Ресторантьорите в София искат такса смет наполовина

Настояват и да не им начисляват лихви за забавени плащания
43
Ресторантьорите в София искат такса смет наполовина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столична община да намали местните данъци и такси и да не налага допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти. За това настоя по време на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Столична община зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров.

Още по темата

Подкрепата на исканията на организацията би бил морален акт, предвид трудната ситуация, пред която е изправен туристическият сектор и необходимостта от спасяването му, подчерта Димитров.

БХРА предлага да се редуцира с 50% стойността на дължимите за търговските обекти такса смет. Затварянето на търговските зали на ресторантите и другите заведения за хранене и развлечение, както и преустановяването на дейност на някои места за настаняване и драстичното намаление на посещенията в тези, които все още работят, води до намаляването в пъти на генерираните отпадъци и затова считаме за нормално и справедливо тази такса да бъде намалена, реципрочно на претърпените от бизнеса загуби, подчерта зам.-председателят на БХРА.

Считаме и за общината би било много по-добре, точно сега в периода на криза, да има някакви, макар и намалени приходи, отколкото да очаква в бъдеще едни, на практика, несъбираеми вземания, обясни Димитров
Според членовете на БХРА е редно и да не се начисляват лихви за забава за дължимия данък сгради и такса смет до края на 2021г. , за да не се налагат допълнителни тежести върху бизнеса. Освен това от БХРА предлагат и да се освободят от плащане на тротоарно право заведенията и от наеми към общината, фирмите, които стопанисват общински обекти, които са затворени, поради кризата.

Сред вариантите за подпомагане на бизнеса от страна на Столична община е и да се опростят наемите на рекламни площи, които се предоставят от общината за периода на пандемичното положение, подчерта още Димитров.

Предложенията на БХРА, които са внесени и писмено бяха подкрепени и от представителите на Националния борд по туризъм на Българско конгресно бюро, които обявиха по време на съвета, че също ще внесат подобни писмени позиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да плащат такса смет, обаче трябва да получат и адекватна компенсация ца затворените си бизнеси. Да питат колко е получил компенсации един холандски ресторантьор да речем едва ли е 23 лв.И бизнеса с езикови школи, танцови студиа и т.н.И те бяха затворени, плащат наеми за помещения, квалифициран персонал и т.н.Те също искат намалено ДДС на услугите от 20 на 9 %, намалени такси и т.н. Без да ни досаждат ден по ден!И те не взимат като в Холандия.А дали са ги одобрили за поне 1 помощ?
36
0
 
9
 
! Отговори
Фи преди 3 години
Такъв бакшиш ще ви дам ,измамни крачмарчета,че ще трябва да ходите да се лекувате,смешки.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам каква такса плащат, но докато не работеха двете заведения срещу нас контейнерите за отпадъци се пълнеха нормално и около тях не беше ***. Преди това още към обяд вече бяха препълнени.
34
0
 
6
 
! Отговори
Примат Алибег преди 3 години
Предлагам на всеки съвестен данъкоплатец да начислява поне тройна надценка на храната/напитките, които си купува от магазина и да се дарява на кръчмите, които не са имали удоволствието да им го сготвят. Освен това е необходимо да се обмисли и как при следващо евнтуално затваряне всеки в браша - от готвача до бармана да получава тавана на обезщтетение за безработица. Те го заслужават. Толкова много допринасят за .... нищо
33
1
 
14
 
! Отговори
наглеци преди 3 години
тия не спряха... все искат нещо. Аман!
32
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да плащат такса смет, обаче трябва да получат и адекватна компенсация ца затворените си бизнеси. Да питат колко е получил компенсации един холандски ресторантьор да речем едва ли е 23 лв.
31
1
 
4
 
! Отговори
Заплата-Бакшиш преди 3 години
Никой не разчита на заплатата - обикновено Бакшишът е този който изхранва цели семейства.БГ законодателството изостава много в това отношение.Бакшишът е огромен мотивационен фактор!
30
4
 
2
 
! Отговори
Бакшишът е преди 3 години
Бакшишът е унизителен... и за този който го получава и за този който го дава... когато е малък...Затова трябва да се регламентира минимален % и размер за бакшиша...
29
2
 
1
 
! Отговори
Освен това... преди 3 години
Бакшишът да може да се плаща с карта или с Изипей...Крайно необходимо е защото много хора вече не носят пари в брой и са в крайно неудобно положение... Освен това трябва да е ясно къде в чия сметка ще отиде бакшишът - това трябва да се контролира от клиента и да не може собственикът да ограбва труда на персонала.
28
4
 
2
 
! Отговори
Бакшишът-Задължителе преди 3 години
Да се въведе задължителен бакшиш - това ще реши проблема:- бакшиш при вход в ресторанта;-бакшиш на сервитьора - за обслужването;-бакшиш на шеф-готвача - това е новост, която е много нужна за да се оцени труда на тези хора;-бакшиш за музиката - защото се плащат права;
27
0
 
9
 
! Отговори
На кирливия преди 3 години
На кривия ресторант, таксата смет му е пречи.Таксата смет и данъка сгради направо ги убиват тези ресторанти.Иначе голяма част от тях ни хранят с лошо качество и вредни храни.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее, тия големи балъци бе, много малко искат. Аз предлагам изобщо да не отварят и да им даваме по 50 000 на месец, минимум, щото са готини. Който каже че има заведение и хоп, получава 50 хилки. Без да плащат нищо разбира се, данъци, наеми, ддс.. Дума да не става.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някакви други изисквания имате ли? Видяхме ви колко не работихте 3 месеца. То бива наглост.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия вече се оляха, като не им изнася да пускат кепенците и да се занимават с нещо друго.
23
11
 
0
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Прави са, заставам зад тях в тези им искания.
22
2
 
11
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
А да ви затворим пак искате ли ?!!!
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти го пуснеш под одъра, то ти се качва на одъра...Само те съществуват и са закъсали, да ги ожалиш!Наглост!Противни са!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ресторантьори = измамници
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като не могат ресторантьорите да правят печеливш бизнес да отворят друг или да се наемат на работа.И без това не плащат никакви данъци на държаватаУкриват данъци и карат скъпи коли
18
1
 
7
 
! Отговори
мошеници ресторанть преди 3 години
тези мошеници ресторантьорите, които не сам ми издали до сега един касов бон и укриват доходи, карат мерцедеси и БМВта искат пак народа да им плати сметките.От нагли по нагли.Борисов заради изборите и техните сметки ли ще плати на гърба на хората.Държавните пари са на народа а не на политиците та ресторантьорите да искат от държавата пари. Ресторантьорите да питат народа дали ще им плати сметката.