Най-големите замърсители в София - въглища, коли и строежи

Най-висока степен на риск има от интензивни валежи и бури
11 мар 2021 13:02, Ния Христова
22
Най-големите замърсители в София - въглища, коли и строежи
Снимка: БГНЕС
За замърсяването на въздуха в Столичната община с фини прахови частици най-голям принос имат битовото отопление на твърди горива, следвано от автомобилния транспорт и строителството. Това сочи анализ за околната среда на общинското предприятие "Софияплан".
 
"Изпълнението на мерки за ограничаване на горенето на твърди горива за отопление ще доведе до значително намаляване на концентрациите на прахови частици през зимата. Необходимо е да бъдат стимулирани алтернативни форми за мобилност - електромобили, велосипедно и пешеходно придвижване; въвеждане на нискоемисионни зони; прилагане на природнобазирани решения за улавяне на замърсители, като изграждане на паркове и зелени стени", посочват още от "Софияплан".
 
Анализът припомня, че през 2011 г. Столична община (СО) се присъедини към "Споразумението на кметовете" в ЕС и пое ангажимент за намаляване на парниковите газове с 22% до 2020 г. спрямо нивата от 2007 година. През 2018 г. СО намалила емисиите спрямо базовата 2007 г. с 18,2%. Това означава, че общината се приближава до постигане на целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 22% до 2020 година, отчитат още от общинското дружество.
Още по темата
 
Оттам казват също, че през 2018 г. СО се ангажира да намали емисиите с 40% до 2030 г., като се присъедини към Глобалното споразумение на кметовете за климат и енергия. В момента се разработва План за устойчива енергия и климат за периода 2021 – 2030 г. Планът обхваща политиката за намаляване на парниковите газове, както и тази за адаптация към негативните последици от климатичните промени.
 
"През 2020 г. Столична община актуализира анализа на климатичните опасности за територията на СО, като част от разработването на Плана за действие за устойчива енергия и климат. Според анализа най-висока степен на риск в общината има от интензивни валежи, бури и екстремна температура. Силно урбанизираните площи на града са най-уязвими на топлинните вълни, като по границите със зелени територии уязвимостта намалява. Затова е необходимо по-интензивно градско озеленяване и разширяване на зелените клинове", се казва още в анализа.
 
Данни на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, относно състоянието на водите сочат, че на територията на общината се намират 17 язовира с различна форма на собственост. В СО има над 40 термоминерални находища. София управлява и стопанисва безвъзмездно 8 находища на минерални води за срок от 25 години. 
 
"Замърсявания в реките има и в следствие от минали минни дейности, които не са ликвидирани според изискванията и не са отстранени старите екологични щети. Налице са и случаи на възстановена частна собственост върху участъци от речните тераси и трасета на реки, което задълбочава проблемите със стопанисването на речните корита", обясняват от "Софияплан".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Приди години известно време работих вечер в един ресторант и си дадох сметка че цяла нощ има хора които обикалят и мият улиците , всяка вечер някъде из града засичахме някоя водоноска и един размахва маркуча - почти като в БГ
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да чистите улиците , в Мадрид цял ден сноват камиони-прахосмукачки , отделно едни мини-камиончета обикалят тротоарите. В София дори само автобусите да са , като вдигнат един облак прах и готово , пък ако ще всички да сме на колелета.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото реално работещо решение е пълната забрана на отоплението на твърдо гориво - гуми, въглища, дърва и т.н. Така направиха в Лондон след Големият смог и се оправиха.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още от преди 90-та година автомобила в София си ставаше прашен за един ден, може би е било тогава заради Кремиковци. Сега лятото когато го дават чисто, реално е най-мръсно особено ако не е валяло дълго време колите стават с тон прах отгоре.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на недоносеният социализъм всички в София се греехме на Парно и на Ел.радиатори. Имаше няколко вида Смядовски ел.радиатори. Ел.енергията беше 1.5 стотинки за киловат и с 15 лв на месец баща ми отоплявше и двата етажа на къщата. Сега се опитах да се грея на ел.радиатори но уви. Половината ми заплата замина за ток. Защото реално бях изразходвал за 250 лв енергия но като ми наб.утаха пренос превоз платих 500 лв. Децата ми цял месец ядоха филиики с мас. Сега съм на въглища и чадим яко.
13
4
 
4
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Най- големите замърсители в София са прииждащите и заселващи се хора от провинцията. Град пригоден за 1 млн. жители се пълни ежедневно и скоро ще станат 3-5 млн.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е мръснo там, където се замърсява, а там, където не се мие и чисти.Преди месец нададоха кански рев, че ще мият улиците.Измиха ли ги? Колко на брой улици измиха?Кога ще ги мият пак?Следващата година ли?
11
0
 
6
 
! Отговори
Политически коректен преди 3 години
Най големия замърсител е ясен на всички дет са праат на улави, ама са наясно Не е политически коректно да ги спомена обачеНо вие си ги знаете де
10
2
 
5
 
! Отговори
ххх преди 3 години
*** горят гуми и кметовете си траят !!!В момента в махалата горят гуми и българите си мълчат!!!!
9
0
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Това е софийския парадокс ,само консуматорки град а мръсен.Всъщност няма парадокс консуматорите са големи замърсители, но трудно се намира градове само от консуматори, обикновено в другите държава комбинират консумацията с производство. И заради това изглежда странно, просто защото сме само консуматорка държава.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро в обратен ред + никакво почистване.1. Строежи, застроиха клиновете от които влизаше чист въздух.2. Коли3. Въглища 4. Изгаряне на отпадъци в теца
7
0
 
5
 
! Отговори
nikoi ne misli преди 3 години
а е толкова просто - зелена вълна и по-висока средна скорост - това ще намали емисиите от колите над 2 пъти
6
0
 
9
 
! Отговори
.......... преди 3 години
Строежи навсякъде, грозно строителство, без въздух, прозорец в прозорец. След като има кой да купува, защо пък не. Никога не се знае кога ще се появи нов строеж срещу дома на човек. Всяко празно място се запълва с нов строеж. В София отдавна няма озеленяване. Не мога да разбера защо когато се издават разрешителни за строеж, не се изисква и зелена площ около сградата. Добре изглежда на снимка бъдещата сграда, но действителността е друга. Нещо като в инстаграм.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Факултета, Филиповци, Шекер махала? Къде са в списъка със замърсители?
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази същата статия не я ли публикуват всеки ден?
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да слагате пясъчници в детските площадки. Само събират ***, урина и зарази от *** и вдигат страшна пушилка когато е сухо. Пясъчник за деца изисква ежедневна и много сериозна поддръжка + дезинфекция, която никой не прави!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде е промишлеността, а да в София няма такава.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пясъка, който хвърлят общините и само го пръскат лятото той е полезен за белия дроб и не се вдига прах .... Хахаха