Кандидат-депутат към родители: Гледала съм 2 деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът

Над 10 000 деца останаха без места в градините, родителите гневни
18 май 2021 19:29, Красимир Ангелов
348

Гневни и недоволни родители след първото класиране за детските градини и ясли в София. Около 10 хиляди деца остават без места, а недоволните родители се събраха на протест пред сградата на общината.

Повече от половината деца, чиито родители са кандидатствали, не получиха места в детски градини. От общината посочиха, че за 2021 г. спрямо 2020-та кандидатстващите са се увеличили с 4000.

За първи път приетите деца са по-малко от неприетите. Родители съобщиха, че и следващата седмица се готвят протести.

Още по темата
Маргит е майка на 3-годишната Ивайла - едно от 10-те хиляди деца, които не бяха приети в столичните детски ясли и градини след първото класиране. "Наистина не мога да повярвам, че живеем в европейска столица, 21 век, че плащаме данъци, а не сме пълноправни граждани на тази столица", каза тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

И докато Маргит се чуди какъв вариант да намери за отглеждането на своята дъщеря, подобно на хиляди други майки и бащи в София, чиито деца останаха без място в детските ясли и градини, се появиха и коментари като този: "Платете си в частни детски градини, докога държавата ще се грижи за отрочетата ви?"

Това пише Анжела Димчева във Facebook групата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която има повече от 100 хиляди последователи.

Анжела Димчева е писател и литературен критик. Тя беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори. Гневни родители заснеха думите ѝ във Facebook, преди тя да ги изтрие. А коментарите не закъсняха: "Това е мисленето на тези хора. Ако държавата не е длъжна да се грижи за децата, страх ме е да си мисля за какво би трябвало да се погрижи".

"Учим го това дете да бъде толерантно и се появява някой и казва "ти се махай от София", това е недопустимо, особено за кандидат-депутат", допълни Маргит Беньо.

В телефонен разговор Анжела Димчева обясни, че позицията ѝ е принципна и държи на нея.

"Лично аз съм гледала двете си деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът. Аз съм кореняк софиянец, защо трябва София да се пренапълва, а не си останат в малките градове", обясни Анжела Димчева.

След като публикува позицията си в социалната мрежа, Анжела Димчева е получила над 200 обидни коментара и е решила да изтрие своя статус.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
4
 
1
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Около 99% от рекламите се озвучават от жители на диалектни зони. Когато поискате, ще се чуем и работим. Промо: rockmusicbox_caster_fm
227
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 246Обаче за да е автентичен образът трябва да си с едра бръсната глава, да гледаш нагло и свирепо, да си с бирен корем, да плюеш шумно по тротоара и, ако имаш деца, да ги накараш да слушат мазна чалга и да крещят, докато се ръгат с лакти край минувачите.
226
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години на Сл. бряг един местен бакшиш ми поиска 20 лева до стария Несебър и като му възразих каза "Нищо дье, аз къту дойда в София вий ши ми таковати майката".Ей това е събрано в една фраза цялото мислене на провинциалистите спрямо софиянци - завист, омраза и реваншизъм.Идват като нахъсани скакалци, а после се чудят защо не можем да ги дишаме.
225
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ми се случи да бъда в България и София , специално ще говоря на силен мек източнобългарски диалект, ще натъртвам силно и високо всяка дума, даже ще вкарам и селски диалект за украса, макар,че не съм от село, ей така, на инат на такива дъртофелници, дискриминиращи децата,да се нервят!
224
0
 
41
 
! Отговори
Guru преди 2 години
Бях в София четири години, купих апартамент (за което не съжалявам). Големият ми син го приеха на ДГ на 40 минути с кола. После до работа имах още 45. Малкото като беше на път си стегнахме багажа и се върнахме в родния град. Сега ... шапка на тояга, втори апартамент, вила на 5 км от града. Децата в едно ОДЗ на 5 минути с кола. Моята работа на пешеходно разстояние от дома. Имам служебна кола и лична ретро кола, която си я правя като хоби в свободното време. За София не искам да чувам.
223
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ДА ДИСКРИМИНИРАТЕ ДЕЦАТА, ЗА ДА НЕ ВИ ДИСРИМИНИРАМЕ И НИЕ ОТ СТРАНАТА!МЛЪК И ПОВЕЧЕ ТАКИВА ГЛУПАВИ ИЗКАЗВАНИЯ, ПОДОБНИ НА ПЪРВОСИГНАЛНАТА ГОСПОЖА АНЖЕЛА ОТ СЕЛО НОВО СЕЛО, НО УЖ ''СОФИЯНКА'', НЕ ИСКАМ ДА ЧУВАМ!НЕ , НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА НА ДЕЦАТА!
222
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много провинциалисти се нанесоха в София и нацвъкаха деца като обезумели.Нормално е да си записват децата в родните градове на родителите си.Пък нека да раждат там да радват бабите и дедовците.Защо все у София се бутат и ръгат.И сибдокарали и селянията която стига за няколко континента.
221
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За София ли ставаше на въпрос? А, да! Минавам покрай нея (Северната дъга), когато ходя на ски в Австрия и Франция!
220
2
 
7
 
! Отговори
Етнолог преди 2 години
Правете разлика между "мекане" и "миекане". Мекат в София: правиМЕ, ходиМЕ, работиМЕ и т.н. Миекат в източна България. Много е любопитна темата и е богатство.
219
2
 
26
 
! Отговори
Do 123 преди 2 години
Така, живея на село, 5 км от морето и 5 км от Варна. Сещаш се, че не съм в апартамент, нали? И трите ми деца посещават държавни учреждения - 2 елитни училища във Варна и детска градина в селото. Не сме подкупвали, приеха си ги стандартно. Пътувам 10 мин до работа - без трафик, задръствания и светофари даже! Транспорт и всичко друго, което се сетите не ни липсва - има го! Но имам и чист въздух, и море, и съседи добри хора, които за всичко ще ти помогнат, и пресни и чисти зеленчуци и плодове. За
218
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една нормална държава щеше да се погрижи за децата си. Не да се оправдава само. Нямаше да пуска тролчета да обесняват , как това не било работа на държавата .... Засрамете се вееее
217
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Кога Българи се карат с Българи, кой е по-голям Българин? Това не е ли срамно. Това не е ли политическа игра. Ако политиците са Българи, защо не правят нищо за родината си. Всички го виждаме. Само най-големите наглеци твърдят, че не е така.. Абсурд
216
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАко не харесвате правилно мекащите, ще ви останат тъмнокожите, те ще са ви по прилика на софиянци,да се гушкате и крадете заедно с тях,лика -прилика. И между другото официалния български език и говор на България е мек, нормата е взета от Велико Търново - старата столица, а не от София
215
6
 
6
 
! Отговори
Майка невротичка преди 2 години
Тази Майка е невротичка. Креслива женица.
214
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 223Аз пък съм с други впечатления - разни напористи ... от къде ли не се домъкнаха тук и окупираха различни желани места - един прави дюнери, друг отваря фирмичка за алъш-вериш и реже глави през кръста, трети се домогва до държавната администрация и моментално урежда цялата си рода от плевенско село (примерно). По-скоро ние бягаме от родния си град, защото вече е неразпознаваем. От десет души осем мьекат и гледат нагло. Събитие е да срещнеш елегантен и фин човек!
213
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 224 Ти си просто де.б.Ил. Как точно ги определи ве мен
212
6
 
11
 
! Отговори
Свиреп преди 2 години
Не знам кога започна тази война софия-провинция, но ми е нелепа. Аре да гласуваме закон данъците на дадена търговска верига да влизат по място, а не по регистрация на фирмата! Аре да правим анклави бе софиянци! На мен Отопени (летището) ми е на 60 км, ама Дунав мост за вас ще е нанайси! Аре бе! Навити ли сте! А варненци ще ви искат такса фекалии. Бургас също. Ами ако Козлодуй ви поиска такса ток? Ко праим?
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-вероятно си духаш носа и си мислиш, че си нещо повече от другите. Бай, такива като теб по път и над път. Хората са малко останали. Ти , не си от тях. Жив и здрав бъди, комплекс
210
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами "като няма хляб,яжте пасти", казала кралица Антоанета и главата и хвръкнала на гилотината!Тази арогантаната, явно иска да е следващата на ешафода и да повтори историята на Антоанета!
209
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 224Не си мисля, че съм над всички, но определено съм над провинциалните родители, чиито деца палят гуми и дънят чалга из квартала ни. Вероятно ти е трудно да разбереш, защото нямаш база за сравнение - не познаваш София отпреди години - но откакто няма жителство градът ни върви стремглаво надолу. Голяма част от несофиянци са чудесни хора, но по-голямата част са... с несъвместима с нашата култура, най-меко казано.