Колко са бездомните котки в София? Скоро ще разберем

Първият пилотен проект за броенето им ще е в "Яворов"
96
Колко са бездомните котки в София? Скоро ще разберем
Снимка: Pixabay

По инициатива на Столичната община и на фондация „Четири лапи“ бездомните котки в София ще бъдат преброени.

От фондацията съобщиха, че 70% от всички сигнали за животни за кастрация, които „Четири лапи“ получава, са за котки.

Според представителите на ННО-то това е един от малкото достоверни източници на информация за мащаба на проблема с бездомните котки в София.

До момента точна статистика за техния брой не съществува.

Програмите по контрола на популацията на бездомните котки чрез кастрацияса ефективни, но за да бъдат и по- устойчиви, те изискват активно участие и на местните власти и граждани. В повечето случаи, когато се започва работа по контрол на котешката популация в даден квартал по програмата „Кастрирай и върни“, лошото отношение на хората намалява значително.

„Четири лапи“ работи в посока прилагането на устойчиво и хуманно решение, чрез което да се намали не само популацията на бездомните животни, но и нагласите към тях в обществото, отбелязват от фондацията.
В рамките на инициативата на „Четири лапи“ и Столична община ще бъде извършено преброяване на котешките колонии в пилотния по проекта район кв. „Яворов“, мониторинг на популациите и задълбочен анализ на проблема, масови кастрации на котки и не на последно място – активно ангажиране на обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До ля ляТи си безполезен.
67
1
 
1
 
! Отговори
Селтикс от Люлин 1 преди 3 години
В моя квартал има една дето я храним и се казва Юрданка. За последните години е народила минимум 30 нови.
66
2
 
1
 
! Отговори
Комар преди 3 години
А комарите кога ще ги броите?
65
7
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
отвратителна напаст - безполезна!
64
1
 
6
 
! Отговори
Гонил съм плъх 30 см преди 3 години
който мина под 3 см. праг на врата! После го измерихме просвета. Костите им са плаващи. Оттам, като ви влязат на гости, ви чакат една енциклопедия тежки инфекциозни болести.Трябват ви уличните котки, до определена популация, разбира се. Както и прилепите, за да ядат насекомите. В нашето подпокривно пространство винаги имаше колонии прилепи. Просто не ги пипайте и не ги пускайте вкъщи(плъховете). Прилепите сами се оправят.
63
1
 
0
 
! Отговори
СИМИТЛИЧАНИН преди 3 години
СА ПРОЧЕТОХ МАЛКО КОМЕНТАРИИ.,, УМНО СЕЛО,, кой разбрал разбрал.
62
3
 
0
 
! Отговори
СИМИТЛИЧАНИН преди 3 години
СОФИАНЦИ АИДЕ ОТИВАЙТЕ ДА ЛОВИТЕ КОТКИ. ТО ДРУГА РАБОТА СЯ НЕМА. АМА И ТЕМИТЕ В ПРЕСАТА ВСЕ ЕДНИ ОТ ЖИЗНЕНОВАЖНИ ДО НЕВЕРОЯТНО СМЕШНИ. ВСЕКИ ДА СИ ИЗБЕРЕ.
61
2
 
6
 
! Отговори
В София няма много преди 3 години
Защото още има достатъчно глудници кучета.Това не е Бургас - там имат такъв "проблем" - котка връз котка.Ама ако го решат, ще имат нов - плъхове и мишки. А те разнасят много зарази. И проникват в домовете по-лесно.Излиза, че балансът е котки. Те не ядат хора, като кучетата в глудница, и не разнасят толкова много зарази като гризачите.Лично аз мразя котки, но не е случайно, че уличните са били свещенни в повечето общества - убивали са носителите на чумата.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пипайте котките и.д.ио.ти, че такава напаст от мишки и плъхове ще докарате или.те.ра.ти алчни!
59
0
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 3 години
Абе глпчо, котешките бълхи по хората не ходят !
58
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Първо да помислим за бездомните котки и кучета, бездомните хора могат да почакат - и без това лято идва вече !
57
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност проблемът с бездомните котки в София е огромен, но не се забелязва, защото не нападат пряко хората. Милиарди са примерно бълхите, които котките разнасят.
56
2
 
10
 
! Отговори
какъв контрол, как? преди 3 години
Храненето на уличните животни понякога е болест и тези хора имат нужда от помощ при психолог. Във входа при дъщерята имат една баба и хранеше на 4-5 входа котките. Като нахрани тях, отива да храни кучета зад една площадка и накрая пред тях. Стигала е до там, да взема пари на заем за гранули (на пенсия ги връща де), а за себе си да купува най-скапаните кренвирши! Дъщерята я засякла в магазина, че после и занесла някакви кюфтета да яде. Вика купи два чувала гранули и два кренвирша.
55
5
 
7
 
! Отговори
Qanon преди 3 години
Контрол на популацията на хората, контрол на популацията на котките.... Абе, хора, хво ви става?! Вие нормални ли сте?!
54
3
 
6
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Като преброите котките, минете и на дивите зайци!
53
3
 
11
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
Точно проблемът е безконтролното раздаване на храна по панички, че уж правели добро. И с бодра съвест си тръгват, а там се въдят от плъхове до ***. Котка няма как да те зарази ако нямаш пряк контакт. Но представи си - пипаш дръжката на кофата за ***, а там едно плъхче ти е оставило подарък с едно букетче болести. Така, че проблемът не е само с котките. Трябва комплексно експертно решение, а не пак от типа "тука да вземем едни пари".
52
5
 
8
 
! Отговори
хм преди 3 години
До до 601во - имам двор с 2 паркоместа(благодаря за сравнението с арабина - не ти се получи). 2ро написах багажника на колата - оп и тука греда и 3то има сигурно 20 котки идващи от съседния блок - защото 2 баби ги хранят и навсякъде по градинката е пълно с пластмасови тарелки - като толкова им харесват да си ги гледат в тях - да си ги водят на ветеринари да ги обезпаразитяват/кастрират и тн а не да се множат безконтролно. За протокола харесвам котките - но не и тази анархия.
51
3
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Сериозно ли искаш някой да ти повярва, че котка ще тръгне да си точи ноктите в ламарината на колата ти? Много ми е интересно КАК? И не бих обвинявал котка за подозрителни резки върху боята. По-скоро паркираш като арабин в пустиня и "котката" е някой доволен съсед. Ще ти го обясня по-бавно. Трябва им дърво, за да си изпиляват ноктите. И освен ако не шофираш колата на Фред Флинтстоун, това няма как да стане. После да няма "мишки ми изгризаха Трабанта"?
50
4
 
10
 
! Отговори
Сийка преди 3 години
Аз обичам котки. Но съм против безконтролното разхвърляне на панички, копанки и тарелки от пълни с всякакви помии, та да се хранят котките от цялата махала в една междублокова градинка. Всичко се *** и опикава, но псевдокотколюбците само хвърлят храна, чупят прозорчетата на мазетата, за да има къде да се плодят и множат котИтата безконтролно, и никога не чистят. Който иска котка, проявява отговорност, взема от улицата, лекува, обезпаразитява, по желание - кастрира.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос.:Колко време е нужно на фондация"Четири лапи" да преброят котките.Въпрос:Колко са коментаторите тук, които ще станат доброволци.