Заради липсата на места в забавачките ДБ иска оставката на Фандъкова

Проблемът бил от 12 години на дневен ред, а още не е решен
98
Заради липсата на места в забавачките ДБ иска оставката на Фандъкова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общинските съветници от “Демократична България” поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради нерешения с години проблем с детските градини в столицата.

И тази година приемът на деца беше белязан от редица проблеми.

Още по темата
Първо се наложи електронната система да бъде отваряна повторно след изтичането на всички нормативни срокове, защото се оказа, че ключова отметка е поставена на недостъпно място. Така над 4 000 родители не са могли да си попълнят пълноценно заявленията. След първо класиране около 10 000 деца останаха без места в детските градини.

“Един от най-влиятелните учени и интелектуалци е казал: "Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат". За голямо съжаление за пореден път се налага да говорим за един дългогодишен проблем, за който Столичната община очевидно няма решение”, се казва в декларация на съветниците”, прочетена на сесията на СОС днес.

От ДБ припомнят, че през 2008 г. Йорданка Фандъкова, като заместник-кмет по образованието, подаде веднъж оставка поради проблемите с детските градини.

А през 2009 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов обеща решение на проблема до две години.

"По време на вече третия си мандат и 12 години по-късно кметът на Столична община все още не може да реши този казус. Напротив, освен некласираните хиляди деца, като бонус в конкретния случай станахме свидетели и на грешки в чисто новата електронна система, платена от данъците на столичани", казват съветниците.

"Кметът и администрацията за пореден път доказаха, че не разполагат с необходимия капацитет, за да решат един от най-належащите проблеми на нашия град”, добавят от “Демократична България”.

През миналата година обединението предложи дигитализация, както и редица решения и планове. Някои от тях бяха възприети, други -бавени или отхвърлени.

"Резултатът е, че хаосът с детските градини и ясли се повтаря за пореден път. Както през последните близо 12 години, през които Вие сте кмет. И ако в началото можехте да се оправдавате с детската си възраст в политиката, това вече не е така”, казват съветниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 2 години
ДБ натискат за оставка, за да набутат свои хора и да правят далавери с парите на данъкоплатците.
59
0
 
2
 
! Отговори
Нели преди 2 години
ДБ да не се правят на отворени, че техните кметове прецакаха строежите
58
1
 
4
 
! Отговори
ДР.ХР.Иванов ??? преди 2 години
Те ДБ защо не поискат оставката на собствените си кметове ?В нашият район Лозенец повече от една година са отпуснати 3 милиона и допълнително още 600 хиляди лева за детска градина която трябваше да е готова през септември и днес 150 деца да са в нея но кметът Павлов /Комитата / от ДБ си ,,пита ушите" На обекта не се работи,има само ЕДИН работник и никакъв контрол ! А парите ,где са ,другарю Христо Иванов? Защо не си контролирате кметовете? 1/3 от София се контролира от ДБ,къде са им кадрите??
57
0
 
2
 
! Отговори
Teddy преди 2 години
ХАХА. Пък ДБ и да имат отговорността по този проблем, нямат капацитета да го решат!
56
2
 
2
 
! Отговори
истината преди 2 години
До ИзвинетИ , амЪ:По-скоро са си ваши и нека си седат у прованса. София не е ластик, баси.
55
2
 
3
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 2 години
До оеууоеуТия деца които са дошли в столицата , да не са на КОМШИИТЕ от Румъния и съседните държави , не са ли НАШИ деца ?
54
2
 
1
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
До гостенкаГолямо градене , даже и Лилето Павлова ''гради'' язовира в Перник , видяхме стената как е изградена !
53
2
 
1
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
До гостенкаГолямо градене , даже и Лилето Павлова ''гради'' язовира в Перник , видяхме стената как е изградена !
52
4
 
5
 
! Отговори
оеууоеу преди 2 години
Не може да се откриват непрекъснато детски градини, защото всеки провинциален *** е решил да дойде да живее в София и някой с нещо му е длъжен. Като си такъв голям играч, айде плащай си на частна детска или на бавачка. Надойдохте, презаселихте града, пък и претенции! Айде у лево. Пак повтарям - никой не ви е длъжен с нищо.
51
1
 
1
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 2 години
До гостенкаГради се , да яко се гради , ама КОИ ГРАДЯТ ?КТБ , ББР , ФУРМИ , ТОАЛЕТНИ КАБИНКИ ,...И ОЩЕ И ОЩЕ !
50
2
 
4
 
! Отговори
НАГЛОСТ преди 2 години
Кой каксе докопа до пари и особено от ЕС , краде та се къса !Кога Лиляна Павлова ще върне парите за язовира в Перник , г-н гл. Прокурор ?Поне да се извини за ''объркването'' , например като за ФУРМИТЕ !
49
2
 
3
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
До Анонимена моля ви се! Заррухата дойде с Виденовата зима, дето ни свали икономиката като след война. От НДСВ насам се гради. Хайде да си спомните.
48
3
 
6
 
! Отговори
ФАНДЪКОВА ВЪН преди 2 години
70 000 000 лв. ЩЕ ДАДЪТ ЗА ПЛОЩАД пари за детски градини НЯМА фандъкова НЕЗАБАВНА ОСТАВКА ВЪН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
47
3
 
2
 
! Отговори
кофти преди 2 години
От ГЕРБ очакваха първо , да са пак на власт , и второ да намалее ОЩЕ баселението , и хоп , ИМА МЕСТА ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ !Нали , др. Биков !Къде е Баце , и Тв-СЕВДА ?
46
3
 
2
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 2 години
Къде е ключът от бараката ?На Местан му е виновно шосето , а тук на някои им е виновно жителството ...Но прияината е в липсата на елементарни нови бройки детски градини ..И на децата ли посегнахме , защо ги ОЩЕТЯВАМЕ !?
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да й поискат оставката нищо няма да се реши. Предлагам като държава да си подадем оставката, да се подчиним на поробител, защото проблема ни е в манталитеа. А с него оправия няма.
44
3
 
3
 
! Отговори
приоритет! преди 2 години
Важното за кметицата са ТОАЛЕТНИТЕ КАБИНКИ , които не работят .
43
3
 
8
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
Това го знае всяко хлапе :Краде се ЯКО , във всички направления .Защо народа търпи това явление толкова години ?
42
3
 
10
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Проблема е само един , защо не се признава !?Липса на достатъчни детски заведения , иска се строеж на нови , А НЕ ВСЯКА ГОДИНА С ''НОВИ'' ПРАВИЛА ЗА ПРИЕМ !Смешно е при толкова малобройно население да се ИЗМИСЛЯТ постоянно нови правила за прием !!!С колко намаля България за 30г. .?
41
2
 
6
 
! Отговори
смяната преди 2 години
Работа , работа , работа !Уволнения , уволнения , уволнения , уволнения ...