Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо
161
Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София са поскъпнали със 140% за период от 20 години, показват данни на строителна компания. Това прави средно с около 7% на година, което е нормален ръст според брокерите на имоти, пише "Труд".

Още по темата

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо. Това е така, защото жилището е стока от първа необходимост, а в София продължават да идват млади хора, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище. Разбира се, много млади хора в началото на кариерата си предпочитат да живеят под наем, но след като получат стабилен доход се насочват към покупка на жилище с ипотечен кредит вместо да плащат месечен наем.

Желанията на купувачите не са се променили заради коронавируса, а се променят с повишаване на доходите им. Купувачите стават все по-взискателни не само към качеството на самия апартамент, а и към средата около кооперацията - интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено около блока им, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът и т. н.

В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си с ново строителство, а това увеличава още повече броя на купувачите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат, коментират строителни предприемачи.

Те прогнозират умерен ръст на цените през 2021 г. в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. За строителните предприемачи е по-добре да има устойчивост на пазара, а не рекордно търсене и предлагане, защото това им позволява да планират по-добре финансите си и производствения процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: жилищацениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
покупателната стойност на парите намалява това защо се избягва в статиите.
88
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще паднат със 140% и да се нормализира реалноста
87
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият парадокс е, че старото строителство е значително по-качествено от новото строителство и освен това има в пъти по-добра инфраструктура, има и повече зеленина. Единственото, което няма старото строителство са гаражите.
86
0
 
20
 
! Отговори
Неграмотност преди 3 години
Цитат: Жилищата в София са поскъпнали със 140% за период от 20 години, показват данни на строителна компания. Това прави средно с около 7% на година, което е нормален ръст според брокерите на имоти, пише "Труд".Какви 7%? Това са 4,5% на година.
85
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СофияВ София околната среда наистина е уникална. Планина, няколко големи парка, минерални извори в центъра и т.н. Проблемът е презастрояването с нови комплекси с изчанчени имена като грийн вию, елизиум и не знам си какво още, за да могат новопростигналите селяци да си мислят, че са много ларж.
84
7
 
13
 
! Отговори
179 преди 3 години
21 век е. Държавата се урбанизира. Никой не иска да живее на село. Пред всеки млад човек в България седи въпроса на къде да поеме. Едни избират София другите чужбина. Докато има млади хора ще има и наплив към София. При ромите е малко по различно. Всички на групи по Германия ,Испания ,Швеция и тн. Някой остават там а другите се прибират , купуват къщи по селата , правят ремонти и така..
83
11
 
13
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
До безпартиенСтарата ел.инсталация,тръби за вода,дето са корозирали,сто годищни асансъори,входове приличащи на ***,задръстени и миризливи мазета и много други подобни =старо строителство.
82
1
 
6
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
До пияница мистикРазкажи още де,как беше с твоята в леглото?Дай подробности.А бяло сира съществува ли не е ли само червено.
81
3
 
21
 
! Отговори
безпартиен преди 3 години
г-н Инспектор. Това е реалността в Пловдив, незнам как е при Вас. Тук най-големия строител е ПИМК, строят около големи булерварди, понеже никой не инвестира в инфраструктура. Пловдив няма къде да расте, заграден е от община Марица и Родопи и няма никакви планове за благоустройство с такъв наплив. Града погрозня от нови некачествени сгради последните 15 години в старите квартали с фамилни къщи, станаха кооперации *** до ***.Където серяха по 1 сем. сега *** 20 семейства и няма къде да се паркира
80
20
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 87Аз само това правя, нищо друго. Гледам си само кефа и удоволствието от живота. Ето сега си цъкам червен Shiraz с набор сиренца за мезе :))) И не, не работя за да вадя милиони и изобщо не работя от 2016 година. Днес бях с моята и си прекарахме супер в леглото, какво повече да искам от живота
79
2
 
16
 
! Отговори
Бай Пеше преди 3 години
Ей, вече Жорката Шопов от Тобо груп сам си ги пише статиите - едно към едно неговите глупости, които разправя от една година под път и над път. Явно доста стрес се трупа при "строителните предприемачи". Ама поръчките за статии скоро няма да вършат работа
78
0
 
5
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
До безпартиенПо-големи глупости не можа ли да напишеш?
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикТи гледаш ли си кефа с всичките удоволствия от живота :)) Или ти си от тези взимащи по милион на месец и решили да го споделят в Днес :)))))))
76
1
 
14
 
! Отговори
София преди 3 години
То в София околната среда е уникална
75
19
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 74И какво ти пука, че населението намалява? Мен примерно не ми дреме, ако ще и 1 милион да останат. Направо се чудя на акъла на такива хора, дето не си гледат живота да им е Ок, да си правят кефа и да живеят на макс с всички удоволствия от него, ами се закахърили колко било станало населението и че спадало .....Ахахахахахаха
74
1
 
11
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
До МуахахаЗаблуждавай се, няма значение, всички свършват в апартамент 4м^3. иф ъоу ноу вхат ай мин.И да получаваш и да не получаваш като те хване това онова си дотам.
73
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София вече и за млади семейства не е, липсват детски градини, липсват детски площадки за свободна игра на децата, а не на кучета. Никое дете в София не би имало щастливото детство на онова дете от провинцията. Да не говорим за въздуха, за който не взимат никакви работещи мерки, а само се точат едни сухи статистики и числа.
72
7
 
24
 
! Отговори
безпартиен преди 3 години
Айде пак заговориха за Панелките, че били остарели. Точно техните цени се повишиха най-много, а новото строителство върви 600-700 Е кв.м на зелено (включващо стени и общи площи в тоя квадрат). Панелен Апартамент говоря в Пловдив 86 кв.м се продаде за 92000 Е във входа където живия. Направен до ключ с обзавеждането. Панелката е на 34 години, но стабилна, санирана. Старата тухла пък да не говоря че минава 1100 Е кв м. в момента, В софия сигурно е около 1600. Няма какво да измести старото качество!
71
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приказващи колкото искаш, Бойко показва направеното!
70
1
 
13
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
Големите умници голямо мерене си мерят пак и майчиното си мляко ще разкажат на непознати в интернет.Други изглежда по-умни от тях живеят конфидециално ,инкогнито и се радват на живота.Та мерете си ги,толкоз ви е акъла.