"Спаси София" поиска връщане на нощния транспорт

Настояват да е на 30 минути в петък и събота през нощта
31 май 2021 11:35, Красимир Ангелов
27
"Спаси София" поиска връщане на нощния транспорт
Снимка: БГНЕС

За връщане на нощния транспорт в София, след като той беше прекъснат преди 15 месеца, се обявиха от "Спаси София".
 
"За щастие излизаме от здравната криза, а икономиката се връща към нормалния си ритъм на работа. Затова няма причина да не върнем и нощните автобуси, особено имайки предвид, че именно нощният транспорт спестява много разходи за компаниите, които работят с нестандартно време. Затова предлагаме той да бъде възобновен от 1 юли и това да е поредната крачка към връщането ни към нормалния живот", аргументира се Борис Бонев, независим общински съветник.

От "Спаси София" предлагат и някои подобрения на системата, за да бъде тя по-удобна и достъпна за гражданите, но и да увеличи приходите в градския транспорт.

"Преди всичко предлагаме възможност за доброволна добавка към картите за пътуване от 5 лв. на месец, за да може най-накрая нощният транспорт да бъде част от единната тарифна политика на София. Това означава, че всеки, който редовно ползва нощните автобуси, ще може да закупи месечна добавка по свое желание и така да не плаща за всяко пътуване по 2 лева. С това искаме да улесним не само съществуващите пътници, но и да привлечем нови особено младите и работещите, като улесним избора им и направим градския транспорт ценово по-привлекателен от автомобил или такси", обясни Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

Освен това, поради осезаемо по-голямата натовареност на нощния транспорт през уикендите, се предлага и намаляване на интервалите на четирите нощни линии на 30 минути в петък и събота.

"Предвиждаме запазване на 40-минутните интервали в останалите дни, но в почивните дни, когато културните и развлекателни заведения са най-посещавани, смятаме, че трябва те да са по-къси. Такситата в София са значително по-достъпни и евтини в сравнение с останалите европейски столици и с намаляването на времето за чакане на спирките смятам, че ще привлечем нови пътници, а софиянци ще плащат по-малко за транспорт", заяви Борис Бонев.

От организацията предлагат и частична корекция на нощните линии, за да бъдат обхванати повече гъсто населени квартали, както и разкриване на нови спирки, които са в пешеходна близост до домовете на хората.  

Според Бонев нощният транспорт не само улеснява живота в града, но и стимулира и подпомага местния бизнес особено сектори като култура, развлечение, туризъм и ресторантьорство, както и всички компании, които работят с нестандартно работно време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото, което би ми харесало като последствие е, че на гадните бакшиши ще им намалее работата.
8
0
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Това е май единственото свястно предложение на Бонев, откакто е избран. Естествено, че милионен град, столица, трябва да има нощен транспорт! И не винаги трябва да се гледа печалбата. Общината печели достатъчно от синята и зелента зони, без да си мръдне пръста за построяването поне на един многоетажен обществен паркинг. Така, че може да субсидира нощния транспорт.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Борис - пич, и дневният транспорт не е на печалба! Ако ще търсим такава трябва да спрем ИЗЦЯЛО градския транспорт и да се движим само с личните си коли или такси. Нощният транспорт също е с билтети и се ползва, само че бърка в печалбата и психическото здраве на бакшилите!
6
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
Предложението на гей дружинката си е хубав предизборен популизъм.Само не разбрах кой ще плаща сметката.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То дневния е на загуба те ьа нощен искат! Да си вземат такси
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а за връщането на други 'нощни услуги' защо не поиска?
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да въртят автобуси цяла нощ за 3ма пияни и ние да плащаме? На който му се купонясва, да предвиди 10 кинта за такси.
2
9
 
6
 
! Отговори
Борис преди 2 години
Нощния транспорт в София така и не заработи на печалба. Няма достатъчно хора на които да им се чака половин час за да се качат на рейс, да си дадат 2 лева и да ги закара на 15 мин от тях. Масово хората предпочитат да си дадат 7-8 лв за такси и да ги закара бързо до вкъщи. Опитаха от СО , не стана. Не разбирам защо трябва да се продължава с натякванията на тая тема.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настояват да има кой да прибира джендърските им гей компании като се напушат и напият край Народния театър. Аз не искам данъците ми да отиват за превоз за нощни пиянки, наркомани и *** ***.