Автобуси вместо трамвай №5: Започва ремонт по най-натоварената линия

Реконструкцията ще бъде изпълнена поетапно
9
Автобуси вместо трамвай №5: Започва ремонт по най-натоварената линия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Започва реконструкция на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис Трети", като целият участък от обръщателно ухо "Съдебна палата" до трамвайно ухо "Княжево" ще бъде изпълнен поетапно, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Този участък обслужва трамвайна линия номер 5, която е най-натоварената в София. В обхвата на реконструкцията се включва подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветление, ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите.

Първият етап на строителството обхваща трасето по бул. "Македония" и участъка от пл. "Руски паметник" до трамвайно ухо "Бъкстон", а вторият етап - от трамвайното ухо "Бъкстон" до трамвайно ухо "Княжево".

По бул. "Македония" трасето на трамвайната линия се запазва в центъра на обособеното трасе. Релсовият път на бул. "Македония" се предвижда да бъде с тревно покритие и създаване на т.нар. "зелен трамвай" и линеен парк.

Трамвайното движение в участъка от ухо "Бъкстон" до пл. "Македония" ще бъде спряно, като ще бъде осигурена заместваща автобусна линия 5-ТМ, която ще спира на всички спирки по трасето на трамвайната линия номер 5.

За да се намалят затрудненията на живеещите в района, както и за осигуряване на проходимост на автомобилното движение, участъкът по бул. "Македония" ще се работи на два подетапа, като първият предвижда затваряне на южното локално платно, като ще се осигурят обходни маршрути. Ще се осигурят пешеходни преминавания при ул. "Ивайло" и ул. "20-ти април".

Местата за паркиране в ремонтирания участък ще бъдат запазени на 70 процента. Стикерите за платено паркиране ще важат и за съседни подзони, за което е внесен доклад в Столичен общински съвет.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 седмици
И откога този трамвай върви по ул. "Граф Игнатиев"?
5
2
 
4
 
! Отговори
Обръч от фирми преди 1 месец
Фирмите около партия майка ще се облажат на богато.Вече правят сметки кога ще е първият ремонт и потриват ръце.Примери безкрайни.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самия Цар Борис понеже не е за ремонт
3
0
 
0
 
! Отговори
ехооо преди 1 месец
и кога свършва
2
0
 
1
 
! Отговори
Тоя преди 1 месец
Им прави носоветв като на незнайко клоуни
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко ще лапнат ГЕРБ от този ремонт?