Кандидат-депутат към родители: Гледала съм 2 деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът

Над 10 000 деца останаха без места в градините, родителите гневни
18 май 2021 19:29, Красимир Ангелов
348

Гневни и недоволни родители след първото класиране за детските градини и ясли в София. Около 10 хиляди деца остават без места, а недоволните родители се събраха на протест пред сградата на общината.

Повече от половината деца, чиито родители са кандидатствали, не получиха места в детски градини. От общината посочиха, че за 2021 г. спрямо 2020-та кандидатстващите са се увеличили с 4000.

За първи път приетите деца са по-малко от неприетите. Родители съобщиха, че и следващата седмица се готвят протести.

Още по темата
Маргит е майка на 3-годишната Ивайла - едно от 10-те хиляди деца, които не бяха приети в столичните детски ясли и градини след първото класиране. "Наистина не мога да повярвам, че живеем в европейска столица, 21 век, че плащаме данъци, а не сме пълноправни граждани на тази столица", каза тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

И докато Маргит се чуди какъв вариант да намери за отглеждането на своята дъщеря, подобно на хиляди други майки и бащи в София, чиито деца останаха без място в детските ясли и градини, се появиха и коментари като този: "Платете си в частни детски градини, докога държавата ще се грижи за отрочетата ви?"

Това пише Анжела Димчева във Facebook групата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която има повече от 100 хиляди последователи.

Анжела Димчева е писател и литературен критик. Тя беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори. Гневни родители заснеха думите ѝ във Facebook, преди тя да ги изтрие. А коментарите не закъсняха: "Това е мисленето на тези хора. Ако държавата не е длъжна да се грижи за децата, страх ме е да си мисля за какво би трябвало да се погрижи".

"Учим го това дете да бъде толерантно и се появява някой и казва "ти се махай от София", това е недопустимо, особено за кандидат-депутат", допълни Маргит Беньо.

В телефонен разговор Анжела Димчева обясни, че позицията ѝ е принципна и държи на нея.

"Лично аз съм гледала двете си деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът. Аз съм кореняк софиянец, защо трябва София да се пренапълва, а не си останат в малките градове", обясни Анжела Димчева.

След като публикува позицията си в социалната мрежа, Анжела Димчева е получила над 200 обидни коментара и е решила да изтрие своя статус.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
1
 
22
 
! Отговори
Чандро преди 2 месеца
Абе Димчева, а софиянци що ходят по чужбината да се пречкат на хората там ами не со стоят у софето?
243
4
 
9
 
! Отговори
Тити Камара преди 2 месеца
Ало Димчева, ако не е тайна, кое поколение софиянка си? За едно преаятелче питам, че се интересува.
242
10
 
3
 
! Отговори
до 242 - Факт преди 2 месеца
Среданата рабтна заплата в София е много над 1200 лв!Явно не си от София.Явно мучиш от някоя продънено село от дълбоката провинция.
241
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичкото селяни да си заминават обратно по дупките от които са изпълзели.И да си влачат и чалгата с тях , къде ми я докарахте в София.Аре бегом!
240
4
 
1
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 месеца
Около 99% от рекламите се озвучават от жители на диалектни зони. Когато поискате, ще се чуем и работим. Промо: rockmusicbox_caster_fm
239
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 246Обаче за да е автентичен образът трябва да си с едра бръсната глава, да гледаш нагло и свирепо, да си с бирен корем, да плюеш шумно по тротоара и, ако имаш деца, да ги накараш да слушат мазна чалга и да крещят, докато се ръгат с лакти край минувачите.
238
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди години на Сл. бряг един местен бакшиш ми поиска 20 лева до стария Несебър и като му възразих каза "Нищо дье, аз къту дойда в София вий ши ми таковати майката".Ей това е събрано в една фраза цялото мислене на провинциалистите спрямо софиянци - завист, омраза и реваншизъм.Идват като нахъсани скакалци, а после се чудят защо не можем да ги дишаме.
237
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако ми се случи да бъда в България и София , специално ще говоря на силен мек източнобългарски диалект, ще натъртвам силно и високо всяка дума, даже ще вкарам и селски диалект за украса, макар,че не съм от село, ей така, на инат на такива дъртофелници, дискриминиращи децата,да се нервят!
236
0
 
41
 
! Отговори
Guru преди 2 месеца
Бях в София четири години, купих апартамент (за което не съжалявам). Големият ми син го приеха на ДГ на 40 минути с кола. После до работа имах още 45. Малкото като беше на път си стегнахме багажа и се върнахме в родния град. Сега ... шапка на тояга, втори апартамент, вила на 5 км от града. Децата в едно ОДЗ на 5 минути с кола. Моята работа на пешеходно разстояние от дома. Имам служебна кола и лична ретро кола, която си я правя като хоби в свободното време. За София не искам да чувам.
235
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЯМА ДА ДИСКРИМИНИРАТЕ ДЕЦАТА, ЗА ДА НЕ ВИ ДИСРИМИНИРАМЕ И НИЕ ОТ СТРАНАТА!МЛЪК И ПОВЕЧЕ ТАКИВА ГЛУПАВИ ИЗКАЗВАНИЯ, ПОДОБНИ НА ПЪРВОСИГНАЛНАТА ГОСПОЖА АНЖЕЛА ОТ СЕЛО НОВО СЕЛО, НО УЖ ''СОФИЯНКА'', НЕ ИСКАМ ДА ЧУВАМ!НЕ , НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА НА ДЕЦАТА!
234
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много провинциалисти се нанесоха в София и нацвъкаха деца като обезумели.Нормално е да си записват децата в родните градове на родителите си.Пък нека да раждат там да радват бабите и дедовците.Защо все у София се бутат и ръгат.И сибдокарали и селянията която стига за няколко континента.
233
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За София ли ставаше на въпрос? А, да! Минавам покрай нея (Северната дъга), когато ходя на ски в Австрия и Франция!
232
2
 
7
 
! Отговори
Етнолог преди 2 месеца
Правете разлика между "мекане" и "миекане". Мекат в София: правиМЕ, ходиМЕ, работиМЕ и т.н. Миекат в източна България. Много е любопитна темата и е богатство.
231
2
 
26
 
! Отговори
Do 123 преди 2 месеца
Така, живея на село, 5 км от морето и 5 км от Варна. Сещаш се, че не съм в апартамент, нали? И трите ми деца посещават държавни учреждения - 2 елитни училища във Варна и детска градина в селото. Не сме подкупвали, приеха си ги стандартно. Пътувам 10 мин до работа - без трафик, задръствания и светофари даже! Транспорт и всичко друго, което се сетите не ни липсва - има го! Но имам и чист въздух, и море, и съседи добри хора, които за всичко ще ти помогнат, и пресни и чисти зеленчуци и плодове. За
230
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една нормална държава щеше да се погрижи за децата си. Не да се оправдава само. Нямаше да пуска тролчета да обесняват , как това не било работа на държавата .... Засрамете се вееее
229
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Кога Българи се карат с Българи, кой е по-голям Българин? Това не е ли срамно. Това не е ли политическа игра. Ако политиците са Българи, защо не правят нищо за родината си. Всички го виждаме. Само най-големите наглеци твърдят, че не е така.. Абсурд
228
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименАко не харесвате правилно мекащите, ще ви останат тъмнокожите, те ще са ви по прилика на софиянци,да се гушкате и крадете заедно с тях,лика -прилика. И между другото официалния български език и говор на България е мек, нормата е взета от Велико Търново - старата столица, а не от София
227
6
 
6
 
! Отговори
Майка невротичка преди 2 месеца
Тази Майка е невротичка. Креслива женица.
226
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 223Аз пък съм с други впечатления - разни напористи ... от къде ли не се домъкнаха тук и окупираха различни желани места - един прави дюнери, друг отваря фирмичка за алъш-вериш и реже глави през кръста, трети се домогва до държавната администрация и моментално урежда цялата си рода от плевенско село (примерно). По-скоро ние бягаме от родния си град, защото вече е неразпознаваем. От десет души осем мьекат и гледат нагло. Събитие е да срещнеш елегантен и фин човек!
225
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 224 Ти си просто де.б.Ил. Как точно ги определи ве мен