Обмислят детски градини на партерни етажи в София

СО: До 3 г. недостигът на места може да бъде преодолян
25 май 2021 14:35, Анисия Иванова
71
Обмислят детски градини на партерни етажи в София
Снимка: БГНЕС

И тази година малко над 10 хиляди деца, повече от броя на новоприетите, остават извън детските градини в София.

„Истинският проблем е в това, че няма визия за столицата. Опорки с икономически миграции са излишни. В последните няколко години според Националния статистически институт се раждат горе-долу една и съща бройка дечица, тези данни могат да се предвидят. /…/ Терени за детски градини е имало, просто не са отчуждени.“ Това мнение изрази пред БНР Кристина Николаева, представител на родителите, които и днес протестират срещу недостига на места в детските градини в столицата.

Оправданието, че са закрити 44 детски градини, го слушаме вече 13 години, подчерта тя. Николаева определи компенсацията за родителите на неприетите деца като стъпка в правилната посока, но поясни, че „има една огромна дупка между 2 и 3-годишна възраст, която не е запълнена“.

Тъй като компенсацията се случва на държавно ниво, родителите настояват и за частта на общината. "Искаме частта, която дава общината за прието детенце, да се дава и за неприето детенце“, заяви Кристина Николаева.

Локалният проблем е държавен проблем – той показва как работят държавата и институциите като цяло – бавно, без да поставят човека в центъра, подчерта тя. Факт е, че от 2008 година се строят детски градини, но недостигът продължава да бъде особено висок“, заяви Мария Минчева, която оглавява Дирекция „Образование“ в Столичната община. Изградени са над 100 сгради на детски градини, но въпреки това недостигът остава голям, каза тя. В момента се строят 17 сгради. До края на годината се очаква да бъдат завършени осем.

Минчева посочи, че по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова е било променена нормативната уредба, свързана с възможността да се изграждат детски градини на партерни етажи. Новият заместник-кмет Мирослав Боршош ще инициира срещи с бизнеса, с Камарата на строителите, за да се намерят по-бързи решения, уточни Минчева. Тя допълни, че ще се обсъди и възможността компенсирането да се случва и със средства от Столичната община.

В момента приблизително 43 хиляди деца посещават детските градини в София, 2 хиляди са децата в яслените групи. Мария Минчева прогнозира, че ако няма забавяне в строителните дейности на новите детски градини в столицата, до три години – до края на 2023 година, ще могат да се осигурят места за всички деца от 3 до 6 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
дружба преди 2 години
В "Дружба 2" 150-о ОУ е с огромен двор, спокойно може да се построи една детска градина.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаДианче, разгледай за кражбите милиони и милиарди на герберските калинки от 2005г. до сега, като се разровиш в сайта на Народ.бг на латиница се изписва,нали затова закриха и сайта "Бушон медия" ,защото там се описваха маса кражби и корупция на калинките и управляващите
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички детски градини, трябва задължително да са с двор, за да играят на чист въздух децата, не може в затворена сграда да се създават детски градини! И трябва да са на по-тихи места,далеч от шум,прах,улични и други газове и замърсявания
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добрите и!Тоз народ не схвана ли,че нищо не чини!?Камо ли децата му!
34
0
 
5
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
всички поляни и ливади около София станаха квартали а общината 1 стотинка не вложи в нова инфраструктура : детски градини , училища , поликлиники , болници , полицейски управления , общини
33
0
 
0
 
! Отговори
ЮнкерИшиаса преди 2 години
направо по мазетата при добрите батковци от ЦРУ и ДАНС и чичковците от парлямента и западните посолства. тирири рам тири рам тири рам. кога ще се конфискуват палатите на цвъку и порко? няма места за детски градини. това е истината. кога ще увиснат софиянски и жена му, чоко и боко, компирка фъндъкоглу?
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, то не може да има милиарди в чекмеджетата и пари за детските градини. Или едното или другото.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като Национализирате Крадените имоти на мутрите ще има хиляди места за детски градини ! - Милиарди окрадоха геП - Милиарди Бе !
30
0
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Може да бъде преодолян не е като да БЪДЕ ПРЕОДОЛЯН! Прах в очите!
29
9
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До ДианаНе бъди циничен! Няма никакви доказателства, че нещата в онова чекмедже принадлежат на Бойко! Но всички доказателства са налице, че тези картинки идват от БСП! БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
28
6
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До питане !Ти не си компетентен какво става с язовира в Перник и говориш само общи приказки - никакви пари не са откраднати от този язовир,че да се връщат!Същото е и с тоалетните кабинки на Фандъкова-не може една столица да няма места за елементарни човешки нужди!Друг е въпросът,че те не се поддържат,но това е сигурно от недостиг на средства,не от липса на организация!Недостигът на детски заведения не е от лошото им планиране,а от демографската криза в страната, която ни донесе БСП и продължава
27
0
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
В Пловдив има филиали на градини на първи етажи в блокове. Теснотия, шум, хората не могат да си чуят мислите, децата не могат да спят...мизерия. Общината там строи нови градини, за да премахне тая глупост, софиянци откриват топлата вода.
26
5
 
5
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
Вярно е ,че Баце се отнася уважително към парите.Как внимателно само ги беше надиплил в чекмеджето.
25
8
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До до къде сме стигналиИмаш ли някакви доказателства, че е имало пари само за "шайката"? За първи път от 30 години Бойко повиши пенсиите, например...Раздаде сума ти средства за фурлог, бизнеса, ваксини и организации на пандемичната обстановка...Истината е, че Бойко така внимателно се отнася към парите, че сигурно още не може да преглътне излишните милиони, които трябваше да хвърли под натиска на БСП за машините за гласуване...
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 1944г.Ти Соца само на лозунг си го мирисал. Всичко друго си беше е жив тоталитаризъм с власт на определени хора и корупция от магазинера до бай Тошо.
23
2
 
8
 
! Отговори
до 1944г преди 2 години
При бай ти Тошо конфискуваха незаконно частни домове и правеха на партийни клубове,раздаваха на партийни членове и ако останеше нещо което не ги интересува много го правеха на детска градина.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното безумие в стил Боко-тиквата с едно уточнение !!! Боко не е на власт !!Извода е че със или без Тиквата начело българите са еднакво ДЕБИЛНИ, ПРОСТИ и СЛАБОУМНИ.
21
1
 
2
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 2 години
До ДианаДжендърството ли е циЛи вИли зацията , нали цитирате Бога ?
20
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен17Не може да се обвързва така броят на детските заведения ако няма деца - това, че има апартаменти съвсем не означава, че в тях ще има деца! - те се изкупуваха и изкупуват главно от "бизнесмени" за отдаване под наем и много от тях и до сега са празни
19
0
 
5
 
! Отговори
до къде сме стигнали преди 2 години
Има ли шанс да се откраднат пари , НИКОГА НЕ СЕ ПРОПУСКА !Празно няма , а ако свършат парите в хазната , не се пропуска да се изтегли ЗАЕМ , и то КОЛОСАЛЕН ,...от милиарди !Защо по време на пандемията не се обезпечиха ВСИЧКИ граждани , на калпак , а само пари за ШАЙКАТА ?НЕ Е ЛИ ОБИДНО , Г-ЖО ДИАНА ?