Протест срещу презастрояване в столичния квартал "Младост"

Хората искат оставката на кмета Йорданка Фандъкова
27 май 2021 20:04, Петя Славова
43

Жители на столичния квартал "Младост" се събраха на пореден протест заради презастрояването на квартала. Те настояват за запазване на зелените площи, детските площадки и паркингите.

Причините за недоволството са неразрешените от 10 години проблеми с презастрояването и последствията от него. Според жителите на "Младост", общината препродава терени на безценица, на които се строи.

Последните два такива обекта, според тях, са в близост до болница "Света Анна" и в "Младост" 3.

"Строежът е придобит на цената на по-малко от една гарсониера, терени се дават за без пари на инвеститори, строят се сгради, не се спазват законите за зелените площи, не се спазват отстоянията между сградите, не се осигуряват достатъчно паркоместа", заяви организаторът на протеста Панайот Бориславов.

Протестиращите искат и оставката на столичния кмет, предава Bulgaria ON AIR.

"Първата ни точка в протеста ще бъде оставката на Фандъкова, тъй като е очевидно, че тя не си върши работата и не полага абсолютно никакви грижи за район "Младост" и другото е за повече правомощия на районните кметове. Не останаха вече зелени площи в "Младост", всичко се застроява, инфраструктурата не е направена подходящо, за да може да издържи цялото това натоварване на трафик, публичния устройствен план трябва да бъде преработен, преразгледан и да се регулират строежите в "Младост" задължително", призова Бориславов.

В своята официална позиция районната администрация казва, че ще подкрепи всяко справедливо искане на протестиращите. Но, ако исканията им не бъдат чути, недоволните готвят и протест пред Столичната община.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Корупция преди 2 години
и презастрояване навсякъде. Обърнаха града на ***.
25
0
 
3
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Юрданка отдавна трябваше да е в панделата. Подозрително обаче другаря прокурор мълчи. Май и той е на хранилката.
24
0
 
4
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Юрданка отдавна трябваше да е в панделата. Подозрително обаче другаря прокурор мълчи. Май и той е на хранилката.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То навсякъде е така. Тук в Пловдив не остана въздух за дишане от презастрояването. В кв Северен, където живея, една фирма си загради улицата и сега строи огромна сграда на нея.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно е из София с празни нови блокове! Време е да вдигнат данъците и да задължат строителите да ги плащат
21
0
 
5
 
! Отговори
Всичко е схема преди 2 години
Общинарите си пълнят джобовете, като продават терени на безценица и раздават разрешителни за строеж на килограм (евро).В Гърдова глава преди няколко години са реституирани горно и долно Боянско блато-открита водна площ защитена от закона с над 100 документирани видове птици на над 400 години. Долното вече не съществува, Горното се застроява усилено последните години. Бетон и рушвети дай на общинарите!
20
1
 
1
 
! Отговори
Гнус преди 2 години
Едно време малцинствата живееха в комуни далеч от погледите на хората, а сега е точно обратното, хората живеят на комуни (затворени комплекси) далеч от погледите на малцинствата. Защо така? Защо в Резиденшъл Парк (на една крачка от Младост) е чисто, тихо, подредено, навсякъде с еднаква архитектура, отстояния м/у сградите, парко места за всеки, зеленина, децата тичат свободно и безгрижно (точно както ние тичахме навън преди 30 години), а в елитния квартал Младост е кoчина?
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 14 Аз, "селтакът" от кв. Младост, съм роден в София (бившия Майчин Дом), живял съм в София и в София ще ме погребат!!! И ме избива на агресия като видя *** като тебе, които си "заплюват" паркомясто, защото всички "паркоместа" са общинска собственост, освен ако си нямаш гараж (законен)! Аз нямам такъв и затова съжалявам че не успях навремето да се сдобия, но и ти нямаш право да съдиш жителите на столицата!!!
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си ходят на село.Там все още не е презастроено.
17
0
 
5
 
! Отговори
Схемата е ясна преди 2 години
Продават се общински терени на безценица или се реституират с фалшиви документи. Стават частни(поздрав за любителите на "частната" собственост по-долу). Сменя се предназначението. Строи се. Гарантирана корупция. Знае се от всички, но ДАНС се занимава с партизанщина както винаги.
16
0
 
6
 
! Отговори
наглост,алчност преди 2 години
До АнонименНе ми се прави на отворен,мрънкало! По закон е така,трябва да има паркоместа и определен процент зелена площ около сградата. Също и закони за градоустройството. В В моя град,една алчна арменка стана кметица и открадна точно площада на града ми, където са знакови сгради за целия град - паметник,театър,училища със стара архитектура и изплющя един грозен куб точно на центъра и ос. ра града ни,а през управлението на герберите пък друг изплющя още един грозен куб в центъра пред галерията
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕй луд, вие столичани си унищожавате сами града, от алчност!Я да направят хората един красив квартал с красив с център и удобства,никой няма да ти се блъска в центъра на *** София!
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Собствеността на селтацитее от Младост свършва отвъд прага на панелката. Нищо, че наглеците имат претенции към паркоместа и прочее чужда собственост.
13
2
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Да раздават парцели безплатно и да им строят улици? Ти в кой свят живееш? Работодателят да ти дава заплата без да работиш не искаш ли?
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Провансалците от младост да си купят терените - тогава ще имат право да ги правят каквото си пожелаят. Частната собственост е неприкосновена и никой Селинджър няма право да се разпорежда. Който иска, ще си строи на собствената земя. На който не му харесва - да се връща на село.
11
0
 
2
 
! Отговори
до9 преди 2 години
Добре, купувам/заменям апетитен терен за гарсионера. Може ли? Или само за наши хора?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не разширявате София навън, а строите вътре? Луди ли сте? Пренаселени ли сме, че не установите в коя посока почвата е подходяща за строеж на сгради и да разширите София навън с красиви нови квартали или да раздавате евтини парцели на хората по декар и половина сами да си строят къщи и да съдадете само нови улици с тротоари между тези парцели?
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тези терени да не са техни, Та протестират ? Да си ги купят и тогава да се разпореждат! Аз да изляза Ли Да протестирам, че преди 40-50 години на мястото на хубавите полета с царевица повториха първата Младост, за да заселят провансалците, чиито потомци сега са недоволни. Същото е.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това отдавна е стара схема на корупция. Затвор за Борисов, Доган, Цветанов, Пеевски, Октай, Биков и останалите мутри. Да им се отнеме всичко и в затвора.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им се плаща за инфраструктура - канализация,водни тръби,електричество, асфалтирани улици и тротоари,детски площадки,озеленяване, затова застрояват вътре старите квартали и междублокови пространства, само искат да вземат пари,а да не влагат нищо!Ако квартала е с красива архитектура и с добро разположение на сградите и добра инфраструктура, никой няма да се тъпче в натъпканите стари квартали, а ще предпочете новото и да пътува 2-3 километра повече,но да му е приятно и удобно мястото за живеене