Стар "Икарус" събира културното наследство на 21 страни

Тролеят е облечен с колажи
27

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тролей-галерия, "облечен" с колажи от културното наследство на България и 21 различни страни от 5 континента, тръгна по улиците на София.

Поводът е 80 години от първия тролейбус в София, съобщиха от Столична община.

Участващите страни са: САЩ, Португалия, Унгария, Италия, Саудитска Арабия, Индонезия, Испания, Черна гора, Азербайджан, Аржентина, Ирландия, Словения, Словакия, Алжир, Финландия, Полша, Албания, Грузия, Египет, Косово, Мароко.

Тролеят (марка Икарус – една от най-успешните, световноизвестна унгарска марка съчленен тролейбус) ще се движи в продължение на година по линия 1.

Събитието е част от Art4Diplomacy (Изкуство за Дипломация), проект на Петя Илиева и е трети пореден под този надслов фестивал на културите на народите от цял свят събрани заедно в България.

Фолклорният мотив от Унгария е от район Калоча.

Идеята е на художничката Петя Илиева, която има докторска степен по изкуство и културна дипломация. Рисува картини с елементи от фолклора, мотиви от битовия текстил, от националния костюм, от килимите, с които българите са известни. През 2012 г. представя страната ни в Андора на срещата на ЮНЕСКО "Устойчива енергия".

До момента е реализирала 14 самостоятелни изложби в България и 29 самостоятелни изложби в 19 различни страни (включително Антарктида). Групови участия в: повече от 60 национални и международни изложби на пет континента; 22 международни пленери в Европа, Азия и Африка.
 


27
Още по темата: тролейгалерияИкарус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
И тролеите са били немски - Ман.Аз обожавам обаче Икарусите.Сините са правени 1987 г., което хи прави железни машини.
16
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Първия тролей е до Горна баня.Село та дрънка :)
15
0
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 месец
Казано накратко авторката знае къде да си чепка вълната.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жал ми е за тази България. Всичко се върти около миналото. Правят нови филми, а те са винаги свързани с миналото- как некви дъртаци се събирали след 30 години дрън дрън. Културните им прояви все свързани с миналото. А миналото кво е- само гннусни куманисти, които все още са в центъра на живота в България. Заслужавате си последното място във всички класации и това е. Хора, които живеят в миналото нямат бъдеще.
13
0
 
0
 
! Отговори
Изказвам подозрение преди 1 месец
Симеон 2 май си въобразява, че е собственик на тази държава, тази страна, този народ и това му е завещано право от Великите сили и колониалното и постколониалното и неоколониалното им право.Подсказка завещанието на Фердинант, Борис 3, Симеон 2 се отменя със законопроекта Лакоон - не търсете митична връзка тя е умишлена, абревиатура на лакомо алчно копиленце отказващо и отнемащо национални богатства ...
12
0
 
0
 
! Отговори
Изказвам подозрение преди 1 месец
Симеон 2 май си е въобразил че Фердинант - Стария петел Флинт му е оставил закопано съкровище тук, не го е намерил, затова решил така да го направи, че да изкопа един милиард от тука по мръсния начин!
11
0
 
1
 
! Отговори
Изказвам подозрение: преди 1 месец
Че цялата финансова структура на делегирания бюджет е така създадена, че да харчат възможно най-малко, да краднат възможно най-много и резултатите от цялата схемичкс са тотално унищожение на уважение към учителя, образованието и 52 процента функционална неграмотност и нежелание да саморазвитие и учене, а пък за художествено развитие даже и не мечтайте.Даскалеее (виж обръщението като по време на Сакскобурготски а колониален режим) що да уча като ония дето събира бутилки изкарва по 2000 евро...
10
0
 
1
 
! Отговори
Изказвам подозрение2 преди 1 месец
Че много хора са знаели и много хора са намазали от своето "незнание"Изказвам подозрение, че са знаели, че демографския срив който е умишлено предизвикан) е щял да освободи много недвижима образователна държавна собственост(сгради на училища), която са искали да продадат, но после им е хрумнало, че за купят мълчанието на общинарите ще я направят общинска да намажат и те!
9
0
 
0
 
! Отговори
Изказвам подозрение преди 1 месец
Че са в Симеон 2 и ги е изпрал голяма част от тях в недвижими имоти!
8
0
 
2
 
! Отговори
Нищо лично: преди 1 месец
Някой много е чел "Острова на съкровищата" и си мисли, че като като Капитан Флинт ще му се размине кражбата на 600 милиона от МОН с лихвите и заради престъпление в манипулация и държавен рекет стават милиард!
7
0
 
0
 
! Отговори
Нищо лично: преди 1 месец
Шефа на Екопак трябва да напише книга: Как се става мултимилионер от б.ок.луц.и и добрата воля на хората! А Симеон 2: Как станах милиардер от МОН.Мани това заглавие една необикновена история!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стар икарус няма .В САЩ още ги карат ;) Евроге.йско рабство на банкянските мутри има само. Долу мафията герб и техния брюкселски господар.Еврог.ейския не е като слънцето и водата за бг *** народ.,,медиите,, ви лъжат така щото им е изгодно да вземат вашите пари с обществени реклами и платени от народа сериали.
5
0
 
2
 
! Отговори
Нищо лично: преди 1 месец
Става въпрос за Екопак - слагаш едни кофи из цяла България и вика пуснете некви неща за рециклиране... И хората пускат само от добра воля, а дава ли ви нещо? С изключение на някоя грозно облагородена Градинка с пикаещо момченце и грозни саксиики ... В Германия големите вериги и корпорации и предприятия имат сделка с държавата - бутилки стъклени който върне пари в брой - ресурсите се възраждат - всички печелят. Спомням си в Германия седя и гледам къде са пластмасовите бутилки Кока Кола - нема ги!
4
0
 
2
 
! Отговори
Естет преди 1 месец
Не става ясно какво е участието на художничката Петя Илиева? Разпечатването на свалени файлове и залепването им на тролея?? Няма що, това и прабаба ми може да измайстори.
3
0
 
4
 
! Отговори
Невен преди 1 месец
Вярно, че е постигнал много продажби благодарение на СИВ, но този дизайн, вече е на 50 години и все още минава за добър, Нещо като костенурката или 911, просто класика. Стигнали са до 4 място в света по продажби и собствен завод в САЩ. Велик е бил дизайнера на Икарус, малко хора имат такива творения. А иначе, когато бях дете, в Бургас имаше един Икарус боядисан в чест на Асамблея знаме на мира. Беше много як.
2
1
 
1
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
ДАЙТЕ ИМ ДА ИЗЛОЖАТ ПАНАГЮРСКОТО СЪКРОВИЩЕ
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох мале соцаджиите ще се просълзят от умиление. Сложете и един Москвич до него.