила пак ще е само за заслужили.
161
4
 
16
 
! Отговори
Еинарбос преди 1 месец
Даам в Холандия министрите отиват с метро на работа в България обущаците с Е класи.
Богата и цивилизована е тази страна в която богатите ползват обществен транспорт и колела ,а не тази в която социално слабите се предвижват с коли на всякъде.
160
9
 
16
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Значи плащаш си лизинга, движи се икономиката, плащаш си данъците, застраховките и каско и накрай някой ти бучи защо си караш колата, въпреки че си плащаш за това удобство. За велосипеди не съм чувал някой да е плащал данъци ама иначе всички колоездачи бучат и изискват всички дет си плащаме да се съобразяваме. Айде стига мрънкахте иревахте защото само това можете. Който иска да си кара колата, колето, жената или каквото иска стига да си плаща.
159
5
 
15
 
! Отговори
Падаря преди 1 месец
Е как да излязат от колите си?Или ше ги тресне тока на пешеходната или некой дрогиран син на куртизанка ще ги помели с джипа или некоя мутра ще им обърне носа задето карали колелото пред Г класата му...В метрото и трамвая смрад на немити подмишници и джепчии ...
158
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да е по друг начин. Каквото и да се говори за метро и градски транспорт като цяло, малките деца хората ги разкарват от един до друг квартал, заради невъзможност да ги запишат в по-близка градина или училище. После бягай на работа, следобед ходи да го вземеш детето и т.н. Отделно има хиляди зарязани на улицата неизползваеми.
157
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надявам се в България все още хората да имат право на личен избор. Предвижването с дадено превозно средство си има предимства, обаче си има и недостатъци. Правото на всеки сам в дадена ситуация е да може да избере начина си на придвижване с което негласно се съгласява да понесе неприятните страни от това.
156
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ама разбира се ганювците са най- великите на света и са длъжни да ходят навсякъде с колите даже са ги раждали в колите всичките, и не само са най- великите шофьори на света но най- великите виж само как гледа вожда им от великия джип, да се ходи на кафе с джипа и да се паркирва на тротоара е право на великия българин, нищо че са толкова некадърни и не могат и една кола да сглобят даже да не говорим да произведат или изобретят хахаа връзкари некадърни