Градинката пред блок в столичен квартал стана паркинг

Имотът се стопанисва от живеещите наблизо, бил частна собственост
14 май 2021 13:18, Петя Славова
97
Градинката пред блок в столичен квартал стана паркинг
Снимка: Кадър, БНТ

На протест излязоха живеещите в блок 11 в столичния квартал "Свобода" . Причината - градинката пред блока се оказва частна собственост, а в момента на територията на площадката има и паркинг, съобщава БНТ. Имотът се стопанисва и ползва от живущите от вече над 35 години.

Преди два дни хората намират разлепени бележки, че трябва да премахнат автомобилите от градинката, тъй като теренът се оказва частен.

 "Около 1990 г. живущите постепенно придобиват апартаментите в блока и от тогава пространството, което виждате е двор на нашия блок. На 12 май видяхме, че са разлепени бележки по нашите автомобили да бъдат преместени, тъй като дворът се оказва частен. Бше ни даден срок до вчера, ние това няма да го направим тъй като считаме, че този двор е наш. Вчера се събрахме на протест, не се появи нито един представител на претендиращия, че този терен е негов. Разбрахме, че този двор е приватизиран по времето, когато е бил приватизиран завода", коментира Захари Савов, член на Комитет за спасяване на градинката пред бл. 11.

"Целият имот, и както казват те, целият двор на блока е в едно общо УПИ, след това те са го разделили, става отделно УПИ на бившия завод Ерстелман, включително и земята под блока е тяхна собственост. В момента този целият имот е частен и е придобит след приватизацията през 90-ете години", поясни инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда". "Собствениците имат одобрена схема да изграждане на паркинг", заяви още инж. Димитър Димов.

Жителите на блока казват, че имат по 2,80 процента право на собственост на земята под блока. Те твърдят, че земята не е изцяло на собственика на парцела.

Захари Савов заяви, че тъй като те владеят терена пред блока над 30 години добросъвестно, считат, че в съответствие с член 108 от Закона за собствеността имат право да го придобият. "Ще водим съдебни действия, няма да преместим автомобилите си", категоричен бе жителят на блок 11 в ж.к. Свобода.

Ние се борим да запазим зелената си площ, как е възможно един двор да бъде приватизиран, питат жителите на блок 11 в кв. Свобода.

Кметът на район "Надежда" ги увери, че вчера е провел разговор със собствениците на имота, които са потвърдили че няма да бъде ограничаван достъпа до жилищната сграда, от което се притесняват живущите в нея.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
11
 
! Отговори
chocho1929 преди 6 месеца
До всички пресни "Софиянци" които преди десетина години са се снимали до НДК и в момента живеят в този измислен комплекс "Рожен" за които беше изсечена цяла гора, и разрушено военно обежище, а самата площ е присвоена през 90-те "Костовите години " на разпродаване на безценица на всичко в нашата мила родина. Ние от този панелен блок капка от софииския панелен пейзаж. Сме си в правото да пазим и смятаме за наше това което ползваме и стопанисваме от над 45 г.Столичани в повече не ни трябват !!!
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама те ясно казват, че се притесняват от това, че ще ги затворят и не знаят как ще имат достъп
66
1
 
5
 
! Отговори
Към 62 преди 6 месеца
Къде видяхте паркирани коли на градинката? Има пейки и някакви играчки за децата.
65
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 месеца
Няма такова жи.вотно завод Ерстелман.Седнете си, двойка.
64
5
 
1
 
! Отговори
Баш казанджията преди 6 месеца
До Съгласен с 1,2,4,6Като си видял бурканчетата от казана ти е изплували хубави спомени за времето когато си пукал бурканите на село ,а сега си хапваш доминос и дЮНеР от Аладин и вече си баш софиянец🤣и снимчици пред ЦУМ си правиш че само си чувал за него
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой беше тоя завод Ерстелман бе мисирки?
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някой в последния момент си е уредил заменка.
61
4
 
4
 
! Отговори
Мен преди 6 месеца
"Градинката" се ползва от местните като паркинг!?!?! Какъв е казуса..?
60
0
 
5
 
! Отговори
Един българин.. преди 6 месеца
Ако съм на мястото на Петя Славова,тази която е написала или преписала статията ще ме сеам да се нарека журналист вече! Е не може да не знаеш кой е Ернст Телман. Като я гледам на снимката..по нейно време не може да не се е споменавало това име в учебниците. Но дори да не е..непростино е един журналист да допуска такива неща!
59
5
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 6 месеца
Когато човек си копува жилище, телевизор, мебели, кола, мотор и др. е длъжен да им осигури място а не държавата, общината или други да му берат грижата! Безплатно само пиленцата пеят в гората!
58
2
 
5
 
! Отговори
Към 56 преди 6 месеца
Ама, защо не четете внимателно. И на репортажа се вижда. Състои се от тревна площ и паркинг. Хората се борят за цялата си гардинка (тревна площ и паркинк) и това да не ги загражда.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Неуки нещастници(ка)...бившия завод Ерстелман..Нарича се...бившия завод Ернст Телман...Де би ли те били 80% - не повече са! Въпреки, че е абсурдно, но според мен са повече от 100%!
56
9
 
3
 
! Отговори
Е, хубава работа! преди 6 месеца
В Конституцията пише, че частната собственост е неприкосновена. Не може някакви льольовци да ти заграбят земята, само защото от години си били паркирали незаконно колите върху нея.
55
5
 
3
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... преди 6 месеца
Ами след като според живущите в блока, мястото е "зелена площ", те защо си паркират колите върху него?Зелените площи са зелени площи, а не паркинги.
54
0
 
0
 
! Отговори
И пак до За 48 преди 6 месеца
Пак там, но малко по към мола, горе-долу на завоя след бензиностанцията "Еко" от дясната страна на Х.Ибсен някога имаше руини на двуетажна сграда с фасадни тухли. Била лятната вила на някакъв наш фабрикантин отпреди 9-ти септември.Дребен факт, но пак опиращ до нечия частна собственост, минала веднъж през национализация и после ашладисана, но май не точно на полза роду...
53
0
 
1
 
! Отговори
До За 48 преди 6 месеца
Не познаваш историята. Ето ти малко мат'риял за домашно:В общи линии въпросната част от Южния парк, сега частна собственост, е построена преобладаващо върху територията на бившите затворнически общежития към тухларната от време. Като казвам едно време, имам предвид периода 50-70-те години на миналия век. До ПСВ там земите са били предимно на боянчани. Пак там, но почти до Х.Ибсен, до 80-те минаваше жп линията между гарите Сердика и Пионер.Ще съм хепи, ако ни споделиш тия ти обективни причини
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До За 46не го твърдя, но по силата на логиката, същото важи и в другата посока.И като си заговорил за честност, да разбирам ли, че удобно ни качваш на шейнта с кой каквото могъл - крал, дай да затваряме темата и всички да сме щастливи?!!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До За 46не го твърдя, но по силата на логиката, същото важи и в другата посока.И като си заговорил за честност, да разбирам ли, че удобно ни качваш на шейнта с кой каквото могъл - крал, дай да затваряме темата и всички да сме щастливи?!!
50
2
 
2
 
! Отговори
За 46 преди 6 месеца
Значи казваш за да е честно, трябва земята повторно да бъде национализирана.Това че е частна собственост, че открадната навремето от реалните собственици няма никакво значение.Това ли е за такива като тебе и като ти е там честност?Щото трябва на мен да ми е удобно, правата на другите не трябва да важат.
49
2
 
1
 
! Отговори
За 48 преди 6 месеца
По съвсем обективни причини са се оказали частна собственост.Защото са били частна собственост, насилствено отнета от собствениците за да се направи тоя парк.Единствената причина за да няма ограда и строеж там,текат преговори за компенсация с общината.