Пак искане за демонтаж на Паметника на Съветската армия

Инициативна група подготвя писмо до институциите
290
Пак искане за демонтаж на Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отново спор около паметника на Съветската армия в София. Инициативна група подготвя писмо до институциите за неговото демонтиране.

„Монументът трябва да се демонтира и премести в Музея на социалистическото изкуство“, казва журналистът Иво Инджев, който е член на Инициативната група пред БНР.

„Освен войнишко гробище и войнишки паметник, какъвто той не е по дефиниция, имаше една-единствена възможност той да има някаква легитимна стойност от гледна точка на българското право - да е културно-историческа ценност“, каза той.

В отговор отпреди няколко години Министерството на културата с тогавашен зам.-министър Тодор Чобанов отговаря, че паметникът не е културна ценност.

За премахването му има решение на Столичния общински съвет още от 1993 г., казва общинският съветник от „Демократична България“ Марта Георгиева.

„Аз като общински съветник написах един доклад, с който Общинският съвет ако го приеме, да задължи кмета да поиска от държавата да го премести от публичната общинска собственост, каквато се пада Княжеската градина, на място извън центъра на София“, посочи тя.

По груби сметки на инициаторите, демонтажът и преместването ще струва между 100 и 200 хиляди лева.

 


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
0
 
2
 
! Отговори
Qanon преди 1 месец
Бааахти хората! Ако не беше Русия, сега щяхте да ходите с фесове и ***! Неблагодарници простиииии! Маааа ви надупенаааа!
250
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пак същата грешка-"ЕДЕОТИ"- Няма нищо по-страшно от неграмотни хора!
249
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя с вмирисаните дънки няма ли най-сетне да си седне на д-то и да миряса.
248
2
 
5
 
! Отговори
Lainqna mediq преди 1 месец
Този паметник ви е най-малкият проблем в България !!!
247
10
 
10
 
! Отговори
someone преди 1 месец
Категорично не , разрушаването трябва се спре веднъж и завинаги , от премахването на мавзолея на Димитров нищо по-хубаво не последва за държавата ни. Крайно време е да се приеме историята и тя е че СССР е победител във войната , колкото и да не им се иска на евроатлантическите *** и разни нео нацистчета.Като постигнат някога нещо да си издигнат паметник ,ако искат на ЕС.
246
7
 
5
 
! Отговори
Me преди 1 месец
С удоволствие ще даря пари за това дело!
245
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали пратиха самолет, ако го искат да го вземат...подарък
244
0
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 1 месец
До Петър Димитров Тука не е до връщането на нацизма.Тука се проявява рачко пръдлювщината.Партия ГерП,да се прекръсти на РАЧКО ПРЪДЛЕТО.Троловете да станат евнуси на харема на хъсссфалт паша.Та и те отвреме на време да видят хубави жени.Това е стремежа.
243
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли по - належащи пробойни, където да се налеят 200 хил. лв, че я докарахме до демонтиране на паметници. Какво се печели с това ? Да се дразнят руснаците. Какво печели България от това ? Слабоумна политика...
242
6
 
9
 
! Отговори
Петър Димитров преди 1 месец
В Австрия,Чехия,дори и Германия има паметник на съветската армия и никой не го премахва.който не помни историята,заслужава да я преживее отново.явно много хора си мечтаят за завръщането на нацизма.
241
3
 
6
 
! Отговори
пак същата грешка преди 1 месец
Вместо да направят мавзолея една дискотека примерно "Мумията",плиткоумните *** тръгнаха да го гърмят!И цяла България им се чудеше на акъла!Тука пак същото!Ми поканете сиенен,и всички световни ТВ,пък почнете го и него!И да не забравите да направите партия за изборите!И направо 100% ще ги спечелите!Едеоти!
240
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е като го махнем, тепърва ще заживеем и стндарта на живот ще стигне този на чехите.....хората нямат работа ,не могат да си плащат кредите, пенсионерите гладуват, но този паметник е най-важен изглжда
239
3
 
10
 
! Отговори
нормално е преди 1 месец
Когато на един народ надупването е национална политика,нормално е да маха старите паметници и да слага нови!
238
9
 
7
 
! Отговори
Любен Стойков преди 1 месец
Докато се кланяме на победите и на паметниците на окупатори и предатели на България няма да имаме собствени победи, герои и паметници. Както е сега. Цяла България е нацвъкана със руска и болшевишка символика. А тази символика символизира сиромашията и простотията.
237
6
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 1 месец
Е ТОВА ЛИ Е НАЙ ВАЖНОТО В МОМЕНТА ЗА БЪЛГАРИЯ. ВСИЧКО ДРУГО ОПРАВИХА ТА СТИГНАХА ДО ПАМЕТНИКА. ИМА ГОЛЕМИ АМБИЦИИ ЗА ДЕМОНТАЖА МУ ЯВНО ПАК ЩЕ СЕ КРАДАТ МИЛИОНИ. ТО ИНАЧЕ ЗАЩО ЩЕ НАСТОЯВАТ ТАКА УСЪРДНО ДА ГО МЕСТЯТ. НЯКОЙ ПАК ЩЕ СЕ ОБЛАЖИ.
236
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съветската армия е наложила властта на БКП у нас.Е да се, ама нали великите демократи Рузвелт и Чърчил по-рано си стискат ръцете със Сталин ,че тая работа така ще бъде?И българският народ сигурно е трябвало да си направи групово харакири в името на демокрацията, дето никога нито я е виждал ,нито я е знаел?И за имотите и рахата на "елита" дето ни натресе две национални катастрофи и ни нареди пак сред губещите.Объркан съм, честно.....
235
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С демонтирането на паметника ще направите русофилите и антифашистите мъченици! 70% от хората в България са с русофилски убеждения! Най-сигурния начин да превърнете България в руска губерния е като забраните на българина да почита приятелите руси! Тоя паметник никой не го забелязва като минава покрай него. Дори се шегуват със скулпторите. Но махнете ли го, всеки ще си споменя за него и всеки ще обяснява защо, кога и по чия заповед е махнат. Като искате да правите комунистите мъченици, демонтирайт
234
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо да се маха? Това е част от историята ни! За едни хубава, за други лоша, но е част от нашия живот. Стига сте рязали история, защото ще я повторите! Аз съм за оставането на паметника! За да има къде антифашистите да поставят цветя, за да може антикомунистите да покажат на яве на децата си безумието на грандоманщината, а и за да може хлапетата да карат скейборд и да приемат историята ни като нещо естествено, което и мразим и обичаме, точно като живота!
233
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В сравнение с паметника в Берлин нашия е скромен.А във Виена пък е направо грандиозен.Паметника тук е паметник на войници които преминават без съпротива през страната ни и които са ни съюзници до края на войната.Загиналите британските и американски летци са извършвали военно престъпление като са извършвали бомбардировките с чисто наказателно терористичен характер.
232
10
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Аз също съм за това, паметникът да бъде преместен.Не може в центъра на София, по-високо от кръста на храма "Александър Невски", в небето, във висинето, да стърчи шмайзер! Това е недопустимо!Да го преместят някъде в по-крайните квартали.Така трябва да се прави с грозни и дразнещи паметници. Както впрочем направиха с осмоъгълния петоъгълник пред НДК, който никой, дори създателите му, не можеха да обяснят какво представлява всъщност.