Половин милион души ще ползват метрото в края на месеца

От "Овча купел" до центъра ще се стига за 12 минути
10
Половин милион души ще ползват метрото в края на месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Половин милион души ще ползват метрото в края на месеца. Това ще стане с пускането на новите спирки от третия лъч на подземната железница, свързваща „Овча купел“ и Горна баня, съобщи пред „Монитор“ шефът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

Още по темата

Новите спирки, по които ще се возят софиянци, са „Овча купел“, „Мизия“, „Овча купел II“ и “Горна баня”. Така жителите на столичния квартал „Овча купел“ ще стигат до центъра с метро за 12 минути.

Заради предстоящото пускане на новото трасе през уикенда третата линия ще бъде затворена за пътници. Причината е, че ще се извършват софтуерни инсталации, настройки и тестови изпитания на общите системи за управление и безопасност на действащия участък от линията и продължението до „Овча купел“. За придвижване на гражданите е осигурен заместващ автобусен транспорт. „Затварянето на участъка за граждани е в съответствие с практиката при разширение на автоматизирани системи за управление в метрополитените и по изричното изискване на фирмата изпълнител „Сименс“. Общият софтуер на системите за управление и безопасност на двата участъка от третата метролиния е разработен и тестван в базите на изпълнителя в Германия“, обясниха от Столичната община. От кметството припомниха, че аналогични процедури са изпълнени през 2020 г. във връзка с експлоатацията на действащия централен участък от третата линия.

Ще бъдат тествани и необходимите функции за общото трасе, като автоматичен вход и изход от депото в посока жк ”Овча купел”, което не може да стане в нормален експлоатационен режим на работа на действащия участък.

С пускането на новите спирки дължината на подземната железница ще достигне 52 км с 47 метростанции. Очакванията са делът на метрото в градския транспорт да достигне до 40%, а намалението на вредните газове - 90 000 т годишно. Цялата трета линия ще има 21 км трасе с 21 станции. Тази година трябва да започне работата по участъка от „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“.


10
Още по темата: Овча купелметроСофия
Още от София
Неизвестни режат наред здрави дървета в "Люлин", снимат се
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Значи според Калинките на ГЕРБ, над два милиона ще ползват първата линия, над 1 милион втората линия и половин милион частично завършената трета линия. Общо над 2,5 милиона, при население на София под 1 милион. Браво Калинки.
7
0
 
0
 
! Отговори
Само се моля преди 4 дни
да не вали дъжд тази пролет, защото така и така не му сложиха покрив в надземната част на това метро и ще се напълни с вода.
6
1
 
0
 
! Отговори
Док преди 4 дни
Абе туй метро, все за него говорите, ходи ли до центъра на Търново? Че се чудих вчера от коя спирка да го хвана?
5
2
 
7
 
! Отговори
Taню преди 4 дни
Сигурно крадат и с г*за си, но тва метро взе че стана...
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ориндж Каунти като се изсипе в центъра, да му мислят там :)
3
2
 
6
 
! Отговори
Румен преди 4 дни
звучи като заплаха...
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
На коя дата ще се возим?
Ще ни събере ли всичките 500 000 човека?
Ще има ли кетъринг ?
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Слави Трифонов планира спирането и закопаването на метрото, тъй като е струвало прекалено скъпо, а поддръжката му е непосилна.