Адвокати излизат на мълчалив протест в София

Те са против одобрения от ВСС модел за реформа на съдебната карта
7 юни 2021 07:20, Ния Христова
30
Адвокати излизат на мълчалив протест в София
Снимка: БГНЕС
Адвокати ще излязат на мълчалив протест в София с тоги срещу одобрения от Висшия съдебен съвет (ВСС) модел 4 за реформа на съдебната карта, съобщи БГНЕС.
 
Протестът ще се проведе пред Съдебната палата в понеделник от 17 часа. Ръководството на САК отбелязва, че актуализираният вариант на модел 4 предвижда сериозно намаляване на броя на районните съдилища, промяна в подсъдността по множество дела, създаване на съдебни състави „ад хок“ и др.
 
"Съветът на САК счита, че предлаганата реформа на съдебната карта, дори след актуализирането на концепцията, в съчетание с липсващото електронно правосъдие, ще има за резултат лишаване на голям брой граждани от реален достъп до съд и качествено правораздаване", се посочва в призива. 
 
Призивът е отправен не само до адвокатите в столицата, но и да всички колегии в страната, до съдийските организации и до председатели на съдилища в София, включително и към гражданите, които според САК ще бъдат пряко засегнати от предлаганите промени. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не отваряйте на горещите тинейджъри,заразява компютрите!
8
1
 
2
 
! Отговори
42 преди 2 години
Абе, много дрънкала тука, ама я да ви бръкне някой по-дълбоко и ви вземе имущество или пари да видим при кого първо ще търчите, ако не при адвокат.
7
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
САК отказаха да изключат от редиците си доказани измамници и рекетьори. За мен тяхната дума е ЛЪЖА! Не съм се запознал с исканите промени но щом САК е срещу тях - аз съм ЗА!
6
2
 
2
 
! Отговори
Кой??? преди 2 години
Адвокатите на мутрите ли? Плачат да не си загубят тлъстите хонорари
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"лишаване на голям брой граждани от реален достъп до съд и качествено правораздаване"че то и сега няма качествено правораздаване ...
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая с тинейджьрската реклама заразява комютъра и дьрпат дани пиратите
3
2
 
6
 
! Отговори
к1 преди 2 години
Подкрепям протеста на адвокатите. С новоизмислената съдебна карта големи територии остават без съдилища и право на правосъдие. Това ще доведе до още по голямо обезлюдяване. На пример за едно свидетелство за съдимост , вместо 30 км. сега трябва да бъдат пропътувани между 60-80км. А иначе мислим за хората. Между другото бюджета на едно малко съдилище не се отразява, кой знае колко на разходите на съдебната власт.
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо кожодерчетата им настъпиха тавата с мазен тутманик?!
1
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай чекмеджан алтънсуджуккюлчан кога ще влиза в панделата?