Родители готвят нов протест заради липсата на места в детските градини

Над 10 000 деца останаха без място в общински детски заведения
28 май 2021 22:39, Красимир Ангелов
59

Родители на деца, неприети в детски градини в София, готвят пореден протест следващата седмица. Над 10 000 деца останаха без място в общински детски заведения. А служебният министър на образованието обеща среща с кмета на столицата и решение на проблема.

В "Люлин" има около 10 детски градини. Павлинка Вълчева има две деца – момиче на 10 месеца и момче на 3 години и 3 месеца. И нито едно от двете не е прието.

Още по темата
"Голямото ми дете кандидатства за втора поредна година и е от тези 10 252 неприети деца. Ако до две години имат разлика дечицата, тогава получаваш две точки бонус", заяви тя.

Частната детска града е напосилна за семейството, затова тя остава вкъщи с двете деца.

"Сумите варират от 550 лв. и визирам нашите частни детски градини и ясли в "Люлин", до 850 лв. Като цяло си е непосилна сума, дори и двамата родители да работят. В момента търсим начини, изчакваме евентуално да бъде приет на междинното класиране, което няма как да се случи, но надеждата умира последна", добави още Вълчева.

"Нашите искания са – ударно строителство, завършване на започнатите обекти, компенсация за всички родители на неприети деца, без значение на каква възраст са децата", уточни още тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Засега решение на проблема за хиляди родители и деца няма. А служебният министър на образованието обеща, че другата седмица ще има среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да бъде обсъдено решение на проблема в рамките на този бюджет.

"Ние имаме споделена отговорност заедно с общините. Част от финансирането на детските градини също минава през общините, така че е коректно по тази тема ние да работим заедно с общините. Никоя институция не може да си позволи да действа самостоятелно, все едно другите не съществуват и са виновни", уточни служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

Все пак родителите готвят пореден протест на 4 юни. Този път с шествие от Столична община до Орлов мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Хитър Петър преди 2 години
По Тошково време София нямаше и милион !Сега се "пука по шевовете" и никой не знае колко милиона е !Вината е в оня дръгливец Жельо, който премахна Софийското жителство !Но рано или късно, то пак ще се върне . . . но под друга форма !
40
1
 
6
 
! Отговори
Duke of Cringe преди 2 години
Гоим, wanna-be-аристократи софиянци от пета генерация, какво мрънкате, че всичко идва да живее при вас? Ами така е, като десетилетия имахте нечестно дадени привилегии, докато другите от "провинцията" се мъчеха като грешни дяволи.
39
0
 
4
 
! Отговори
До 20 do 50 преди 2 години
"децата на живущи под наем следва да бъдат приемани, само в градини, където има свободни места, а такива има в крайните квартали, и не са по-лоши."----по цял свят хората с деца когато купуват някъде, първо проверяват как стои въпроса с детската драдина и училището. Да не говорим, колко е странно да купиш в скъп квартал и да се оплакваш, че нямаш субсидирана от данъкоплатеца градина.
38
0
 
3
 
! Отговори
От прованса преди 2 години
Че идвам да живеем у Софето. Вземете ми подгответе место за колата и градина за децата, като у наше село. Ако не, Фандъкова че ми е виновна и че протестираме, да се маха. Она е виновна, че не е направила детски градини в Софето за цела България!!!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете детските градини. Няма места за паркиране!!!!!
36
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Такава друга столица в Европа просто няма. Нямало детски градини... да не би да са само градините? Куцо и сакато се навря в София, строи се така, все едно няма градоустройствен план и тези жилища са директно спуснати от небето, където паднали, там. Отивам на гости на един приятел, който се премести в Софето, пускам GPS-a, закара ме в една кал и газих пеша до новата кооперация. Всичкото ни е такова, който дойде тук, все ще умира от смях.
35
1
 
9
 
! Отговори
20 преди 2 години
Проблема с градините не е от вчера. Мнозина купуват болнични за да вкарат детето си в "елитна" градина.. От години в София прииждат хора в търсене на работа, наемат или купуват жилища и започват да имат претенции Защо в Малинова долина няма градини, канализация, ащо има предимство за отседналост и т.н. Като купувахте имот защо не проверихте? Считам, че децата на живущи под наем следва да бъдат приемани, само в градини, където има свободни места, а такива има в крайните квартали, и не са по-лоши.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко не ви е виновен, вие сте си виновни, че принуждавате децата си да живеят в тази *** София, вместо да израстнат на чист въздух до баба и дядо в провинцията!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
който има акъл и е имал детство на спокойно място никога няма да причини това на детето си - да го отгледа в *** и изнервяща среда в София!!!...отглеждате презадоволени нерваци и сноби!!!
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
софия е била 20 хил души преди да направят грешката да я направят столица....и НЕ, не е станала два милиона, защото е хубаво място за живеене, а защото е СТОЛИЦА и всичко гъчкат там!!! кореняци няма!
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80% от работещите е България едвам свързват двата края, те частни детски градини строили от къде ис какви пари?! Години наред се говори за стимулиране на раждаемостта, а още нищо не е предприето в тази насока. Само се създава напрежение, конфликти и ето я злополучната омраза към кметове, общински съветници, политици.
30
0
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Голяма столица с големи граждани, а живеещи в квартал с име Поляната, Овчо пасище и тн. До преди две поколения пасяхте овцете до калдъръма, където и да копнеш в София намираш външен *** и септични ями, ама граждани били. Гражданин не се става защото са те снесли в рамките на столицата, така както това, че селото ти поради стечения на обстоятелства се събужда столица, не те прави автоматично аристократ. Я вижте снимки след освобождението, че София сие била кално село!
29
6
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Драги *** от София мислещи се за граждани защото са се пръкнали в шоплъка! Тези пристигащи в "скъпоценната ви" бърлога са Български ДАНЪКОПЛАТЦИ! Те имат същите права като вас! Да не си мислите, че те от скука са се набутали в селото ви? Повечето мразят сборището ви, но нямат избор, искат да работят за да издържат семействата си! А щом плащат данъци, значи държавата има задължение да им осигури същите условия като на всички останали. А София си е била диво, кално село преди Освобождението.
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука коментират някакви пълни неграмотници и *** - по-зле сте от най-дивите селяни.1. Фандъкова години наред излизаше и откровено лъжеше, че проблема с детските е решен.3. В държава в жестока демографска криза проблема с детските трябва да бъде решен.3. По цял свят населението на столиците се увеличава.
27
0
 
5
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 години
До Бойко Рашков:той бойко закусва с малки деца,ти не знаеше ли?какъв разузнавач си тогава?срам си за службите
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бойко Рашков:малее боко бил и канибал!смешни сте бе пла змо дий
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
я си се върни на село и места ще има
24
4
 
11
 
! Отговори
65 преди 2 години
Ами няма да има места, като цяла България се изсипа в София.Нали трябва и да живеете някъде.Всичко се застроява с жилища,които ще изплащате 20-30год.Държавата няма сметка да строи много градини,само разходи са и това. Който идва от провинцията и може по 2 бона на месец да отделя за заем,значи има още 1000 за частна градина ,или детегледачка. От години ти.Към чувала нормална реч,всеки мяка, шъшка, диалекти ужасни
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли пък аз как си реших проблема? Понеже нямаше места в детските градини е Кръстова вада си се върнах в Нови пазар и тук места има!
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oo *** с опорни точки как несофиянци са виновни за герберското малоумие с детските градини, вие сте толкова слабоумни колкото и ръководството ви. Тиквеника от банкя е пътник 32 та ви лева дневно и те. Успех.