София се качи с 50 места в глобална класация за поскъпване на жилищата

Столицата ни е 40-та сред 150 града, ръстът на цените е 8,6% на годишна база
1 апр 2021 22:48, Анисия Иванова
43
София се качи с 50 места в глобална класация за поскъпване на жилищата
Снимка: БГНЕС

София се изкачва с 50 места в глобалната класация на консултантската компания Knight Frank на градски жилищни пазари с най-бързо растящи цени в света.

Столицата заема 40-о място сред 150 града с ръст на цените от 8,6% на годишна база. Индексът се отнася за четвъртото тримесечие на 2020 г., но Knight Frank използва за София данните от третото тримесечие на миналата година. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че цените на жилищата в София са отбелязали нов ръст от 8,6% през четвъртото тримесечие.

В класацията за предходното тримесечие (между юли и септември) българската столица се срина до 90-о място в индекса. По-рано този месец България зае 29-о място в класацията на компанията по страни.

Три турски града заемат първите места сред градовете с най-бързо растящи цени на жилищата в света – Анкара (30,2%), Измир (29,4%) и Истанбул (27,9%), но ръстът на цените в Турция е до голяма степен свързан с високата инфлация и траекторията на лирата, отбелязват от Knight Frank.

В топ десет попадат още Оукланд (26,4%), Санкт Петербург (25,4%), Сеул (22,3%), Москва (21,1%), Отава (19,7%), Уелингтън (18,4%) и Халифакс (16,3%). Още 20 града отбелязват двуцифрен растеж на цените на жилищата, пише Investor.bg.

На обратния полюс цените на жилищата в индийския град Ченай са поевтинели най-много към края на миналата година със спад от 9%. Следват Дубай с понижение на цените от 7,1% и още един индийски град – Пуна, със спад от 5,3%. Мадрид, Генуа и Барселона също попадат в десетката на най-поевтиняващите градски жилищни пазари в света с понижение на цените от съответно 3,7%, 2,9% и 2,5%. Цените на жилищата са намалели в общо 38 града, включени в индекса на Knight Frank

В глобален план цените на жилищата в света са нараснали средно с 5,6% през 2020 г., което е ръст спрямо 3,2% през 2019 г. Но представянето на градските жилищни цени става все по-поляризирано. Пропастта между най-силно и най-слабо представящите се градове сега е 42% , което е ръст спрямо 36% през юни 2020 г.

Развиващите се пазари са сред най-силно представящите се, включително турски и руски градове. Редица градове в Северна Америка, Австралия и Европа също се представят силно, а някои азиатски градове изостават. Това показва известна връзка с продължителността и строгостта на блокадите, като пазарите с най-стриктни мерки отбелязват по-силно натрупано търсене, което стимулира ръста на цените.

От 15-те американски града, включени в индекса, 14 са в първата една трета на класацията, отбелязвайки годишен ръст на цените от над 7%. Година по-рано само два града попаднаха в тази категория.

За сметка на това китайските градове се свличат в класацията със среден ръст на цените от 4% през 2020 г. спрямо средно 6% година по-рано.

В Европа пропастта между френските и германските градове, от една страна, и италианските и испанските градове, от друга, се разширява. Париж и Хамбург водят по ръст на цените с между 7% и 8%, а испански и италиански градове имат съответно среден годишен спад от 1,5% и ръст от 0,6%.

Бъдещото представяне на индекса ще зависи от много фактори, не на последно място и от скоростта на разпространение на ваксините, последиците от третите блокади на големи европейски пазари и отслабването на фискалните стимули, което може да застраши работни места и изплащане на ипотечни кредити и да подкопае нагласите на купувачите през второто полугодие на тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кескьосеВ действителност жилищата по всички показател са станали най достъпни в България.През 2000 година са били необходими 5 месечни заплати за квадратен метър в СофияПрез 2010 година са били необходими 3 месечни заплати През 2020 година са били необходими около 1.5
37
3
 
5
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
нормално с цените, софия е доста добро място за живеене. доста паркове, зелени площи, хубави модерни детски градини, евтин градски транспорт. в сравнение с европа, тук цените на услугите са два-три пъти по-ниски.
36
1
 
7
 
! Отговори
Верно бе преди 3 години
Спряха презастрояването, осигуриха места за паркиране, оправиха улиците, тротоарите, парковете и междублоковите тоалетни. И каруците и бездомните кучета на Фандъкова изчезнаха. А дружките размахват яко метли (когато не държат GSM-a, разбира се). Остава само да завали за да "измият" улиците. Лайф...
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35 панел двустаенПич, съжалявам, но грешката си е твоя. Никога нищо не е 100% сигурно. Ако имаш събрани пари за дадена инвестиция - правиш я сега. Другото е риск. Можеш да спечелиш от чакане, но можеш и да загубиш. Поел си риска и си изгубил. Слабо казано е неприятно, но това е класическият механизъм на изчакването, така работи.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В даден момент всичко си идва на мястото. Свободните (гепени) пари ще свършат, тези недобре сметнати кредити отиват при чси , и те така.
33
3
 
6
 
! Отговори
панел двустаен преди 3 години
До Анонимен33Ае баце аз що ви слушах едно и също от 10 годин секи момент ще се спука балона ще се сринат цените чекай още малко и аз чекам чекам и с парите дето бех събрал за двустаен сега и гараж не мога да зема. Децата пораснаха и се чудим къде да се заврем в гарсонерата а цените фърчат и аз от много акъл и много чекане изтървах влака и даже не се надам вече за двустайния
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналистите, айде малко по-професионално и интелигентно. Липсва най-важното "дребно" уточнение - кои цени са се повишили? Тези, които са обявени за продажба или тези, на които реално се сключват сделките?
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, редно е да е така. Качествено строителство, отлична инфраструктура, топ услуги, чист въздух, чисти улуци, много зелени зони за почивка, велоалеи навсякъде, отличен транспорт, чудесен градски план без презастрояване, управление-мечта... да не продължавам. Дори бих казал 50 места нагоре поскъпване са малко, трябваше поне 150.В София пазарът на жилища е уродлив, неадекватно надут и без връзка с качеството. Ама така е, балъците купуват с цената на последна капка кръв. След 3-5г. ще е моментът!
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балсам за ушите на съфорумниците тук, които предвиждат крах на цените от 10 години :))) чакайте си
29
0
 
3
 
! Отговори
кескьосе преди 3 години
Много скъпи станаха жилищата. Човек със заплата почти не може да си купи нормално жилище, не панелка.
28
5
 
6
 
! Отговори
Гларус преди 3 години
Най-гадния град в Европа е Шопия.
27
1
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Предполагам, че на село няма да имаш такива проблеми
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога на село...
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е световна тенденция.Всичко бяга към града, там където има работа.На село няма канализация, училища и магазини като хората.Но затова пък има мухи, комати и кърлежи в изобилие.
24
5
 
0
 
! Отговори
М преди 3 години
На който не му харесва, да си ходи на село.Там къщи много - без канализация, ама с мухи, комари и кърлежи в ++.И без у-ща и магазини, и без работа...Ей затова цените се вдигат, всичко в града бяга, на село няма живот.
23
6
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
фалшиви ценности...платени публикации на еничаре...безплатен да ми предложите не бих живял в подобен ад...въпрос на ценности...промиване на мозъци...платено...престъпление и лъжа...до кога ще се потдавате бре???...смешното руско сайтче скоро,ще му бъде потърсена отговорност...Бог да пази САЩ!
22
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
имате ли ваксини и лекарства срещу болестите на века...нямате...скоро и хляб няма да има...злата,спекули и тарикатлъци не се ядат...не ми вервайте...за да ме изкефите...Анатема!!!
21
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
.не...нормално...в София и най скъпите дестинации се произвежда хлюб бре...едни с поршета садят репи...ама без репи си умрел и поршето ще изгние...на там го карате...някой *** натискан от към цени трябва да те храни...виш тИлифони...коли...дрешки...безценно...е идва видов ден...време е...скоро ще ви се наложи да хапвате...банкноти и ...скъпи коли ...толкова сте бедни духом...заслепени от парите ви...имаш пари...хляб няма...ще му ядеш Хапартаменто на ония дето ти произвеждаше мляко...
20
0
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Какви паркинги бе, не съм видял досега жилищен квартал от многоетажните с достатъчно места за паркиране, освен ако е специално помислено за това, но обикновено не е ! А място в закрит гараж се плаща !
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Гръмни се, уе! Моят акцент е безупречен, защото от 7-ми клас учих в Лондон!!!