Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо
161
Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София са поскъпнали със 140% за период от 20 години, показват данни на строителна компания. Това прави средно с около 7% на година, което е нормален ръст според брокерите на имоти, пише "Труд".

Още по темата

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо. Това е така, защото жилището е стока от първа необходимост, а в София продължават да идват млади хора, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище. Разбира се, много млади хора в началото на кариерата си предпочитат да живеят под наем, но след като получат стабилен доход се насочват към покупка на жилище с ипотечен кредит вместо да плащат месечен наем.

Желанията на купувачите не са се променили заради коронавируса, а се променят с повишаване на доходите им. Купувачите стават все по-взискателни не само към качеството на самия апартамент, а и към средата около кооперацията - интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено около блока им, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът и т. н.

В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си с ново строителство, а това увеличава още повече броя на купувачите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат, коментират строителни предприемачи.

Те прогнозират умерен ръст на цените през 2021 г. в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. За строителните предприемачи е по-добре да има устойчивост на пазара, а не рекордно търсене и предлагане, защото това им позволява да планират по-добре финансите си и производствения процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: жилищацениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
9
 
6
 
! Отговори
Рентиер преди 3 години
До РеалистКупуваме, купуваме синко, тая работа не е като да идеш до магазина за половин кило маслини. За качествени имоти пазар ще има винаги и цените им ще растат. Ако тръгнеш да търсиш, ще останеш неприятно изненадан от предлагането. Осмоъгълни стаи, скосявания до пода, стаи тип коридор, сгради насред полето до които можеш да стигнеш само с верижна машина. Имотите има още много да поскъпват, защото са все още доста подценени тук.
108
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам колко е голямо търсенето обаче обявите "продава" в уеб сайт за имоти и обяви "купува" са 10 към 1.Всичко е балон бе хора не може една стая да струва колкото порше а отвън да се разкарват некви с каруци.
107
1
 
15
 
! Отговори
истина преди 3 години
В София има повече възможности за добре платена работа,естествено че по-младите ще се местят там.Филма,,София ден и нощ" е точна интерпретация на реалноста.Всичките герои бяха от провинцията.Като има търсене цените ще се вдигат дори и в най-мизерния квартал.А относно новото строителство,то не отговаря на никави стандарти по БДС,няма мазе вместо такова ти дават една ниша от 1,5кв. имаш поне 18-20кв.м. общи части които ги плащаш,стаите са несъразмерни не квадратни,а тесни и дълги или с много чупки
106
2
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Скочили? Бре, те като жаби бе, скачат!? Само дето си скачат ама никой не ги купува..То ако им се вярва на тия за последните 3-4 години цените трябва да са се увдоили, само дето купувачите са изчезнали.
105
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50Те Евреите са известни с Щедростта си!!Ами, всъщност, ако си работил с тях, ще разбереш, че дават най-много от другите фирми на пазара, плащат редовно често и преди края на месеца и т.н. Има едно при тях- каквото си поискал, това дават до края, ако не докажеш, че вършиш много над задълженията за позицията си. Сметкаджии са, но не е стиснатост, а като да търсят най-добра цена за качество. Мисълта им е, че даденото изкарва пари. Странни са, но в бизнеса нямат равни.
104
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64Много пъти си умен да изоставиш триетажна къща в провинцията за панелка в София. В България провинцията е убита икономически. Имаш къща и доход 5-600лв в семейството. Ще оцелееш ли и ще имаш ли за подръжка на къщата? Отиваш в София, защото има работа за двама по 1000-1500 и при наем 300-400 пак имаш повече пари за живот. 2500 са повече от 500 и вече стигат за всичко. Програмист в Пловдив, Бургас, Варна се радва на 1500. В София средно вървят по 3-4000, а таван няма и има и по 10000.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НеграмотностЕ, хората делят просто с елката и защо да мислят за натрупване и формула за сложна лихва? Наистина са 4.5% и това съпоставено с ръста на доходите и инфлацията е плачевно. Всъщност се оказва, че цените на имотите НАМАЛЯВАТ НОМИНАЛНО спрямо обезценяването на парите. При наемите също няма ръст, а срокът на изплащане и без ипотека е плачевен- с 300 евро на месец приход излиза изплащане за бая над 10г, а сметка с данъци, подръжка и т.н. вади да станат и 30+ при живот под 50 на имота
102
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купувай народе ... Юруш на апартаментите ... Имаме едни спекуланти и един *** народ ... Може пък чудото да стане ... За тия пари ще си купя апартамент в Париж или Прага ... Да ги ебба в позитивните статии ...
101
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете раздел "Хумор, сатира и забава" и там пускайте подобни хуморески. Кой не иска 5-7% годишна печалба без да прави нищо? Пенсионни и инвестиционни фондове, всеки европейски граждани и кой ли не. Но защо не ги виждам да инвестират в имоти в София? Те всички ли не разбират от имоти? Като почнат те да инвестират в имоти в София, може и аз да купя... Жалки сте. По-скоро - отчаяни. И има защо.
100
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 114А ти като цял живот живееш под наем за много богат ли се имаш? Накрая дори жилище няма да оставиш за тези след теб, но това не е проблем, защото надали някога ще имаш жена и деца.
99
9
 
11
 
! Отговори
от АвстралияСиднейй преди 3 години
наливането на пари в вар и тухли в нещо като бездънна яма от разходи по подръжка и данъци и такси, не мисля че може да се нарича инвестиция. Знаят го и тия дето им викате 10% от населението, а после се чудите ама как така са толкова богати. Ами ето така защото мислят не като стаадото, идете им кажете какво наричате "инвестиция" да ви се посмеят.
98
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЗА ПО ТОЧНО -МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ-ГУГЪЛ МАПС-УЛ.-ОДОС АГИО СТИЛИАНО .-ТОВА Е МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО И ВИЕ ПРЕЦЕНЕТЕ ДАЛИ СИ ЗАСЛУЖАВА-НО ЗА МЕН Е ИДЕАЛНО МЯСТО.
97
1
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Анонимен 107-НИКОГА НЕ ЛЪЖА-ПРИТЕЖАВАМ ДОКУМЕНТИТЕ -АПАРТАМЕНТЪТ Е МОЙ ЗАКУПЕН ПРЕДИ 2 Г.-И СЕГА Е ТАКА.-ЗАЩО ДА ЛЪЖА???????
96
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Програмист"С довършени бани и тоалетна , с инсталирани климатици термопома + подово отопление на газ , инсталиран котел . И като промоция тоалетните чинии са смарт струват 4700лв броя."----Голям смях....Дано тоалетната за толкова пари да има вибратор, че да ти пасва на акъла.А иначе - имал си пари - дал си (ама си се прецакал). Защото и аз се отоплявам с климатици с термопомпа и не разбирам защо тогава ти трябва подово на газ.За тези пари да си беше купил умна къща.
95
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ!!!!!!!Що не ги сметнахте от хан Аспарухово време колко са нарастнали?И да, панелките са ви трън в очите, защото квадратурата им е истинска, таваните са им по-високи, а някои са и по-добре построени от "новото строителство".Чудя се кога най-накрая ще свършат провинциалистите с пари, които все още си мислят, че апартамент в София е добра инвестиция?
94
8
 
22
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДВУСТАЕН АПАРТАМЕНТ В АТИНА 62 КВ.- НА 5 МИН.ОТ ЦЕНТЪРА 18 000?-ТИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СА ?-В СОФИЯ? 100 БОНА??????-ЛЕКАРИ НЕМА ЛИ БЕ?
93
1
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
До Анонимен 101Искал си да напишеш спрямо Януари 2020
92
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така - не може да печаташ пари с натискане на бутон на компютър и да очакваш нещата да са на същите цени като преди 20 години - просто жилищата се строят (трудно), не се печатат.
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯНационален статистически институт:@ Индексът на потребителските цениза месец Януари 2021 г. спрямо месец Януари 2000 г. e 214.8%,т.е. инфлацията е 114.8%.
90
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не е поскъпнало драги ми Смехурко. Това поскъпване от горепосочените 140% само част от 180 процентовата инфлация за последните 20 години.Не може да няма търсене от 15-20 години насам,и в същото време да имаме поскъпване.Както видяхте и в тази пандемия емигрантите не се завръщат.Това са подвеждащи новини.