Жители на "Лозенец" протестират срещу поредно застрояване

Собственик на имота не се погрижил за дървета, а сега иска да строи
1 юни 2021 19:05, Петя Славова
55
Жители на "Лозенец" протестират срещу поредно застрояване
Снимка: БГНЕС

Поредно застрояване в София възмути столичани. Жители в кв. "Лозенец" се опитват да запазят едно от малкото останали свободни пространства в района им. На терена е имало кестени, които според тях са умишлено унищожени, за да може там да се построи сграда. Полицията е разследвала, но така и не е открила кой  е причинил унищожението на защитените дървета, които не са позволявали на това място да има строеж.

Сега, когато тях вече ги няма в имота частна собственост ще се изгради 8-етажен блок, с което живеещите не са съгласни.

Частният имот се ползва като паркинг от години. Дърветата в него изсъхват, а наемателят съобщава на собственика, както и уведомява общината. По думите му, собственикът е казал, че така за него е по-добре."Собственикът реагира нервно. Каза, че това го устройва", заяви пред bTV Димитър Димитров, наемател на частен паркинг.

Тогавашният кмет на района потвърждава, че унищожаването на дърветата е умишлено, но няма как да се докаже кой е извършителят.

"При всички положения ще изискам от собственика да засади дървета, така че да може все пак да се поддържа и озеленяването на този имот", обясни Любомир Дреков - доскорошен кмет на район "Лозенец". Три години по-късно кестените вече ги няма, но и не са засадени нови, въпреки че е трябвало на тяхно място да има 15 нови дръвчета.

Междувременно инвеститорът е задвижил процедура по строеж на 8-етажна жилищна сграда в парцела. Дреков заяви, че не разбира защо се е задвижила процедурата, след като инвеститорът е задължен да засади дърветата преди това.

Бившият кмет на района разказа, че е спазил всичките си общеания, но не знае защо 15-те дървета ги няма.
Според хората от квартала мястото все още се води градинка и има алтернативно решение. Бившият кмет на квартала обясни, че наистина старите кестени са били отровени и опасни. Затова е трябвало да се премахнат, за да не паднат върху някого.

"Нашата молба към кмета е да се осигури възможност за реализацията на тази инвестиция на друго място, а тук да се направи зелена площ, както си е било винаги" искат хората от квартала.

За тях това е политическо решение. "Това нещо може да се направи след разговор от кмета на района с г-жа Фандъкова и трябва да се намерят и основания за изкупуването на практика. Ще се опитаме да я мотивираме, така че да стане", каза Николай Христов, архитект в район "Лозенец".

Крайното решение да предложи заменка на собственика има голяма Столична община. 3 милиона лева ще струва отчуждаването на имота, според бившия кмет на района Любомир Дреков. Затова и той предпочита да се намери друг начин вместо да бъдат платени тези пари на частен инвеститор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: общинастроежГрадинка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова и строителната мафия съсипаха много квартали в София, ама нали така най- лесно се перат парички, та на кой му пука как ще живее простолюдието.
34
0
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Ми няма и да има. Като почнаха от застрояването на поляните преди много години, та стигнаха и до баирите. Като има абдали да хвърлят луди пари, ще има и скубачи-строители. Зор да се натъпчат, после пищят. Ми кьорав ли е бил да види, че детски градини няма, училища няма, паркинги няма. За мазохисти не мога да се притеснявам.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли един читав квартал в тази София въобще? Квартал в който да не се застроява всичко възможно, да има къде да пркираш, да е чисто с тротоари навсякъде - ами няма, няма и да има.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селяни са се набутали да живеят в Лозенец-най-хубавият квартал в София и сега не пускат други селяни да живеят в квартала. Само за тях да си бъде. Не, драги селяни-ПАЗАРНА ИКОНОМИКА Е. Който има частен парцел ще строи. И никой копче не може да му каже. Който пищи от презастрояване отива в ОФчака или Люлин-там има зелени площи, полянки, цветя и пеперуди...
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любо Дреков всички в квартала го знаем какво представлява, тъй че да се скрие някъде!А наглaта селянkа гл. арх. на Лозенец Владимирова да бъде изправена пред съда за всички безобразия, допуснати от нея срещу рушвети! Окепазиха най-хубавото място в София! Kрадци и безсрамници!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
новото правителстов като дойде и всички забрани за строителстов отпаднаха-всеки може да си строи където си иска - важното е да се отчете в партийния гардероб на Румбата
29
2
 
1
 
! Отговори
МЕн преди 2 години
Хората по центъра на софия са потомци на комунери-готованци.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой най-накрая ще поиска оставката на този очевидно корумпиран некадърник - главният архитект на софия?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лозенец и Хладилника не е това което беше.Някои хора яко са се набутали с пари.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кметът на Лозенец е от Демократична България. Това ли е промяната?
25
1
 
10
 
! Отговори
Се стига преди 2 години
Когато събаряха къщите на хората, без да ги питат и търсеха връзки да се набутат гз до гз в блоковете, тогава не протестираха. Сега не им било комфортно. Ай .......
24
1
 
7
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Навсякъде е така, за съжаление. Иначе в Лайнозенец само улиците не са застроени, но има време.
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лозенец е един ужасно скъп и западнал квартал на София.
22
3
 
8
 
! Отговори
столичанин в повече преди 2 години
градинката ни требе да си паркираме бегачките !
21
0
 
13
 
! Отговори
и те така преди 2 години
до като София се заселва с новософиянци , ше се строи , а местата в детски градини и ясли няма да са достатъчни ! не го ли разбрахте ?
20
2
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
Верно ли? Мога ли в апартамента си да ходя по нувда в спалнята, че ме мързи да стана до тоалетната? Мога ли да вдигам срееднищни купони? А мога ли да го отдам под наем на фирма, без да поискам разрешение от съседите?
19
7
 
9
 
! Отговори
американец преди 2 години
Частната собственост е неприкосновена. На собствена земя човека може да си прави каквото си иска. Така е в америка и на запад.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой стои зад издаването на фалшиви документи?
17
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пикая и на частната собственост, ако заради нея трябва да се погази общественият интерес. 1000 да страдат, за да може един реститут с фалшиви документи да си напълни гушата! Няма такава държава!
16
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, аз ще съм собственик на място - че ще им садя дървета, да им е хубаво и ще лапам мухите... хахах, тия нещо са объркали в коя реалност живеят. Дрелката, нафтичката и дървото е аут. На мен така ми свалиха 5 ореха, дето ми пазеха хубава сянка, ама човека си е собственик на имота, решил - направил...