Студенти плащат пълен наем за общежитие, макар да учат дистанционно

Голяма част от учащите са избрали да се върнат по родните места
22 апр 2021 20:40, Ния Христова
28
Студенти плащат пълен наем за общежитие, макар да учат дистанционно
Снимка: БГНЕС
Студенти продължават да плащат наем за общежитие, макар и да учат дистанционно. Тази ситуация поставя част от неработещите студенти в затруднено положение. Някои са избрали да се върнат по родните си места, други съчетават следване и работа в столицата, пише БГНЕС.
 
Пред касата на Софийския университет в Студентски град до блок 42 се извива опашка от студенти, чакащи да си платят. Михаил Петров, който учи трета година журналистика, каза, че щом учат онлайн е редно размерът на наема да бъде намален.
 
"Според мен може да се намали наемът, отколкото изобщо да го няма. Той все пак не е толкова голям. Говорим за една много дребна сума, особено за общежитие в столицата", каза той. Той поясни, че за времето на извънредното положение студентите не са плащали наем.
 
"Това олекоти финансите и бюджетът ми като студент", коментира Петров и уточни, че месечно плаща по 30 лв., като режийните му разходи за ток и вода обикновено са до 10 лв.
 
"Има и отказали се от общежитие, но това са хора, които имат жилище в София или са от Перник или Радомир и решават, че няма да плащат", заяви студентът.
 
Йорданка Янева, студентка в УАСГ обясни, че в общежитие живеят по двама души, но плащат по 80 лв. на човек на месец, като в тази сума се включват и сметките за ток и вода.
 
"Доста хора са си тук, но някои просто работят, а и сега една седмица сме онлайн, една сме присъствено", заяви тя.
 
От отдел "Връзки с обществеността" на Техническия университет казаха за БГНЕС, че техните студенти са използвали 50% отстъпка от наема през януари 2021, като от същата възможност са могли да се възползват и през април и май 2020 г., с единствената разлика, че тогава е трябвало да декларират, че не обитават общежитието. От висшето училища казаха още, че няма отказали студенти от общежитие и обясниха, че ако някой не желае да плаща наем трябва да напусне, като отново може да кандидатства през лятото. От там добавиха още, че предстои ректорът на университета да издаде заповед, с която да определи как ще продължи учебният процес.
 
В същото време, в сряда, правителството в оставка утвърди таксите за кандидатстване и обучение на студенти и докторанти за новата академична 2021/2022 година.
 
В държавните висши училища средната такса за кандидатстване за следващата година ще е в размер на 45 лева при средна такса за обучение 1090 лева. В сравнение с тази година таксата за кандидатстване е 50 лева, а за обучение 950 лева. Новите суми са утвърдени въз основа на постъпили предложения от страна на академичните ръководства.
 
Таксите за кандидатстване и обучение в БАН и научните организации през следващата година остават непроменени - съответно 30 лева за кандидатстване при средна такса за обучение на докторанти - 460 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Студент преди 2 години
Коментиращите са с тежки неврози... Някои от тях и с психоза...
16
2
 
1
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 години
Ще плащат, разбира се! Кой не плаща е червен! Нали са все много умни и когато им се обяснява, че монополите (мобилни оператори, ЕРП-та, банки, застрахователи, В и К, някои държавни органи и др. ) ни мамят с цените отговора, че ,,червените" все искат ниски соц. цени без да се замислят за минимизиране и оптимизиране на разходи и запазване на националния капитал да работи за България. Ето защо нека плащат. За да разберат, че няма такова понятие като ,,пазарна икономика".
15
0
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Правилоно ли прочетох? Имало хора с жилища в София, които са на общежитие?
14
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименхаха...да плащат за нещо което не получават...гроб...ама майка раздава заповедите в пловдивският...сина и шеф на студентският...невиждани грабежи и унижения за децата ни...на косъм бях да не ги разстрелям за унижението над детето ми...престъпления невиждани са...само кражби и грабежи...те са дофинансирани през бюджета...от нашите данъци...не са им бащиния!да си направят частни...не да крадат от държавните!!!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сумите са толкова ниски, че не разбирам какъв е проблема да се плащат. На свободен наем такива цени няма.
12
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учудвам се, че има още хора, които се надяват дипломата да им осигури бъдеще... Нищо, и те ще узреят, когато разберат, че шефовете им са със средно образование и взимат в пъти повече от тях... Ще стоят девствени, докато шефовете им оправят колежките срещу бонуси и повишения !!!
11
12
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
Оставка на всички управители на жилища в студенъсни град и на всички в универвитетите. Университетите трябва да не взимат пари от студентите, а да им дават за да имат стимул да учат ама далеч сме от този прогресивен и иновативен начин на мислене...
10
4
 
22
 
! Отговори
Klinghoffer преди 2 години
40 кинта на месец и реват? *** я марш обратно на село да садят домати!
9
10
 
9
 
! Отговори
Долу герб преди 2 години
Прави са децата. Боко им взима парите на студентите. Ама вижда му се края на Боко и герб!
8
1
 
17
 
! Отговори
Бивш студент преди 2 години
То от край време е така !Плащаш за цяла година и летните месеци,ако искаш да не освобождаваш стаята
7
6
 
1
 
! Отговори
Айде бе... преди 2 години
Нали като дадете на "разни странни хора" да спят за по десет лева след дискотеката 8 пъти в месеца и сте си избили наема?Какво остава ако единият наемател зачезне за месец, а леглото се оттдаде под наем на някой бачкатор? Една бутилка водка на портиерката и готово. Даже ще печелите от стаята.пп: И ние сме имали колеги в Студентски град. И ние сме уреждали приятели от Прованса да нанкат в общежитието им срещу някой лев. Взаимен интерес.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф, то не стига, че наемът е жълти стотинки, ами те искат и да не плащат... и как точно ще докажете, че не сте в общежитето в едикакъв си период от време. Дайте си ключовете и входната карта и така!
5
4
 
11
 
! Отговори
Университета не е преди 2 години
само да си вземеш изпита и дипломката. Това са контакти, среда, култура. Като си седиш в Крива Паланка нищо не правиш.Да, да Студенстски град това, онова, курорт бил... Той си беше това и деведесетте. Ама 2/3 от студентите си учеха и станаха хора. Въпреки партито в "читалнята" на етажа.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да напуснат след като не ползват, но не им стиска, защото такива суми ще плащата на ден на квартира. А аргументът, че щом са дистанционно трябва да плащат по-малко е меко казано безумен. Напротив, всички комунални услуги ще са завишени е пъти. Понякога се учудвам на човешката наглост.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са на квартира хазяйката ще чака да почнат работа да, и платят ли ще ги изхвърлят веднага че магазините дето ги затвориха заради вируса които бяха под наем да не би да не го плащаха
2
6
 
19
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Бacи наглите ceлянчeтa!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимно 1Добре ли сте?