Бум на ухапвания от кърлежи в София

Според проф. Ива Христова за този период на годината това е нормално
9 юни 2021 09:00, Ния Христова
38
Бум на ухапвания от кърлежи в София
Снимка: БГНЕС
Бум на ухапвания от кърлежи в София. Граждани сигнализират, че са били нахапани от кърлежи. 
 
"Нормално е май и юни да има повишение. То върви паралелно с времето - затоплянето, влагата, това стимулира развитието на кърлежите. Този бум ще трае още няколко седмици", обясни пред bTV директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. 
 
Тя съветва хората да избягват неокосени тревни площи, както и редовно да се преглеждат за ухапвания след всяка разходка. 
 
"Заразени кърлежи от свалените са между 20 и 25%. Видът кърлеж с лаймска болест най-много се привлича от човека и свалените на хората - 95% от тях са именно такива", каза проф. Христова.
 
Според нея около 20% от кърлежите предадат инфекция след ухапване, което означава, че около 4% от ухапванията водят до заразяване. Колкото по-дълго време седи кърлежът, толкова повече се увеличава риска - ако е повече от 24 часа, тогава шансът да предаде инфекция е над 50%. 
 
В България най-разпространената болест по кърлежите е лаймска, след това е марсилската треска. "Това са бактериални инфекции и се лекуват са антибиотици", каза проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се пръска против кърлежи!
13
2
 
2
 
! Отговори
Селтикс от Люлин 1 преди 2 години
фъндъкова не си разбира от работата. Ако кърлеж ухапе детето ми, ще я разкарвам като танцуваща мечка на селски събор, по всички съдилища на ЕС. Тази много краде. Обича да осчетоводява намерения.
12
2
 
2
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Тека ще е, докато има "анонимни" русофили! Ленин,Сталин станете и пътя покажете! -Рот Фронт!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като всяка година. Къде човек може да се отпусне за малко. навсякъде трябва да бъдем бдителни. По софийски улици тече ток, шахти, кучета, треви с кърлежи..... Винаги съм си задавал въпроса, какъв е смисъла от разни служби, след като никой не си върши работата.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно бе. Това са наши приятелски евроатлантически кърлежи от американските биолаборатории в Европа от там постоянно пускат и нови мутации на ковид та да се увеличи чипиращото ваксиниране на Бил Гейтс
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак си изберете даскалицата! Пръскат, ама не срещу кържели, а с кеймтрейлс, да е по-лесно да управляват бездушни и апатични хора. Никой не иска неподчиняваща се маса и бунтове.
8
0
 
6
 
! Отговори
zer преди 2 години
Хора, общината е леш, няма смисъл на нейното пръскане да чакате. Преглеждайте се след разходки и бъдете бдителни, че квито неприятности може да ви докара тая гадина по добре да си ги спестите
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те как я вадят тази статистика, като повечето хора си ги махат сами, нямат лаймска болест и здравните власти дори не знаят за тях.Аз не познавам човек който да не го е хапал кърлеж поне 3-4 пъти в живота. И в същото време дори познат на позната няма да е имал лаймска болест.Някой най-много веднъж да се излъже да иде до спешно, да му кажат че не е спешен случай и да си ходи до личния, А личния като вземе един памук и почне да търка, като експерт... по-добре сам да го извадиш.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня как веднъж си купих сандвич и седнах на една пейка в градинката на св. Седмочисленици да го изям, и кракът ми почерня ... от дървеници...Наложи се да правя стрийптиз на терасата от там в банята а дрехите в торба и долу в контейнера....
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Лозен, не са косили и тревата вече е на 80 см, не знам този кмет за какво ни е, а и тези от Панчарево нищо не работят, но иначе взимат заплати и данъците ни взимат редовно!!!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами пръскайте!
3
1
 
0
 
! Отговори
АЛОООО преди 2 години
Тази още НЕ Е ДИРЕКТОРКА. ОК
2
1
 
8
 
! Отговори
az преди 2 години
Ами пръскайте по-редовно...
1
1
 
11
 
! Отговори
от Варна преди 2 години
А във Варна има квартали, където тревата е над 50-60см и даже кучкарите избягват да ходят там. Край нас от 20г не е имало толкова треви и храсти. Предполагам, че резките смени в администрацията, също допринасят. Преди 2020та до това време вече косяха за 2ри път. Не вярвам в София да е по-добре.