Засилен интерес към къщи в Банкя, Лозен, Бистрица

Младите предпочитат да живеят близо до планината
Обновена: 25 май 2021 09:58 | 25 май 2021 09:13, Камелия Цветанова
51
Засилен интерес към къщи в Банкя, Лозен, Бистрица
Снимка: pancharevo.org

Пандемията повиши търсенето на къщи в райони до София, които в предишни години не бяха актуални, показва анализ за пазара на агенция за недвижими имоти, специализирана в продажбата на луксозни домове, пише „Труд“.

Освен жилища в кварталите по Витошката яка вече има интерес и към райони, които доскоро са оставали на втори план, обясниха брокери. Такива са Лозен, Бистрица, Банкя, Владая, Панчарево, Железница.

Още по темата

Заради работата от вкъщи голяма част от купувачите, които имат тази възможност, са решили да инвестират в крайградски дом с повече пространство и зеленина.

Така вместо втори дом в морски или планински курорт голяма част от участниците на пазара са се ориентирали към покупка на имот край София.

В традиционно популярните за покупка на самостоятелни къщи столични райони като Бояна и Драгалевци продължава да има интерес от страна на купувачите. Но клиентите от поколенията Y и Z (родените съответно след 1980 г. и след 1996 г.) са склонни да купят и дом в малка бутикова сграда или затворен комплекс.

Тъй като основната им цел е не да живеят в просторно имение, а да са в непосредствена близост до планината и да имат повече възможности за спорт, разходки и активен живот. Именно апартаментите в затворени комплекси са предпочитани от клиентите, търсещи имот в Панчарево и Малинова долина, обясняват брокери.

В южните райони на столицата най-желани са имоти, които са в близост до мол или метро, както и такива с възможност за свободно паркиране наблизо. Цените на такива жилища се движат около 1900-2000 евро/кв. м и нагоре. Според брокери появата на нови апартаментни комплекси е превърнала “Кръстова вода” в притегателен център за търсачите на луксозни имоти. В ценовия диапазон от 1900 до 2000 евро/кв. м са и имотите в зоната около бул. “България” на Манастирски ливади, коментират брокери. По-ниски са цените във вътрешността на квартала, където достъпът е по-труден. Подобна е картината и в квартал “Витоша”, показват анализи на експертите. Търсенето на луксозни имоти там е концентрирано в зоната към Околовръстното шосе, където преобладават големите затворени комплекси и уличната мрежа е по-добре уредена. Останалата част от квартала е с недобра инфраструктура и ограничено предлагане на луксозни апартаменти - ново строителство, с големи квадратури, уреден достъп и добри възможности за паркиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
5
 
! Отговори
Каганович преди 2 години
Да се провери имотното състояние на всеки дал разрешително за строеж и ако не отговаря на заплатат му да му се отнеме имуществото! Писна ми от кормпирани експерти по разни Министерства и разни областни или общински дирекции.
26
0
 
2
 
! Отговори
dramaqueen преди 2 години
До tc tc tc и канализация няма
25
0
 
5
 
! Отговори
dramaqueen преди 2 години
и кой ще живее в безумните кооперации, много повече приличащи на панелки, с които застроиха всяка педя в така наречените южни квартали ?!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което се развива в момента е чисто безумие на пазара на имоти. И много хора, вземащи ипотеки за по 20-30 години от по 100-200к евро идея си нямат какво им се готви, защото както няколко души споменаха, инфлацията се лекува само със високи лихви. А лихвите са ниски от 12 години и края на това се вижда.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се вдигат цени на жилищата знаете ли ?Пускат се платени статии и след няколко дни собствениците и брокерите си качават обявите на още по висока цена и така спиралата се завърта .Ключа към поскъпването е страха и вярата в още и още по голямо поскъпване .Не купувайте на тези цени въпреки лихвите и цените ще паднат.Не бъдете ***
22
0
 
0
 
! Отговори
Купувам преди 2 години
На живо Тервел ски бивш кмет, купувам хотела му.голямо л...о е но ще се разберем, а е и много мазен в проценти.х.и.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове, не знам дали схващате но това не е балон, а капан. Жена ви ще ви изнуди да се заробите до гроб с огромна ипотека на "уж" 2% лихва и когато инфлацията тръгне и ОЛП почне да расте, ще трябва да работите на по 2 места и да си продавате бъбреците!
20
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Как ще плачат купувачите на къщи в комплекси където реално са все едно под наем. Мин половин милион за строежа после, за да стане за живеене мин 150к. Сметката до тук - 650. След това всеки месец поддържка на комплекса, такси, разходи за път до града + кредита. Правете си сметката.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе...засилен интерес към къщи строени през 70-те и не приличащи на нищо по за 250-300 хил евро,че и нагоре,ай мерси.
18
1
 
24
 
! Отговори
Чичко преди 2 години
Що за глупoсти са писани тук. Интерес към тия села има от 30 години. А в момента отлива от тях е по-голям от всякога. Първо цените са убийствени, декар се продава по-скъпо и от София, и второ се пренаселиха. Хвърчат АТВта, мотори, Софиянци се изсипват като чалгари на концерт на Слави. Не знам за какво спокойствие говорите. Още преди 10 години търсих къща в тия села и хората които продаваха основно бягаха в по-далечни села защото не издържаха.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какъв е този напорист интерес да ставаш селянин.Чист въздух, природа имало. Ти не купуваш въздуха и природата, а имот, който цял живот ще си му роб. Иска много поддържка. Нещо да се счупи и ти бърка дълбоко в джоба. Майстор на около няма. Няма аптека. Нямс болници. За едно кафе да изпиеш с приятел трябва да пътуваш един час. Златно ще ти излезе кафето направо. Купуват скъпи имоти не хората с пари, а точно онези със заплата от 1000 лв и на черно да докарват още толкова.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КрайВисоката инфлация се лекува в високи лихви.В момента цените на жилищата са в извратена крива ,която показва ,свръх надценени имоти.Не надценени,а свръх надценени.Не гледайте лихвите по кредитите,те са кукичката на въдицата за шараните ,гледайте цените на жилищата и най -вече ,темпа на поскъпване .Скоростта на поскъпване на имотите показва на къде отива пазара в момента.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фона на всичките приказки за инфлацията ,ще Ви кажа че точно преди 10 години ситуацията с инфлацията тръгна в същата посока.Как я излекуваха банките ?Вдигнаха лихвите и пазара на имоти се срина.Каква е разликата сега ?Сега банките просто изчакват,но не се лъжете че ще чакат още дълго.Кредита също е стока,продукт с цена,не очаквайте всичко да се вдига и още дълго лихвите да са ниски .
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз в Банкя няма да отида. Там има нещо нередно.
13
0
 
17
 
! Отговори
Pen преди 2 години
2000 евро в "Кръстова вада" ? Те сигурно са ги изкупили вече имотите в този прекрасен квартал на тази хубава цена.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Особено около къщата на Винету.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало, Банкя не е във витошката яка !
10
6
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
Иде инфлация. Коронакризата ще се лекува с печатане на долари и евра. Нормално е да поскъпкнат имотите. Парите са хартия - ни се ядат ни се пият ни можеш да ги облечеш ни да се возиш на тях нито пък да се подслониш.
9
0
 
36
 
! Отговори
tc tc tc преди 2 години
Скоро минавах през квартал Кръстова вада. Като влезеш малко по-навътре и става ужас. Не знам кой ще даде 2000 евро/кв.м. за тия коптори там. Улиците са едни тесни, едвам се разминават две коли, няма транспорт, няма детски градини, няма училища, няма болници... Ей това не го разбирам, някой да ми го обясни, моля.
8
5
 
27
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
На есен дано да излязат реалните числа. И да не излязат, сме не повече от 5.5 млн на територията - 2.5 в и около София, и 3 извън, като извън смятам, че небългарите преобладават. Но от малцинствата масово са в Германия, Англия и Испания. Както на морето, бавно, но сигурно разбраха, че целият свят няма да се засили да почива в България, така ще се осъзнаят и в София. Нито съм тръгнал да купувам, нито ми трябва. Просто реалностите са, че нито местните са множат, нито някой от чужбина се е засилил.