Пак искане за демонтаж на Паметника на Съветската армия

Инициативна група подготвя писмо до институциите
290
Пак искане за демонтаж на Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отново спор около паметника на Съветската армия в София. Инициативна група подготвя писмо до институциите за неговото демонтиране.

„Монументът трябва да се демонтира и премести в Музея на социалистическото изкуство“, казва журналистът Иво Инджев, който е член на Инициативната група пред БНР.

„Освен войнишко гробище и войнишки паметник, какъвто той не е по дефиниция, имаше една-единствена възможност той да има някаква легитимна стойност от гледна точка на българското право - да е културно-историческа ценност“, каза той.

В отговор отпреди няколко години Министерството на културата с тогавашен зам.-министър Тодор Чобанов отговаря, че паметникът не е културна ценност.

За премахването му има решение на Столичния общински съвет още от 1993 г., казва общинският съветник от „Демократична България“ Марта Георгиева.

„Аз като общински съветник написах един доклад, с който Общинският съвет ако го приеме, да задължи кмета да поиска от държавата да го премести от публичната общинска собственост, каквато се пада Княжеската градина, на място извън центъра на София“, посочи тя.

По груби сметки на инициаторите, демонтажът и преместването ще струва между 100 и 200 хиляди лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да демонтираме и Шипка тогава ?
170
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минджата като го изгониха от телевизията и намрази руснаците!Голям ***!
169
10
 
20
 
! Отговори
сиромах преди 2 години
Това животинче (Инджев) има толкова жлъч в организма си,че ако се изплюе сигурно такъв щам на ковид ще се появи от който лечение няма!Бившия таен агент защо не се изплюе върху паметника на американските летци ами плюе върху паметника на съветските воини?Как не са унищожили американските бомби създателите на една гадна и недореализирала се физиомаймуномутра интересно е?!РЕНЕГАТ и това си е!
168
7
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Стръвта я пуснаха още когато се опитваха да изваждат от учебниците български автори,когато пробу.таха турско присъствие вместо робство,когато един предател искаше да сменя българската азбука с латиница.
167
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега усещате ли как ви пуснаха стръвта и забравихте, кюлчета, пачки, крадени бизнеси демек далаверките на Баце. Е нема такава държава от лапнишаранк8вци
166
17
 
16
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Паметникът да бъде преместен в Бургас !Там има загинали съветски войници у нас от фалшив алкохол!
165
7
 
10
 
! Отговори
до не са приятели преди 2 години
....С Русия си или лакей и послушко,или враг!Средно положение няма,ти решавайхах че със САЩ какво е, едно към едно че и пари ти взимат за лакейството, рашките поне аванта пускаха.
164
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се стигна до там, че искаме да изтрием история и памет? Хайде да унищожим всички паметници и на тяхно място ще построим на тези от 45-то народно събрание.
163
4
 
14
 
! Отговори
странна работа преди 2 години
Най-големите демократи са бивши комунисти!?Другите се държат по-нормално!Баси!
162
13
 
9
 
! Отговори
не са приятели преди 2 години
До полковник КолевС Русия си или лакей и послушко,или враг!Средно положение няма,ти решавай!
161
4
 
27
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
От всички държави съюзници наа Хитлер само България успява не само да не загуби,дори получава териториално разширение.Само заради това паметника си заслужава да е там.А псето Инджев след разкриване на досиетата млъмкна за малко сега пак.И майка му баща му двама от чичовците му са видни комунистически бивши кадри.
160
13
 
20
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Края на добросъседските и приятелски отношения на БГ с Русия е и фактически край на България!!! Ще съжаляваме горчиво!?...
159
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво и е на Русия да има паметник на съвецката армия в Борисовата градина? Тук в България не е имало бойни действия срещу тази армия. В Русе освен паметник на РККА- альоша, има и военно гробище на съветски военнослужещи от 1944 г. Но никой не е стрелял срещу тях. Как са загинали? Кому е нужно всичко това?
158
3
 
13
 
! Отговори
слабото място преди 2 години
"Да му имам акъла на българина,ама после!"-турска поговорка!
157
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инициативната група ,ако смее да добави и паметника на американските летци убийци избивали мирни жители ? Колко руски бомби са паднали над София ?
156
13
 
29
 
! Отговори
Спиридон преди 2 години
Един неособеноумен политик събори мавзолея вместо да го превърне в туристически обект. Сега един непрокопсан журналист иска да се докаже на спонсора си. Ай сиктир, бягат конете, препускат галоп...
155
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 147Същото е и с альошата в Пловдив!Голямо грозилище е!Империализъм отвсякъде!
154
9
 
19
 
! Отговори
fghrhjvcj преди 2 години
Стойчо Мушанов е бил англофил и човека въпреки всичко е видял какво се готви на държавата от Англия и е направил всичко възможно да не ни разпарчетосат окончателно. Има цяла книга написана от него за мирните преговори в Кайро. Сегашните американофили нямат мозък и за две стотинки а този човек ако прочетете за какво става въпрос, какъв интелект е имал и какви неща е направил за държавата ще ви стане ясно сегашната политическа папплач на какво представлява. Разни 0тпадъци от разни атлантически НПО
153
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бих искал паметника да се мести оттам. Каквато и политика да видим, ние никога не трябва да забравяме помощта на руснаците!!!! Бъдете разумни!!!
152
18
 
26
 
! Отговори
fgjkyfchj преди 2 години
Съветската армия влиза в България след молба от наша страна. Молбата е била заради мирния договор който е трябвало да подпишем като победена страна във войната. Стойчо Мушанов отива за подписването в Кайро и там Англия и САЩ ни дават готов договор по който нямаме право на мнение и в него се казва че в България трябва да влязат Гръцки и Английски войски които да анексират територия. Неофициално и турската армия е била в готовност за нахлуване. Единственото спасение е било СССР да ги изпревари.