Пак искане за демонтаж на Паметника на Съветската армия

Инициативна група подготвя писмо до институциите
290
Пак искане за демонтаж на Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отново спор около паметника на Съветската армия в София. Инициативна група подготвя писмо до институциите за неговото демонтиране.

„Монументът трябва да се демонтира и премести в Музея на социалистическото изкуство“, казва журналистът Иво Инджев, който е член на Инициативната група пред БНР.

„Освен войнишко гробище и войнишки паметник, какъвто той не е по дефиниция, имаше една-единствена възможност той да има някаква легитимна стойност от гледна точка на българското право - да е културно-историческа ценност“, каза той.

В отговор отпреди няколко години Министерството на културата с тогавашен зам.-министър Тодор Чобанов отговаря, че паметникът не е културна ценност.

За премахването му има решение на Столичния общински съвет още от 1993 г., казва общинският съветник от „Демократична България“ Марта Георгиева.

„Аз като общински съветник написах един доклад, с който Общинският съвет ако го приеме, да задължи кмета да поиска от държавата да го премести от публичната общинска собственост, каквато се пада Княжеската градина, на място извън центъра на София“, посочи тя.

По груби сметки на инициаторите, демонтажът и преместването ще струва между 100 и 200 хиляди лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
10
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Аз също съм за това, паметникът да бъде преместен.Не може в центъра на София, по-високо от кръста на храма "Александър Невски", в небето, във висинето, да стърчи шмайзер! Това е недопустимо!Да го преместят някъде в по-крайните квартали.Така трябва да се прави с грозни и дразнещи паметници. Както впрочем направиха с осмоъгълния петоъгълник пред НДК, който никой, дори създателите му, не можеха да обяснят какво представлява всъщност.
210
5
 
8
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Англия и САЩ ни дават готов договор по който нямаме право на мнение и в него се казва че в България трябва да влязат Гръцки и Английски войски които да анексират територия. ------ Що за мало умник си ти, каква гръцка армия през 1944-та? Къде ви намират такива ... Знаеш ли какво е представлявала Гърция през лятото на '44 ? Прочети романа "Тютюн" - от известен български автор е.
209
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-много русофили има в партия ГЕРБ.
208
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 216В Германия много паметници на нацистите ги няма. Защо не са ги оставили за поколенията екскурзоводи да водят туристи да гледат мавзолея на героите и да се възхищават на погребаните там участници в пуча в Мюнхен, Ерентемпел?Защо са го гръмнали, а умнико???
207
3
 
10
 
! Отговори
До 218 преди 2 години
Ако се открие дарителска сметка ще се съберат не 200 хил.,2 милиона лева за нула време.
206
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чукалов и Белата Златка да отиват да пазят.
205
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взривявай
204
30
 
16
 
! Отговори
Руския преди 2 години
НЕ ПИПАЙТЕ ПАМЕТНИКА!Шепа продажници, загърбили историята на великата ни държава и забавили кй ни е освободил от Османско и Фашистко робство.Ще ви изметем от пред паметника със загонови средства за 10 минути!
203
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
П Р О С Т народ написах долу! Не виждам нужда да се цензурира, фактологически е вярно.
202
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** народ няма паметници. Ако италианците бяха българи, щяха да имат мол РОМА ПАРАДАЙС в центъра вместо колизеум.
201
5
 
11
 
! Отговори
Номер2 преди 2 години
Да се взриви! Да не остане нищо! Преди това, към него да се вържат всичките му защитници от форумите, от ГЕРБ и БСП!Колко по-добра ще бъде Цългария след това!
200
9
 
11
 
! Отговори
. преди 2 години
В държавата всичко е на ред, че започнахте да се занимавате с паметници.Освен да се руши друго не се прави.
199
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инициативна група да напрлави сметка, да събере 100-200 хиляди лева и тогава да предлага. С държавни пари лесно се "демонтира" Дайте си от джоба, да видя колко сте мотивирани.
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 214. Да го преместат в музея на паметниците в с. Требич или в Казпичан . да постои 50 години и там.
197
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като махнахме мавзолея, какво остана. Една празна площадка. Вместо да водим туристи да гледат наследството от режима, събаряйте всичко, и ще сложим сергии за царевица и балони с хелий.
196
2
 
10
 
! Отговори
свидетел преди 2 години
Единственият убит съветски войник е на Ул. Аксаков и Левски. Група софиянци задържаха пияния войник който имаше часовници и на двете ръце. Беше обграден и когато се появи офицера взе че го разстреля. Всички онемяха и се разотидоха. Това се знаеше в квартала
195
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПАМЕТНИК не означава непременно да помниш нещо добро. Ако ще я караме със премахване на всеки обременен с негативни чувства монумент, трябва да съборим Колизеума и Египетските пирамиди. А може би има вариант паметниците да седят, за да може да заведеш децата и да им разкажеш защо са там и какво означават? Дори да не е нещо хубаво.
194
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инджев беше комунист и то правоверен. Не е той човека дето ще прави тия маймунджилъци! Мишка е!
193
9
 
17
 
! Отговори
Рашко преди 2 години
Съветската армия не освобождава, а окупира България. Няма нито един съветски войник, загинал за "освобождението" на България, освен колцината загинали от излочването на цистерната метилов спирт във Варна. Какво точно почита този паметник?!! Нека не го взривяват, да го демонтират и преместят някъде, където няма да доминира над всички архитектурни съоръжения в идеалния център на столицата ни.
192
6
 
5
 
! Отговори
Ханонимен преди 2 години
Аве има ли България своя политика?! Ми няма. За чиф ни,, ни е този паметник на ДИКТАТУРАТА? Или както винаги България е РАЗДЕЛЕНА. Ужас. Как тогава можем да сме нормална държава? Осъзнавате ли,че една разиденена, разделена държава много лесно може да гризне дървото?