Събарят къщата на Димитър Димов в София, ще има нова кооперация

Всичко това става в дните, когато отбелязваме 55 години от смъртта му
133

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Къщата на улица "Димитър Димов" в София, в която е живял именитият автор на "Тютюн" и "Осъдени души", ще бъде съборена. Всичко това става около дните, когато отбелязваме 55 години от смъртта на Димов.

По проект на мястото на къщата ще се появят две нови сгради.

Вече са изсечени и дърветата в двора, като е получено разрешение за това.

Според Министерство на културата къщата не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

Вижте още в репортажа на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
само така, къв е тоя Димов и за кво да я държим тая съборетина, като може да построим ново с материали Сделани в Китае?!
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На чужд гръб и 100 тояги са малко!!! Тия, бивши вече собственици, дали от хубав и доволен живот са продали къщата на инвеститор? Ако не бяха докарани до просешка тояга през последните 30 години, от метастазите на БКП, дали нямаше да си живеят още в нея, да полагат грижи и да я поддържат в добър вид? Да си плащат безгрижно ток вода и данък на общината?
62
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къщите ги има за да живеят хора в тях, а не за да им се любоват разни архитектурни талибани като теб! След като една къща острарее, амортизира се, стане нефукционална, никой не я обитава, започне да се руши и т.н., тя трябва да се разруши и ако интерес да се построй нещо ново и функционално. В София е пълно със стари рушащи се сгради, които били паметни на културата и никой нищо не може да прави с тях - ето това е типичен пример за простотия.
61
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Тютюн немските войници сеДървят на българките, понеже в тяхната страна има само слонове
60
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да се катурне къщата че не остане не застроено място
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата не е измислила механизъм за такива случай. Къщата е собственост на наследниците.Не говоря за конкретната в случая,а за всички такива на известни личности. Наследниците обаче или нямат пари за ремонт или са 20 и не се разбират какво да се прави там. Никой не може да ги принуди да правят къща музей. В такъв случай държавата трябва да измисли да ги закупи или да ги ремонтита срещу концесия или нещо друго. А не просто да излезне със становище,че може или не може да се бута.
58
9
 
11
 
! Отговори
генади преди 3 години
Гласувайте пак за ГРОБ!
57
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къщата си е готина. В Немско-говорящите страни, Англия и т.н е пълно с такива къщи, които хората си ги реставрират и си живеят в тях. Инвеститора си знае. Щом смята,че има пазар за апартаменти.. Масово хората намразват града и предпочитата да живеят в къща или вила, която да реставрират от стара или да си построят. Жалко,че след 10 - 15 години според мен всички тези апартаментни комплекси ще трябва да се събарят защото хората ще разберат колко по - добре е да имаш къща, вила и т.н.
56
6
 
32
 
! Отговори
@53 преди 3 години
Може би не знаеш, но архитектурата е също вид изкуство. Това е видимо красива къща, можеше да се стегне, да се направи музей и/или ресторант, да идват туристи и да й се радват. Както правят навсякъде по света. Този архитектурен стил няма да се върне никога, колко красиви стари къщи са останали в София? Още повече, в които е живял известен човек. Защо да не се запазят, за да им се радват поколенията? Къщата не е просто нечий дом, тя има история, естетика. Туристите затова идват, не за панелки!
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас!
54
8
 
6
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Очевидно собствениците на къщата, които не знам защо ги наричаш "мутри", не желаят да правят ресторант, а искат пари и/или нови жилища. Това си е техния избор и един човек със среден и нагоре интелект, ще уважи тяхното решение. В крайна сметка ти си никой, само собствениците имат моралното и законово право да се разпореждат с имота си!
53
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме единствения народ, който няма грам уважение към историята си. Както се махнаха едно време всички паметници, защото видиш ли били комунистически, социалистически...като видиш, в какво мизерно състояние са всички къщи музеи и всичките ни природни заележителности. Че то всички са тоалетни осеяни със салфетки, ла*на и ***. Всичко тук или запада или върви към загиване.
52
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кескьосеТочно това е абсурното тук - досега никой не е чувал за тази къща, но изведнъж им стана много скъпа, не могат да живеят без нея. Простотия ли бе да го опишеш. Защо трябва да пречим на хора да създадат нещо ново и качествено? Защо е тази злоба и завист?
51
7
 
10
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименЕ ти какво очакваш от кореняк-софиянци? Кажете ми една сграда направена и запазена от тях? Нито един от възрожденците не са били софиянци, но след като става столица са живели в София. Всички емблематични сгради са построени от хора от провинцията и дарени на софия в името да има малко по-европейски вид.
50
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До макАз съм ОК с твоето предложение. Абсолютно излишни са тези къщи-музеи, които никой не ги посещава реално, а се рушат и се използват за облекчаване на физиологични нужди. За мен Левски, Йовков, Вазов и т.н. не е къщи, а български герои, творци и т.н. Защо са ни тези къщи не ми става ясно, с какво са ти толкова скъпи? Разбирам да запазим някакви наистина значими знакови сгради, но къща в която бил пребивал Димов е абсурдно.
49
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия нашите мутри нямат особен интелект. Вместо да си осигуриш пожизнен приход на тебе и внуците си. Например тук е живял Димов, тук е писал и тия ястия е ял. В тази градинка се е разхождал. Направи ресторант "Тютюн" вътре. Тематични ястия от романа. Е, те не са го чели... даже не знаят, че е 2 варианта. Добре де, залейте го с бетон. Така се правят пачки. Ама те имат едно свойство да свършват. И после? Пак с бухалките ли като едно време? Нищо не се е променило. Пише го в романа същото.
48
6
 
13
 
! Отговори
кескьосе преди 3 години
Вероятно повечето от коментиращите за първи път чуват за тази къща, камо ли пък да са чели произведенията на Димов.
47
11
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
В градовете е така, строй се, всичко се променя, живота кипи - след като не ти понася градския живот, си свободен да се изнесеш в някое зеседнало в миналото село, а защо не и в гората, за да не те дрезни никой.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43"Събарят се къщи, строят се отвратителни термитници" Още много ще се строят, след няколко години цялото население на България ще се съберем в София.
45
3
 
19
 
! Отговори
мак преди 3 години
До До 28. По тази логика да се съборят всички стари сгради, без значение, на Йовков ли е, на Левски ли, важното да се строи, бетонира, сече, пере пари.