Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!

Ваксинацията продължава, колко дози ще получим през март?
Обновена: 4 мар 2021 11:24 | 4 мар 2021 11:23, Веселина Йорданова
343
Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да обяви, че е дала начало на първоначалната оценка на документацията на руската ваксина "Спутник".

Още по темата
Към момента не се знае колко ще продължи тази оценка, но сме в пълна готовност да бъде направено необходимото, след получаване на разрешение за употреба, ваксината да бъде прилагана и у нас, обясни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на редовния брифинг на МЗ.

На финален етап е оценката на документацията на ваксината на производителя Янсен. Ако становището следващата седмица е положително, това ще бъде първата еднодозова ваксина. Доставките й се очаква да започнат от април.

ЕМА е публикувала указания към производители в бъдещите изпитвания да оценяват ефикасността на препаратите спрямо новите варианти на коронавируса, обясни Кирилов.

По-рано днес на брифинга стана ясно, че покачването на заболеваемостта у нас се дължи на разпространение на британския вариант на вируса. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че очакваме и южноафрикански щам, а идват и неприятни новини за нигерийски.

Министерството на здравеопазването ще пусне за разпространение клип, с който да се опита да мотивира българите да се ваксинират, оябви здравният министър Костадин Ангелов. Той обаче очерта като успех на правителството и Щаба това, че тенденцията се е обърнала и има повече желаещи за ваксина.

Постигнахме завидни резултати с много по-меки мерки, подчерта Ангелов. По думите му въпросът е защо случаите нарастват въпреки строгите мерки в много други държави. Според него отговорът е в това, че хората по света се връщат към нормалния си начин на живот независимо от ограниченията.

Ваксинираните към момента у нас са над 248 000 души, а с втора доза 41 хил. Около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари. През март очакваме общо 105 300 дози от ваксината на Пфайзер, 85 200 от Модерна, а от оксфордската към момента са потвърдени доставки на около 105 хил. дози на два пъти до 11 март.

Предстои организиране на транспорт на ваксините до лекарите в отдалечените райони. Ваксинационният процес ще продължи, системата ни е подготвена, каза председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

Личните лекари имат готовност да продължат с ваксинирането, но липсват ваксини, а уязвимите възрастни хора с хронични заболявания са с висок риск, ако се заразят с коронавируса, каза д-р Николай Бранзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. Той апелира личните лекари да получат повече ваксини.

Големите болници ваксинират членовете на избирателните комисии, като срокът за това е до 10 март, съобщи директорът на болница "Пирогов" Асен Балтов. Има запазени ваксини за тях, увери Балтов, но призова датите да се спазват или тези, които не могат да ги спазят, да уведомяват за това.

Здравният министър е категоричен, че не е имало забрана на тържествата на 3 март, а препоръка те да се провеждат на открито. Когато се изричат толкова много лъжи в публичното пространство, започвам да разбирам хората кое ги отвращава в политиката, каза Ангелов в отговор на думите на президента Румен Радев, че властта се е опитала да постави националната памет под карантина.

Министърът призова кампанията за изборите да се води повече от дистанция или на открито, при спазване на мерките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари