Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо
161
Жилището - стока от първа необходимост, цените в София скочили със 140%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София са поскъпнали със 140% за период от 20 години, показват данни на строителна компания. Това прави средно с около 7% на година, което е нормален ръст според брокерите на имоти, пише "Труд".

Още по темата

Търсенето на апартаменти в столицата продължава да е голямо. Това е така, защото жилището е стока от първа необходимост, а в София продължават да идват млади хора, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище. Разбира се, много млади хора в началото на кариерата си предпочитат да живеят под наем, но след като получат стабилен доход се насочват към покупка на жилище с ипотечен кредит вместо да плащат месечен наем.

Желанията на купувачите не са се променили заради коронавируса, а се променят с повишаване на доходите им. Купувачите стават все по-взискателни не само към качеството на самия апартамент, а и към средата около кооперацията - интересуват се дали има инфраструктура, детски градини, ще бъде ли озеленено около блока им, как ще се поддържа сградата, след като се нанесат, какъв е изгледът и т. н.

В големите градове има и огромен панелен сграден фонд, който е морално и технически остарял, околната среда не е привлекателна и всеки, който може да си го позволи, сменя жилището си с ново строителство, а това увеличава още повече броя на купувачите. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат, коментират строителни предприемачи.

Те прогнозират умерен ръст на цените през 2021 г. в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. За строителните предприемачи е по-добре да има устойчивост на пазара, а не рекордно търсене и предлагане, защото това им позволява да планират по-добре финансите си и производствения процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: жилищаценисофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Presspapier преди 3 години
Апартаментите са кошери с пити с мед и всеки блок има по няколко кошера и за живеещите в кошерите трябва да отговаря пчелар сега са направили закони които карат пчелите сами да си оправят кошерите и да си плащат за това а пчеларя не се грижи да има мед и да има работа за пчелите работнички и да се раждат нови пчели а се гледа чужди пчели от чужди пчелини с чужди пчелари да се намърдат на местото местните пчели
128
0
 
4
 
! Отговори
Баси глупостите пишт преди 3 години
Баси глупостите пишат тия брокери от имотната мафия !!!
127
0
 
2
 
! Отговори
глупостите пишт преди 3 години
иглупостите пишат тия брокери от имотната мафия !!!
126
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТускДемек единственото специално в теб е, че баба ти е оставила апартаменти, а извън това, ти не можеш нищо.
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Жилището - стока от първа необходимост"Ехаааа! Не думай! Новина!Жилището спрете да го гледате, като стока. моля! Не всички имаме намерение да "инветираме в недвижимо имущество". Просто имаме нужда от дом, както са имали нужда предците ни още от пещерата насам ...
124
1
 
5
 
! Отговори
Интеграл от Хикс 2 преди 3 години
Държавата ако иска да върне младите хора на село, просто да узакони производството и търговията с Канабис и готово. Багерите могат да влизат в Младост или Слънчев Бряг по избор. Ще си живеят Царски в бащината-дядовата къща, без наеми и като турят малко соларни панели, кошмарът Топлофикация - Гъзификация ще изчезне в Сибир.........ЧАО милиционери. П.С. Никой не ти слага цигарката На сила в устата. И няма да делиш печалбата с Мутрите.
123
13
 
9
 
! Отговори
Туск преди 3 години
1 тука 90 % сте маргинални клошари 2 нямате пари за кило моркови камо ли 200 бона евро за хубав тристаен 3 имам 35 апартамент и 13 гаража с доход от 35 хил лв на месец на 26 год сэм наследство са ми 4 вие мрънкайте тука хак да ви е
122
1
 
8
 
! Отговори
до 94 преди 3 години
Да, много ни е уникална Софията, една от малкото столици, която не е на голяма река или море...
121
1
 
12
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 3 години
ЕЛА *** ВЪВ СОФИЯ ЕЛА И ЩЕ ПОЛУЧИШ ИМОТНА ТЕСЛА.КУПУВАЙТЕ АПАРТАМЕНТИ БРАТЯ СЕЛЯНИ.НЕ ОСТАНАХА!!!
120
7
 
7
 
! Отговори
3M преди 3 години
До Анонимен 132Панелка в днешно време купуват само ***. Животът на тези панелки е изтекъл на 95 % и не е далеч времето , в което ще ги разрушават
119
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ли не тъпизми могат да се прочетат. От 2 години не мога продам панелката, макар и на не висока цена. Едно е да искаш да ти дадат, друга е да има кой да ти ги даде. А балъци много няма.
118
1
 
19
 
! Отговори
T преди 3 години
До До 115България е една перачница на нарко пари. Затова са такива безумни цените и са по-високи от в Западна Европа. Там при изваждането на дори 1000 евро и искат да докажеш произхода им. От опит ви го казвам. Ето защо нашичките "паралии" купуват тук на ненормални цени вместо нещо по-добро там за същите пари - защото няма да им мине номера. Вижте и цените на нашите хотели. Сигурен съм, че по счетоводните им книги са супер запълнени постоянно. Изпират си мръсните пари.
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно е, кой би дал такава сума за една прогнила панелка. Май кьорфишеци е това.
116
1
 
2
 
! Отговори
Двата ножа преди 3 години
Леле хора, оправете се малко. Не сте добре психически с тия коментари дето ги пишете тук. Толкова ли си нямате работа..
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До ВсичкиА, как ще отиде до имота, респ. ще го ползва след като Гърция е постоянно в локдаун?
114
2
 
5
 
! Отговори
До Всички преди 3 години
Апартаменти в Атина могат да се намерят на смешни цени в момента. Моя позната взе двустаен близо до Омония за 30к. Това е центъра
113
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистТи опитал ли си да купиш имот, без значение в София или на друго място??? В деня, когато се появи добър имот, на прилична цена, желаещите да го купят са много...и който превари, или който даде по-голяма сума. А, цените за 20 години са скочили над 150%.
112
4
 
13
 
! Отговори
До 115 преди 3 години
Подкрепям мнението. Намерих обява за магазин в Монако -70кв.м/75000евра, срещу 50кв.м/85000 евра двустаен на партер в Лозенец. Дори само за инвестиция си струва там да се вземе. И точно обратното, този в Лозенец естествено за нищо не става. Не знам с кой акъл ги пускат на такива цени въобще. А брокерите останаха без пара и си пишат глупости, то е ясно.
111
1
 
15
 
! Отговори
До 117 преди 3 години
Много от колегите вече търсят места извън София, предвид работата от вкъщи. А и с тези, дори и 3к оставащи на месец, дето ги описа, как си представяш да изплащаш кредит от 120к евро за следващите 25г?? Кредита от 120 , след 25г ще е 250к. Достатъчно такива имоти има при ЧСИ. И 3к лева са 1.5 евро. Ти освен за тия вноски, пари за дрехи няма ли да даваш? На почивка във Франция например не искаш ли да отидеш? Или ще си ходиме скъсаняци цял живот в името на вноската за ипотека? Айде стига!!!
110
0
 
13
 
! Отговори
Ицак преди 3 години
До РентиерСинко, това важи само за определени супер интересни имоти. В София 90% от новото стр-во е с лошо качество (както спомена), а панелките по-млади не стават, едно саниране не оправя нещата. И кажи сега, освен спекулативност и алчност, какво ДРУГО тика цените нагоре? Истината за София е, че е един голям, мръсен търговски център, в който хората се задушават. Затова и ВИП обявите с по-ниски цени се увеличават, а цените в Елин Пелин например доближават нашите.