Родители поискаха оставката на Фандъкова заради детските градини

Протестът е под мотото "Място за всяко дете"
25 май 2021 21:00, Красимир Ангелов
159

Недоволни родители затвориха за движение ул. "Московска" в центъра на София и поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Те се събраха на пореден протест пред Столичната община заради липсата на места в детските градини и ясли, съобщава Bulgaria ON AIR.

След класирането на 17 май близо 10 000 деца останаха неприети.

Още по темата
Протестът е под мотото "Място за всяко дете". Родителите искат бързо довършване на проектите за строителство на нови сгради за детски градини. Настояват и за компенсации за всички неприети деца. Според действащите правила компенсации се отпускат само за деца от 3 г. до постъпването им в училище.

"Недоволствам заради това, че всеки ден моят син ме пита кога ще ходи на детска градина и аз не мога да му отговоря. Искаме оставка, сега и веднага. Видяхме 10 години какво се случва - нищо", категорични са протестиращите родители

По-рано през деня кметът на София Йорданка Фандъкова провери строителството на нова детска градина в квартал "Павлово". Тя подчерта, че в момента се строят 16 нови детски градини и вече ще проверява тяхното изграждане без предупреждение. Столичният кмет каза още, че нейната оставка няма да реши проблема с липсата на места в детските ясли и градини.

"Разбирам отлично недоволството и проблемите на всяко едно семейство, много ясно си давам сметка, но за да се реши проблема трябва да се работи,  аз имам огромна отговорност и реализирам резултати", заяви  Фандъкова.

След първото класиране 9907 деца бяха приети в общинските ясли и детски градини, други около 10 хиляди деца останаха без места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 120А тези, дошли преди 1989 са столичани, така ли? Толкова е смешна тая теория кой е софиянец и кой не. (То не че е някакъв повод за гордост да си софиянец, де. Достойни хора и *** има навсякъде, във всяка една общност, в тази на "софиянците" също.) Така че, ако вземат в София да останата само наследниците на тези, които са живели в София, когато е била обявена за столица през 1879 година, градът ще се изпразни. Хайде и ти марш на село,Анонимен 120!
87
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 125 преди 2 години
Значи казваш: частна градина САМО когато всеки има по 5000лв заплата т.е. 10000лв доход на семейство и ако е по-малко - да плаща данъкоплатеца! На запад, на хора с 9000 евро или долара доход - никой не им плаща детските градини! Правят си сметката купуват първо жилище в по-евтин квартал, не ходят толкова често на екскурзии както преди или единият работи парт тайм...Правиш илюстрация на това което е проблем в психологията "искам всичко". Някой ВИНАГИ плаща сметката! Няма безплатен обяд!
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЧАСТНИ ДГ - ОК АКО ЗАПЛАТИТЕ СА 5000 ЛВ ЧЕ ДА МОЖЕ ДА ПЛАЩАТ РОДИТЕЛИТЕ ПО 1200 ЗА ДГ
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По света също го има този проблем и той се решава с частни детски градини или с частни детегледачки. Но за това трябва да избираш какво искаш от живота и временно да се лишаваш от някои неща. Ако искаш всичко хубаво, постигай го! Само че никой не ти е длъжен.
84
2
 
10
 
! Отговори
Цицо преди 2 години
Обратно по родните места. Там има градини празни.
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да и следващия кмет идва с 10 детски градини под ръка. Стига глупсоти. Научете се,че оставките не водят до успех. Трябва натиск с ясни искания. Обществен контрол. Набийте си го в ттпитеее кратуниии.
82
2
 
4
 
! Отговори
До 112 преди 2 години
Личи си, че си специЯлист по всичко, т.е. нищо. Как си представяш деца по цял ден в апартамент. Има изисквания да се осигури място за игра на открито, детски съоръжения пак по стандарт за безопасност и още един вагон наредби и разпоредби. Подходяща оборудвана къща с двор в София ще намериш някой друг път.
81
4
 
3
 
! Отговори
Алоо преди 2 години
Пари за детски градини няма,трябва да купуваме хвърчикоптери и подводници,те мислят за нас!Върлува и пандемия,заети са да ни спасяват,300 милки отидоха за ваксини,до де не ги изпием всичките няма да се спасим!Явно има много по-важни неща от назе и децата ни,но скоро ще се оправи всичко,хора няма да има,деца няма да се раждат,всички ще сме спасени!
80
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като не могат да осигурят места в детските градини, да предложат някакъв работещ модел. Малки групи деца да се гледат в жилища. Да се направи програма, да се наемат специялисти. Това със сигурност е сложно и като организация, и като време и средства, но едни компетентни работещи хора, вече щаха да са свършили много работа в посока решаване на проблема. Н е к а д ъ р н о управление!
79
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде малко статистика и хронология.2018 г. - 8000 деца остават НЕкласирани в ДГ в София.2018 г. - Фандъкова обещава, че до 2 години ще има място за всяко едно дете в ДГ в София. Т.е. поела е ангажимент, че за две години местата ще нарастнат поне с 8000.За справка в инфостат - 2018 г. - 42827 места, 2021 г. - 43148 места. Разлика - 321 броя места.А със сигурност са усвоявани едни колосални суми по тоя амбициозен проект.Лъже с много г-жата! Оставка!
78
14
 
4
 
! Отговори
Мутри вън преди 2 години
Бесилка за Фандъкова!!
77
5
 
15
 
! Отговори
От чужбина преди 2 години
Дали Фандъкова е виновна за липсата на ясли и детски градини в Франция, Белгия...? Това е европейски проблем в големите градове. Съществува навсякъде.
76
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото нивото е само строеж. Как е решено по света. Д. град. във фирмити, родителски обединения, сертифицирани дневни майки, които гледат децата вкъщи. Това са хиляди обхванати деца. Дай да строиме. Живея в чужбина и тук видях какво е градина, високи дръжки на вратите, за да не могат да отворят вратите, специален защитен плат, там, където врата се прихлупва за да не се прещипят пръстите, всичко е максимално опростено и доближаващо домашна атмосфера и правено с МИСЪЛ. Майките работя почасово.
75
5
 
13
 
! Отговори
Ми добре преди 2 години
Скоро ще стане като в големите демокрации: столицата-гето, а заможните живеят в прованса. Продавайте си бащините къщи и дедовите ниви, селяни, и куп'вайте панелки/тухлярки в гетото.
74
6
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Който и да е кмет на София няма смогне с детските градини! Младите от провинцията се местят в столицата и процесът не спира! Грозно и нагло е наематели в София да искат оставката на кмет, за когото не гласували! Не защитавам Фандъкова, за уточнение!
73
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си ходят откъдето да дошли. В чужбина същото е положението. Ама го няма бат Бойко да им е виновен.
72
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София вече има квартали известни като "Малкия Плевен", "Малкия Пазарджик", "Малкия Кюстендил".
71
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла България се изсипа да се размножава в София.Тук средата е плагоприятна
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ромовете избиратели на герб не им трябват детски градини. Избирателите ги нещат .Искат пари в брой и незаконно строителство.
69
9
 
10
 
! Отговори
? преди 2 години
И като подаде оставка фандъкова ще се намерят места за 10 хиляди деца в градините?