Спазват ли се мерките в магазините в София?

Екип на Bulgaria ON AIR провери на място
11 мар 2021 20:20, Анисия Иванова
29

На фона на усложнената ковид обстановка у нас и частичното затягане на противоепидемичните мерки, по места се осъществяват засилени проверки за спазването им. Именно на такава инспекция в София присъства екип на Bulgaria ON AIR.

Екипи на здравните власти, общински инспектори и полиция влязоха в столичен хипермаркет, за да проверят спазват ли се мерките. Общият брой направени проверки на подобни търговски обекти от началото на октомври месец миналата година до момента са над 80 хиляди. Като само за вчерашния ден са над 1500.

Според инспекторите, както клиентите, така и търговците стават все по-дисциплинирани. От началото на март в София са направени близо 5 хиляди проверки, а нарушителите са само 15.

"От тях всичките са за хора, които не носят правилно маска, съгласно правилата, или са без маски", заяви Янислав Чулев от Столичен инспекторат.

От страна на търговските обекти пък най-честите нарушения са свършил дезинфектант на входа или избелели обозначителни знаци, които гарантират дистанция между хората на опашката. Проверката на този магазин обаче не установи такива.

"В момента нямаше нарушения сред посетителите, но това е една момента снимка, може след 2 часа нещата да изглеждат по друг начин, затова ние продължаваме нашите проверки", добави Чулев.

Не липсваха клиенти и над 65-годишна възраст, въпреки сутрешния двучасов "зелен коридор". Те заявиха, че не се притесняват, защото мерките се спазват. Други пък не знаеха, че все още се прилага.

Глобата за неспазване на мерките от физически лица е между 300 и 1000 лв., а за юридически - от 500 до 2000 лв.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3 "Влизам си навсякъде без маска"Имаш се за герой ли ?медал ли искаш ?Малко да се позамислиш за другите хора , служителите в магазина ?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Фитнес не може, оранжерия може."Странен въпрос. Може би греша, но фитнесите не осигуряват на населението жизнено необходими продукти или услуги. Поне не и на оснавната част от населението. Освен това, в оранжериите работят едни и същи хора, външни лица и клиенти обикновено не влизат.
4
6
 
1
 
! Отговори
6 преди 3 години
Всичко се спазва яко. По 1000 пенсии на промоция всеки ден. Насам народе ***.
3
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влизам си навсякъде без маска. Ако не приемат плащането по тая причина(досега не се е случвало) отивам в друг магазин.Големите супермаркети съм ги отрязал тотално.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те хората виждат надписа на униформите им и се ориентират, какво да правят.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен ме интересува в оранжериите как е разрешено да се работи? На закрита и влажна среда. Фитнес не може, оранжерия може. Просто пример