Пак искане за демонтаж на Паметника на Съветската армия

Инициативна група подготвя писмо до институциите
290
Пак искане за демонтаж на Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отново спор около паметника на Съветската армия в София. Инициативна група подготвя писмо до институциите за неговото демонтиране.

„Монументът трябва да се демонтира и премести в Музея на социалистическото изкуство“, казва журналистът Иво Инджев, който е член на Инициативната група пред БНР.

„Освен войнишко гробище и войнишки паметник, какъвто той не е по дефиниция, имаше една-единствена възможност той да има някаква легитимна стойност от гледна точка на българското право - да е културно-историческа ценност“, каза той.

В отговор отпреди няколко години Министерството на културата с тогавашен зам.-министър Тодор Чобанов отговаря, че паметникът не е културна ценност.

За премахването му има решение на Столичния общински съвет още от 1993 г., казва общинският съветник от „Демократична България“ Марта Георгиева.

„Аз като общински съветник написах един доклад, с който Общинският съвет ако го приеме, да задължи кмета да поиска от държавата да го премести от публичната общинска собственост, каквато се пада Княжеската градина, на място извън центъра на София“, посочи тя.

По груби сметки на инициаторите, демонтажът и преместването ще струва между 100 и 200 хиляди лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистите в Сибир вовеки веков.
190
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички русофоби сте изверги и се питам къде е била майката природа в оня светъл миг на раждането.
189
5
 
4
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
Взривявай......
188
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес се убеждаваме, че Съветската армия ни е спестила 45 години дясна диктатура и фашизъм след 1944 година.Фалшивите блянове за демокрация се сблъскват с грозната действителност на дясната диктатура в Европа на фашизма в Испания, Португалия, Турция, Гърция, Латинска Америка.
187
2
 
4
 
! Отговори
Веднъж обвинявате ББ преди 2 години
че не си бил давал партийната членска книжка,втори път-че крил,че е билчлен на БКП.Задавате ли си въпроса кой можеше да постигне някакворазвитие по време на соца,ако не е член на БКП?За нечленовете си имашетаван.Всички офицери от МВР и МНО бяха членове на БКП.Това членствобе атрибут за кариерно израстване.Лошите бяха не редовите членове на БКП,които бяха маса,дори не партийните секретари на ППО(първична парт.организация),а щатните партийни секретари,назначавани от ЦК и ГК на БКП.
186
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада беше предвидил следното за България:След ВСВ следваше 30 години фашизъм и дясна диктатура, като в Испания, за да се смажат левите движения в България.Борбата с левите движения се извършваше чрез десни кървави диктатури в Европа, Латинскла Америка и в Азия, налагани от Западна Европа и САЩ.
185
3
 
8
 
! Отговори
Необходима е ревизия преди 2 години
не само за паметниците на тоталитарните времена,но и на всички променениимена на населени места,улици,инфраструктура.Конюктурно създадените пополитически причини,необвързани с историческа истина паметници да бъдатоценени,по-значимите да бъдат пратени в музея на тоталитарното изкуство,а останалите-унищожени.Имената на партийни функционери,влезли в употребазаради ролята си за тоталитаризма и поставени като топоними,да бъдатзаличени.
184
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 195Иво Инджев никога не е крил, че е бил агент на КДС.За разлика от други персони, като Бойко Методиев Борисов, който крие че е бил член на БКП, и на всичкото отгоре лъже, че митичния му "дядо" бил убит от комунистите!Не знам кого се надява да излъже: съселяните си от Банкя, или ромския си електорат?
183
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво прави още този паметник там? За какво да съм признателен на тази армия? С нейна помощ в страната беше натрапен политически режим, в който на избори имаше само един единствен кандидат, избиран с 99.9 процента. Само починалите и болните в деня на изборите не бяха подкарвани към урните. Всяка стопанска инициатива се подтискане, пишещите машини в началото бяха на отчет. Историческа справедливост е да го демонтират.
182
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 184Не, нищо не усещаме!Едното какво общо има с другото?Кюлчетата са най-малкия проблем на Борисов, предвид разкритията на Комисията за стотици милиони крадени, които тепърва очакваме да видим!Сега сме само в началото!
181
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 197Такива безумни глупocти си написал, че дори не знам как да ги коментирам! Те не са просто неверни. Не са лъжи, а просто несвързани думи в изречения!
180
5
 
8
 
! Отговори
до 184 преди 2 години
......сега усещате ли как ви пуснаха стръвта и забравихте, кюлчета, пачки, крадени бизнеси демек далаверките на Баце. Е нема такава държава от лапнишаранк8вцитова е точно хибридка, ама не е от Русия а тук нашенска за баламурниците да се лаят взаимно
179
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой трябваше да освободи България от фашистите?Британската армия изби антифашистите в Гърция, искаше да ги избие и в Югославия, но Тито се спаси при Сталин.В Испания и Португалия фашистките режими продължиха още 30 години след края на Мусолини и Хитлер.Спестихме си един фашистки режим и немислими репресии над антифашистите, както в Испания и Португалия, Гърция
178
7
 
16
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
Махай шмайзерите и ЮМРУЧЕТАТА....слагай ХАН АСПАРУХ.....СЪЗДАТЕЛЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА
177
8
 
9
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
Взривявай
176
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво да се дискутира повече. Един кран и за два часа групата с шмайзера е свалена И един час долу за орнаментацията. Постамента е хубав и си остава .Настилката долу е гранит и си остава и тя. И помече никакви обстъждания. *** няма място на българска земя. Да го влачат в Сибир ***...
175
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взривявай
174
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иво Инджев иска да демонтира също паметника на Цар Освободител, но го е срам засега.Едно по едно ще иска. Иска паметник на Турската империя.
173
5
 
6
 
! Отговори
11 преди 2 години
До не са приятелиС Хамерика си или лакей и послушко,или враг! Средно положение няма, ти решавай!
172
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такъв срам е всичко това. Стигна се до там, че западни не правителствени организации реставрираха Бузлуджа.