Панелките в "Люлин" и "Връбница" - най-евтини в София

Средната цена на купените апартаменти в столицата за първото тримесечие е 109 530 евро
18 май 2021 15:44, Ния Христова
119
Панелките в "Люлин" и "Връбница" - най-евтини в София
Снимка: БГНЕС
Най-големият жилищен комплекс в София, изграден преди 1989 г., "Люлин" е с най-ниски цени на апартаментите от 860 евро/кв.м от всички панелни сгради в столицата. Това сочат данните за първото тримесечие на една от големите посреднически агенции в страната, пише в. "Монитор".
Още по темата
 
На второ място по-ниски цени остава „Връбница“, където средните цени на сделките за периода е била 960 евро/кв.м. На ниво под един бон в евро (970 евро) на квадратен метър са били и сключените сделки в района на „Студентски град“. В останалите най-популярните сред купувачите квартали цените са били следните: „Кръстова вада“ – 1300 евро/кв.м, „Манастирски ливади“ – 1225 евро/кв.м, Драгалевци – 1260 евро/кв.м, „Полигона“ - 1320 евро/кв.м, „Дианабад“ – 1280 евро/кв.м, „Младост“ – 1215 евро/кв.м, „Лагера“ – 1180 евро/кв.м, в широкия център на София – 1100 евро/кв.м, „Банишора“ – 1030 евро/кв.м.
 
Брокерите отчитат растящи сделки, засилено търсене и ръст на цените белязаха първите месеци на годината на фона на новите вълни на пандемията. 
 
"Жилищният пазар направи много силен старт на 2021 г. Активността беше по-голяма и от началото на 2020 г. преди пандемията, и от същия период на 2019 г., като на моменти беше дори еуфорична. По всичко личи, че жилищният пазар е преодолял пандемичната криза и продължава възходящия си цикъл на развитие", коментира Полина Стойкова изпълнителен директор на Bulgarian properties.
 
Новите тенденции на пазара, които се породиха от пандемията от COVID-19, продължават да бъдат актуални и през тази година. Разгръщат се в по-голям мащаб и стават по-интензивни поради по-добрата информираност на хората и все по-ясното осъзнаване на жилищните им нужди.
 
По думите на Стойкова, купувачите са се пренастроили към новата реалност и много прагматично и спокойно подхождат към избора на имот, преценят добре нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Собственият дом става все по-важен за семействата. Наред с това, за пореден път се затвърди ролята на имотите като сигурен актив, към който хората се обръщат за вложение на спестяванията си в периоди на несигурност и криза.
 
Средната обща цена на закупените апартаменти е 109 530 евро при средно за 2020 г. 100 260 евро. В тези данни виждаме както отражението на увеличението на цените, така и промяната в структурата на закупените жилища и нарастването на дела на по-големите апартаменти.
 
Новосключените сделки в София през първото тримесечие на 2021 г. бележат ръст от 20% спрямо 2020 г. и около 10% спрямо 2019 г. Това показва, че жилищният пазар не само че е наваксал и се е възстановил от паузата по време на пандемията, но и че продължава своя възходящ цикъл на развитие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
8
 
! Отговори
Познавач преди 2 години
Жилищата в над 90% от новостроящите се сгради се купуват като топъл хляб още на зелено (дори преди да се огради терена) - основно от инвеститори. След акт16 до три години по-късно цените са със 100% нагоре на вторичен пазар.Ето така тарикатите правят пари. Има и от другата страна - тези,които купуват за да отдават под наем. Взима с 30г ипотека и минимална вноска с идеята наема да я погасява и да има дивидент (наем) всеки месец + капиталова печалба при продажба след време.
76
1
 
12
 
! Отговори
Не всеки преди 2 години
има желание да се гледа с комшиите от 10 метра през прозореца. Центъра, Лозенец, Ив. Вазов, Изток, Изгрев и т.н. визирам. Тук е много трудно да имаш и подземно паркомясто(никой не продава на цена дори от Е 30 000 за паркомясто!?), и детска площадка, и детска градина, и училище, и ДКЦ.Крайните(засега) квартали са решение за много хора - там още има места за паркиране, детски площадки, зелени площи.Всеки си преценява.
75
1
 
11
 
! Отговори
Ганчо Добромиров преди 2 години
*** Добромиров и Тошко Тихомиров - двамата гладни Екс-перти по имоти: Нашето мнение е, че цените на панелите в Люлин в следващите 10-20-30 г ще растат с по 10-20-30% на година защото "българина е свикнал да инвестира в имоти" "гастарбайтерите инвестират свободните си пари и се завръщат" "заради задаващата се инфлация населението купува имоти" "банките дават най-десните лихви от както свят светува"
74
3
 
9
 
! Отговори
Люлин преди 2 години
си е чудесен. Най-големият жилищен комплекс в България, около 120 000 жители. Град!Помни ли някой как изглеждаше Люлин при създаването му, завършило 1986 г.? То пътища, то паркинги, то зелени пространства, то алеи през тях. Идеята беше да се заселят и по-*** българи там. 1 към 9 във всеки вход. За да се интегрират. ЕС не е открил топлата вода.Очевидно не стана работата...Ниската цена на имотите идва от обитателите им, които бяха заселени там. И още си оставят обувките пред вратата.;-)
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
72
2
 
16
 
! Отговори
Nona преди 2 години
До 61То в новите квартали и ливади няма тротоари няма,ти за зелени площи говориш
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е много просто, но българина не го разбира. Пазарна икономика има търсене и предлагане, когато предлатането е повече цените падат и обратноно. Явно в тия квартали не искат да купуват хората. Като цяло панелките в по скапаните квартали ще стават все повече гета. Общо взето панелки ще са читави в Иван Вазов, Изток, и в тия по скъпите квартали. В София е перспективно защото със сигрност ще расте още, а и на хората им писна от мизерия и в скоро време ще има натиск за оправяне на средата.
70
1
 
9
 
! Отговори
vlady преди 2 години
В Ботунец и Бухово има далеч по-изгодни оферти на цени около и малко над половината на тези в Люлин.
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези в Младост - най-скъпите. Днес гледах една обява - панел от 70-те за 1600 евро на квадрат!
68
2
 
9
 
! Отговори
До 48 Овча купел преди 2 години
Някога бяха само поляни обрасли с тръни и храсти. Имаше два по-големи магазина. Беше спокойно местенце на края на града. Беше. Всичко тече, всичко се променя.
67
1
 
4
 
! Отговори
До 48 Овча купел преди 2 години
Някога бяха само поляни обрасли с тръни и храсти. Имаше два по-големи магазина. Беше спокойно местенце на края на града. Беше. Всичко тече, всичко се променя.
66
2
 
9
 
! Отговори
Копторите ще падат преди 2 години
Такива струпвания има във всяка неравномерно развита страна, гърците - половината в Атина, 1/4 от турците в Истанбул, да не давам по-стряскащи примери. Надеждата е, че с корона процесът се пообърна, а българите като цяло не са много. Половината са в София, още 2.5 извън. Повече няма. Ако 30% от населението бяха млади? Както е в Турция. Там как ли ги приемат в детски градини? Не ми се мисли. За сравнение, в България има най-малък процент млади в цяла Европа - 8%. Важното е да се строят жилища?!
65
7
 
10
 
! Отговори
До безумие преди 2 години
Ами успех :). Интересно защо гърците нямат по две къщи, при положение че са 4 пъти по-богати от българите. Като си отговориш на този въпрос, тогава ще си купиш две къщи в Гърция за 100 хиляди евро.
64
9
 
28
 
! Отговори
Хектор преди 2 години
Мислете си че Люлин не е ок, по-добре за нас,въздух номер 1, инфраструктура великолепна, място и градинки колкото щеш, 20 детски градини,20 огромни училища,молове,5 огромни мебелни магазина и 10 строителни,страхотен парк,заведения,ресторанти, църква, поликтлиники ,излиза се от града за 5 мин направо на магистралите, хипермаркети колкото щеш,малки магазинчета.Въобще не ни е притрябвал центъра .Стойте си във"великите" душегубки.п.п-Роден съм и имахме къща на Сливница и Опълченска .
63
3
 
4
 
! Отговори
firi преди 2 години
ех там да можеше се изселят сите *** бутаме тунела и софия си е наша пак
62
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото само в Люлин можеш да караш в насрещното и да те блъснат отзад...
61
9
 
15
 
! Отговори
Безумие преди 2 години
Двустаен 100 000 евро. Благодаря, предпочитам за тези пари да си купя 2 вили в Гърция.
60
4
 
25
 
! Отговори
1 преди 2 години
Не знам кой печели от тези крайности. В люлин има много хубави места, голям град в града си е, има зони по-комфортни от Лозенец, които не са презастроени, до метро и хипермаркети, лесен изход към магистралите, парк нов.Докато много от новите квартали са презастроени.А че цените та панелките са най ниски.. ами има най-много и затова :), нормално. Но пък улиците са прави и подредени.Живял съм и в "елитни" квартали доста време и не е това, което се говори.
59
2
 
6
 
! Отговори
ИСКАТЕ ЛИ НИСКИ ЦЕНИ преди 2 години
ПРОСТО Е АМИ НЕ КУПУВАЙТЕ НА ТЕЗИ ТОГАВА !
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Baceto 61Другарю,Когато квадрата в София почне да се конкурира с цената на квадрата в Западна Европа ,тогава трябва да си луд да купуваш,точно в този момент.Не ми говори за градинки,ами виж колко струва една къща в Панчарево и виж цената на къщите в Испания,горе до границата със Франция ,и тогава пиши.Балона е зверски надут