Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо
161
Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София са поскъпнали със 140% за период от 20 години, показват данни на строителна компания. Това прави средно с около 7% на година, което е нормален ръст според брокерите на имоти, пише "Труд".

Още по темата

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо. Това е така, защото жилището е стока от първа необходимост, а в София продължават да идват млади хора, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище. Разбира се, много млади хора в началото на кариерата си предпочитат да живеят под наем, но след като получат стабилен доход се насочват към покупка на жилище с ипотечен кредит вместо да плащат месечен наем.

Желанията на купувачите не са се променили заради коронавируса, а се променят с повишаване на доходите им. Купувачите стават все по-взискателни не само към качеството на самия апартамент, а и към средата около кооперацията - интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено около блока им, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът и т. н.

В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си с ново строителство, а това увеличава още повече броя на купувачите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат, коментират строителни предприемачи.

Те прогнозират умерен ръст на цените през 2021 г. в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. За строителните предприемачи е по-добре да има устойчивост на пазара, а не рекордно търсене и предлагане, защото това им позволява да планират по-добре финансите си и производствения процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: жилищацениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Добро мнение, донякъде съм съгласен :)) В развитите държави в ЕС си е един вид социализъм за тамошните граждани, евтина работна ръка им идва от Източна Европа, така им поддържат социалния статут и даването на пари без работа :)) Разбира се ще подчертая, че не бива да ги обвиняваме чак толкова за това, просто ние сами си го направихме така да стане, нема нужда да се търси под вола теле :)
68
0
 
16
 
! Отговори
. преди 3 години
Кажете моля, кой ви е дилъра?? Искам и аз да пуша или шмъркам от същото!!!
67
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е само заради търсенето, София не се е увеличила със 100 %. Защо не се казва за шокиращата инфлация в Европа. Еврото се обезценява. ЕЦБ печата по 20 милиарда евро без покритие на месец. Еврото върви по пътя на долара. Затова Биткойна стана 40 000 долара. Социализма иска свежи пари за да яде населението без да работи, да стои кротко, и да не гледа лошо. Иначе България намалява годишно с по 50 хиляди човека. Сред 15 години сме 6 милиона. Засилено търсене, ама друг път. България измира.
66
4
 
33
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
тука некакви р0бе се хвалят колко били успяли - работиш ли за заплата не си успях, успелите хора получават дивиденти от компаниите, чийто собственици са!
65
5
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Тук като се коментират политически статии е пълно с маргинализирани клошари, дето реват колко са бедни, гладни и как Бойко ги държи на ръба на мизерията и че им провеждал геноцид :)))) Появи ли се статия за апартаменти обаче и изведнъж се напълват коментарите с преуспели хора, доволни от живота, дето взимат по 5, 10, че и 20 000 на месец :)))
64
15
 
17
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
На 34 години имаш само едно дете и наричаш това успех.При положение,че можеш да издържаш 10 с тия пари.Аз имам три деца,въпреки че не съм богаташ като теб, но 3500 лв семеен доход са ни достатъчни децата да не са лишени от нищо.На такива като теб трупането на пари и имоти е основната цел в живота.
63
1
 
8
 
! Отговори
Цеко Сифоня преди 3 години
Абе простоти колко струва една зглобяема къща брюе ще давам аз 309 бона за апартамент.
62
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София София *** какъв човек трябва да си да оставиш 3 етажна къща в провинцията да пустее и да се свреш с още двама в една стая в панелка в Младост това не го разбирам
61
17
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
е не искам да те уставя да си пишеш сам тука и сам да си отговаряш под различно име! както казваме в мойте срещи FILTH - Failed in London, Try Hong Kong. Също така, Fishtail - Fаiled in Shanghai, Try London Again. Има още много да пишеш тука, докато Оспееш като мене и научиш 3-4 езика, от което поне 2 азиатски!
60
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие тука избивате здраво комплекси за малоценност :))))) Единия се кара на другия за правописа и взимали над 5 бона, обаче и двамата не могат да пишат, красота :))
59
3
 
11
 
! Отговори
до 64 преди 3 години
Скрий се, много те моля!
58
16
 
12
 
! Отговори
до 61 преди 3 години
Голям успех на 34 няма как да имам. Тепърва ще дойде. Голям успех не е да се отделиш от родителите си, да взимаш заплата петорна на средната и да си купиш жилище. Това е повече от нормално за развиващ се млад човек. Давам един пример на младите. Доста млади управлявам в днешната си компания и повечето ми напомнят за мен самия. Още млади и зелени работят за 2 пъти над прага и имат собствено жилище. Не е нещо "уау", но е по-добре от някой мързелак, който стои по цял ден вкъщи.
57
7
 
12
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Какво се случва-младите хора намаляват все повече, а постоянно се строят нови жилища.Друг въпрос е ,че много хора предпочитат да живеят под наем,щото им е по-изгодно.
56
20
 
3
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
забравил съм българският вече от говорене на Английски, Китайски и Японски по цял ден, не е лесно да си оспял като мене!
55
3
 
15
 
! Отговори
до 61 преди 3 години
"удобряваш"? Сериозно ли, бе човек? Сигурно идва от Успял. Под успял не се разбира тираджия или ММА боец в Берлин. Не, не одобрявам, миличък. Седни си, моля те.
54
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53Спомням си, когато бях студент на 21. Започнах работа в израелска компания за 1600лв. 2010г.. Толкова пари ми се виждаха това- моментално се изнесох от вкъщи и заживях под наем. Не след дълго доходът ми се покачи двойно и на 24 купих първото си жилище. Изплатих и забравих. Сега съм на 34, живеещ в чудесен голям апартамент с жена и дете и купил голяма къща до София.-------To твоето си е жалка комплексарска история. Най-тъжното е, че го представяш като голям успех в живота си.
53
10
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
радвам се, че удобряваш пунктуацията и правописа ми, на много успях човек са!
52
6
 
9
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Ще намаляват до един етап. Берачите на малини и болногледачите си прибират при тях аутсайдерчетата да стават чистачи и шофьори в Лондон. Повече от нормално. Ама добре платените специалисти остават. Не си в такава среда (на добре платени хора), за да знаеш какво се случва.
51
14
 
9
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Аз не мисля, че човек с 5000лв. заплата на 24 (аз на 24 взимах толкова) е неуспял. Напротив- успял е да изгради началото на кариерата си и да надгради. Вече преуспял е друга тематика. А човек, който няма идея от пунктуация и правопис, няма какво изобщо да се надпреварва да пише за успели.
50
5
 
11
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Те Евреите са известни с Щедростта си!!