Ръст на наемите при двустайни в София - средно 665 лв. месечно

Нараства интересът към кварталите "Хаджи Димитър" и "Сухата река"
16 мар 2021 20:11, Анисия Иванова
47
Ръст на наемите при двустайни в София - средно 665 лв. месечно
Снимка: Pixabay

Наемите на двустайните апартаменти в София нараснаха до средно ниво от 665 лв., при 658 лв. преди година, показват данни на компания за недвижими имоти. Наемите на тристайните жилища в столицата остават почти без промяна средно на ниво от 820 лв.

Разбира се, наемите варират в широки граници в зависимост от това в кой квартал и в какво състояние е имотът, има ли наблизо спирка на метрото или друг градски транспорт, има ли край жилището парк, детска градина и магазини. Но наемите на едностайните жилища са средно 520 лв. на месец, съобщава "Труд".

Съществена промяна има в предпочитанията на наемателите. Докато преди пандемията най-търсени са били едностайните жилища, сега най-желани са тристайните апартаменти. Причината за това е, че много хора работят от дома си. Затова им е необходима още една стая, която да използват за офис. След като хората прекараха повече време у дома, разбраха колко е важно жилището да е просторно и да осигурява комфорт на семейството.

При собствениците на имоти преместването в по-голям дом трябва добре да се обмисли. Те трябва да преценят за колко време могат да намерят купувач на стария апартамент, ако парите са им необходими, за да платят по-голямото жилище, имат ли сигурни доходи, които да им позволят да изплащат ипотечен заем, могат ли да използват част от старите си мебели или трябва да изцяло да обзаведат новия апартамент и т. н. При наемателите ситуацията не е такава. Те много бързо могат да се преместят от един апартамент в друг, който по-добре отговаря на нуждите им.

Леко разместване има и при предпочитаните от наемателите квартали. Преди година класацията водеха източните райони на София, а сега те отстъпват първото място на южните. Значителен фактор за промяната в предпочитанията на наемателите е и пускането на третия лъч на метрото от „Хаджи Димитър” до „Красно село”. Благодарение на метрото нараства интересът на наемателите към квартали като „Хаджи Димитър” и „Сухата река”.

Наемателите стават по-взискателни и към състоянието на имота. Най-търсени са апартаменти, които са обзаведени с мебели и домакинска техника от среден или над средния клас. Разбира се, наемите им са по-високи отколкото на необзаведените жилища. Работещите хора обаче, предпочитат да платят малко повече, но да живеят удобно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: наемисофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
наемател преди 3 години
Тристаен маломерен с гараж, център - 700лв. Тази статия е платена реклама.
43
2
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
Сухата Река и Хаджи Димитър не са южни квартали, а източни. В Лагера, Красно Село, итн (западни квартали) и Лозенец, Иван Вазов(южни) трудно ще намерите двустаен за 600лв. Тристаен върви около 900+, двустаен около 750+, освен ако не е някоя *** с мебелите от соца. Другото е, че някои за по 600лв ги пишат двустайни ама са стая и хол с кухненски бокс. Това дето на времето беше боксониера.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сухата река и Хаджи Димитър са ромски квартали и цените са ниски.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 40В Лондон живеят по 10 българи в една кутия 10 кв. и ползват баня и тоалетна с още 20 турци и пакистаци от съседните стаи.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 40Хората нямат пари и тристайни са масово с министаи като килери за да падне цената,
39
1
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Абе и 16 стаи да има, няма нормален коридор, влизаш директно в коптора.Функционалност = 0.За колкосе продава е отделна тема.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?1?Това са 3 стаи и се продават за 1 стая.
37
1
 
9
 
! Отговори
?1? преди 3 години
Kъф е тоз коптор от снимката? Няма антре, директно в кухня + дневна в едно.Да живей новото строителство. Ах, да - продават ти го за 60 квадрата, а реални 30.Аааама ново било...Таа панелките били зле, ай ся...
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно .. Аз моя го давам за 500 евро на гърци ... 1000 и повече е наемът ...
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди време четох един коментар от "Рентиер":Цитирам по памет: "Колкото си купихте жилище по време на 'балона' 2008-***, толкова ще си купите и сега".Всичко върви нагоре, печатането на пари върви с бясна скорост, малкото останали на село/малки градове и те бягат в големия град - световна тенденция => в големия град цени жилища + наеми в ++.
34
8
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Здравейте другари и другарки. Хиляди пъти съм писал на балонаджиите, че цените дори и за момент на имотите да се задържат, няма да паднат, а все ще се качват. И че наемите си вървят все нагоре. Аз на другите ми 2 апартамента смятам да им кача наема до края на годината, какво да правя, такава е конюмктурата :))) Засега взимам по 500 лева, но явно ще трябва да ги направя по 600. И елате да видите за колко може да си вземете апартамент при мен, на 5-те кюшета :))))
33
0
 
8
 
! Отговори
Селски преди 3 години
Кеф е на село: богат избор от мухи,комари и кърлежи. Липса на канализация, магазини от големите вериги, аптеки, училища, развлекателни обекти - молове, барове, кръчми.Абее друго си е на природата...
32
2
 
17
 
! Отговори
Тролъ от Гурътъ преди 3 години
Не закъсня поръчковата статия, точно когато се очаква масова безработица от поредния Шльок-Down Syndrome.Ама има много сгради в моя квартал от 12-13-16 години межу 30 и 80% празни стоят.Где ги предполагаемите чужбинци- не мож ме убеди че някой ще налее кофа с пари във нещо със 0 възвращаемост.
31
2
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
аз като съм безработен, колко пари ще ми вземат?
30
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Дяволска работа - на 1-н лев под 666...
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснах София за известно време.Беше ми писнало, честно, от мизерията, в която живеят. Истински коптори на 60 г.Не е нормално още да имаш стара дървена дограма на 50 години. И да стискаш тези пари от наема, а да мръзнеш като куче. Че и наемателя.На алчните бабички и дядовци им пожелавам дълга криза с празни панели и смрадливи коптори. Научете внуците си на труд. Харчат си парите за всякакви видове наркотици. Горди ли сте с тях. Ще ви изядат пари преди вас червеите.
28
1
 
15
 
! Отговори
Локдаун-нокдаун преди 3 години
Тези пак са назад, отново неразбрали, че кризата е тук. Но пък за хазяйте е жътва, че отново има неадекватни.
27
2
 
32
 
! Отговори
Измамници преди 3 години
Забравили са да пишат че статията е спонсорирана от бандитите брокери!
26
2
 
31
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Търгаши, страната е в криза а те наемите вдигат...
25
1
 
30
 
! Отговори
кескьосе преди 3 години
Уж криза и хората напускат София, пък наемите растат. То май за брокерите всичко расте. За брокерите цените ще паднат, ако в чужбина стане безплатно.