Пътуваме по новия участък от метрото безплатно днес

Станциите свързват "Красно село", "Овча купел" и Горна баня
24 апр 2021 09:31, Елка Василева
43
Пътуваме по новия участък от метрото безплатно днес
Снимка: БГНЕС

Софиянци и гости на града ще могат да се возят безплатно в новия участък от метрото, които днес ще бъде пуснат в движение. Става въпроса за станциите, свързващи "Красно село", "Овча купел" и Горна баня.

Веднага след церемонията, от 12.00 ч., столичани и гостите на града ще могат да се возят по традиция безплатно в новия участък в рамките на деня.

Новият участък е с дължина 4 км от жк „Красно село” през жк „Овча купел” до Околовръстен път при кв. „Горна баня” и има общо 4 метростанции - „Овча купел”, „Мизия/Нов български университет”, „Овча купел 2” и „Горна баня”. С пускането на тези 4 км от Линия 3 дължината на столичното метро става 52 км с 47 станции, пише „Монитор“.

С новите 4 станции метрото ще превозва първоначално още около 25-30 000 пътници, а прогнозно в перспектива тяхната бройка ще нарасне на 45 000 пътници дневно. Далекоперспективната прогноза за пътникопотока в двата участъка с 12 станции е общо 105 хил. пътници, а на цялото метро почти 500 хил. дневно.

Големият бонус от стъпването на софийското метро в „Овча купел”, е че над 60 000 жители на кварталите „Овча купел” 1 и 2 и долната част на „Горна баня” за първи път ще почувстват реалната си близост до сърцето на града. За време до 12 минути, заедно с пристигащите от Перник и Радомир, ще могат да стигат до централната градска част.

Първата голяма придобивка от подземната железница е, че покрай изграждането й бе изцяло обновена за 4,8 млн. лева основната пътна артерия в квартала - бул. „Президент Линкълн”. Покрай строителството на метрото в „Овча купел” бе изградена за 1,3 млн. лв. през втората половина на 2019 г. и началото на 2020 г. нова улица в квартала – „Централна” с прилежащите й тротоари и осветление.

С пускането в експлоатация на четирите нови станции ще заработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при околовръстния път с „Горна баня”. Паркингът е ситуиран между бъдещото локално платно от разширението на Околовръстния път и бул. „Президент Линкълн”. Той е на три нива, свързани помежду си. Освен буферните паркинги до МС „Горна баня” и по ул. „Централна” бе изграден и трети до МС „Мизия/НБУ” на ул. „Монтевидео”. Заедно с него общо местата за паркиране в квартала са почти 700. При последната станция на третата линия в кв. „Горна баня” бе изградена връзка с националната жп мрежа и жп спирка. По този начин са създадени условия за удобна връзка на метрото с автомобилния и железопътен транспорт, а чрез Линия 1 и 2 с въздушния, което ще доведе до още по-ефективното развитие на интермодалността при превоза на пътници. На интермодалното съоръжение ще спират композициите, които се движат по направлението София-Перник-Радомир.
 


43
Още от София
В София автобус тръгна без шофьор, по инерция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Мая преди 2 седмици
Уууууу, долу Фандъкова, да се разследва веднага откъде е взела пари да си строи метро !
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мутропитеците се радват, че с 5% от отпуснатите пари направили още 3-4 станции на метрото, а останалите 95% мутрите са прибрали в чекмеджетата.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С тези пари от ЕС, цяла София трябваше да е нашарена с линии на метрото, но мутрите ги откраднаха почти всичките.
34
1
 
5
 
! Отговори
Пифи преди 2 седмици
До Анонимен

Червено ***, метрото е построено с желанието и решението на ПП ГЕРБ и с нашите пари...Всичко останало е русоробска злоба!
33
1
 
1
 
! Отговори
Пифи преди 2 седмици
До Анонимен

Това е недостатъка да живееш в сателитните села на София, плювалнико!
32
2
 
3
 
! Отговори
Браво преди 2 седмици
Румене,браво Радев,браво Корнелия,Мая Пинокио,Гнома какво хубаво метро направихте,да не забравим че и Славчо даде лептата си.
31
1
 
9
 
! Отговори
Мишо Софиянчето преди 2 седмици
Бъдете благодарни на Господ, че сте живи и здрави. Стига с тази злоба. София много е променена. Изобщо не е същият град отпреди 20 години. Град мечта. Изобщо България е страшно променена към добро
30
1
 
7
 
! Отговори
Горнобанец преди 2 седмици
До Анонимен
накрая на света,но най-доброто място в София
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво да правя в Горна баня, на края на света
28
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама безплатни само за *** избиратели на Партията-майка ли?
27
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
време на протестите имаше бити българи от български полицаи. Много от тях бити без причина. Имаше и бит журналист. Нито един полицай не е наказан за тези издевателства. Много ясно, че ще сме на последно място по свобода на медиите на Балканите и в ЕС след като властта може да пребие всеки журналист и да й се размине и да няма наказани. А Христо от демократична България го бутаха и натискаха на плажа Росенец, български плаж и Винету пак не наказа никой.
26
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бойко Болгароубиец унищожи провинцията!
25
4
 
8
 
! Отговори
ДО 24 преди 2 седмици
Така беше,а софиянци бяхме три пъти по малко хора ,наборе !
24
5
 
20
 
! Отговори
До 16-Чугун преди 2 седмици
При бай Тошо имаше две дупки и толкоз! Една срещу радиото и една срещу хотел Хемус.25 години си стояха така-покрити ,пълни с вода и зарязани!!! Трима комета Панев,Междуречки и Нинов се смениха до 90те ,а метрото им беше последна грижа! Помним,помним и какво чудо беше градският транспорт!Особенно тези от Люлин и Дружба какви битки водеха по спирките с автобусите!А в центъра с трамваите беше,,Другарю сбийте се навътре"или ,,Отстъпи ми от крака бе"!,и имаше ,,батални сцени и висящи от вратите !
23
0
 
11
 
! Отговори
как откъде преди 2 седмици
До Анонимен 21

От новите станции бре!
22
10
 
8
 
! Отговори
Ужасена преди 2 седмици
Ама как безплатно возене и струпване на много хора в тази ''ПАНДЕМИЯ'' бе?!
21
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз досега само 2 пъти го ползвах това метро. Поне 2 километра трябва да вървя пеша до най-близката метростанция. Ама искам да се повозя безплатно и откъде да се кача, за да е безплатно?
20
7
 
26
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 седмици
Браво кмете ,браво Братоев и честито ни !Само истински дълго живял софиянец може да оцени тази придобивка Ако имаме нещо наистина хубаво,удобно и европейско,това е метрото ! Като си спомня пратъпканите,миризливи ,дрънчащи и вечно закъсняващи Икаруси ,се чудя как ни е било ,,удобно"толкава години.Пуберите и 30 годишните нямат този проблем,те мислят че винаги е било като днес и само търсят кусури !Е ,по долу си личат истинските софиянци,новите такива и пуберите!
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
чалгарите като дойдат на власт ще живеете в метрото само и само да оцелеете от радиацията на повърхността, като в оня руски роман
18
17
 
6
 
! Отговори
провинция преди 2 седмици
Га..до..ве , ние в провинцията пътища нямаме те метро си строят.