Доц. Спасков: Случаят с болница "Лозенец" по света се нарича търговия на органи

Това е нарушаване на всякакви норми, каза още бившият директор на "Пирогов"
10 юни 2021 09:00, Ния Христова
145
Доц. Спасков: Случаят с болница "Лозенец" по света се нарича търговия на органи
Снимка: БГНЕС
Случаят с болница "Лозенец" навсякъде по света се нарича търговия на органи. Това е нарушаване на всякакви норми, включително международни.
 
Това заяви пред БГНЕС бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков. Той посочи, че когато той е ръководел спешната болница, са се правили по 60–70 бъбречни трансплантации годишно от трупни донори.
 
"Тогава всичко минаваше през много инстанции. Винаги съм защитавал тезата, че при трансплантациите, заради много инстанции, са невъзможни такъв тип явления. Няма как тези дейности да са продължавали толкова дълго време без знанието на тези инстанции. Най-вероятно нещо се е премълчавало на всички равнища", заяви доц. Спасков.
 
Според информацията, изнесена от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в периода от 2019 г. до края на април 2021 г. в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори – донорите били племенници от Украйна и Молдова, а рецепиентите "чичовци" от Оман, Израел и други държави. Реална роднинска връзка между тях не е имало.
 
"Когато се прави престъпление никой, който прави престъплението не дава точна информация за него", подчерта Спасков. Той категорично е убеден, че е имало начин нарушенията да се предотвратят.
Още по темата
 
"След извършване на действията има крачки да се провери дали нещо е правилно и ако не е правилно да не се повтаря, а тук става дума за нещо, което се е повтаряло, многократно", коментира още бившият директор на "Пирогов".
 
По повод блокираните промени в ръководствата на болниците "Лозенец" и "Александровска", според доц. Спасков няма логично обяснение.
 
"Безкрайно изненадан съм, че Агенцията по вписванията може да бави вписвания. Нейната функция по-скоро е регистрационна и недопускаща нарушения при регистрацията. Ако документите са редовни, нямам никакви обяснения защо се бавят тези вписвания", каза още той.
 
На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство.
 
На следващия ден той назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.
 
В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.
 
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства. „Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.
 
На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Кацаров остро разкритикува и действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Д-р Кацаров е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, тогава ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНС са били информирани за това от Интерпол, и резултат нула. Нашите си чоплят в носа цял ден и чакаме някой друг да ни оправя. Народ стадо както каза колегата.
88
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само в Бул гари стан може украйнка да дарява "ужким" на роднина от Оман или Индия бъбреци и всичко да е наред. Гешефта ловеше баби дето продаваха цветя в подлезите, а за най-големите престъпления за хиляди и милиони лева беше сляп. Така му беше наредл Тиквун. Не народ а стадо сме.
87
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гешев ВЪН.
86
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и сега кво И гешев ли ще се крие една година по селата като бойко.за един месец толкова неща излезнаха той по селата да гони битовата престъпност. То си има прокурори за всяка област колкото щеш. Кога ще се самосезира -може да си избере толкова много неща са.
85
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а защо няма протест срещу този шеф на лозенец, занимавал с такива ужасии,а а само за пенсионера се събират хора
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Майна Дремкаше пред компа докато дойде заплатката. После пак същото.
83
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
у нас се нарича благородство
82
5
 
15
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Нали си професор,бе!Ще си намериш друга работа в частния сектор.Но,ти искаш държавна хранилка за нищоправене!
81
2
 
34
 
! Отговори
Майна преди 2 години
А къде блееше ДАНС през това време или си чоплеха носа, или бяха и те в схемата? Е, и в двата случая - закриване на Данс като напълно безрезултатна агенция!!! Да видят кои са хората на ДС в Данс и да не излезе 99%???
80
4
 
22
 
! Отговори
Сина преди 2 години
Кантарджиев, не ти бе лесно да си подчинен на тиквата, която всеки ден си сменяше мнението, без всякаква логика. Помним, как Февруари започна ударен ръст на заразени и тиквата отвори заведенията, щото бе обещал на онзи наркоман с косата от Витошка. Не ти бе лесно да си подчинен на Годжи, който също бе подчинен на тиквата.НО, всеки си плаща за "немъжкото" поведение /както и оня от АПИ, дето буци го направи на 2 стотинки преди време/ рано или късно. Бъди здрав, дълго да си вземаш пенсията!
79
22
 
8
 
! Отговори
АЗ БЪЛГАРИНА преди 2 години
БОЙКО БОРИСОВ Е СМЕЛ МЪЖ И НЕ СЕ ЕСКРИЛ В МАЗЕТО А ЛИЧНО ЩЕ ПОСРЕШНЕ КЬОВЕШИ НА ЛИТИЩИТО! А РАДЕВ Е ФАСИТ И ПУТОМСТЕН КУМУНИСТ!
78
15
 
8
 
! Отговори
АЗ БЪЛГАРИНА преди 2 години
ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ ИЗБУХНА И АЗ ИЗБУХВАМ ОТ МЪКА А РАДЕВ НЕ МОЖЕ ДА КАРА ТОЙОТА А САМА САМУЛЕТ!
77
10
 
5
 
! Отговори
АЗ БЪЛГАРИНА преди 2 години
РАДЕВ Е ФАСИТ ! САВРЕМЕНЕН ФАСИСТ И ПУТОМСТВИН КУМУНИСТ! И НЕМА ВИШУ УБРАЗУВАНИЕ КАТО МЕНЕ!
76
2
 
3
 
! Отговори
АЗ БЪЛГАРИНА преди 2 години
До В мазата Нека разглежда , но имам въпрос : Кой ще дава информацията ? -възможности 2- възможност 1 - информбюро от НПО финансирани от САЩ ; възможност 2- специализираният съд /прокуратура/ .Без мнението на Лозан Панов и черния лебед!
75
12
 
5
 
! Отговори
АЗ БЪЛГАРИНА преди 2 години
РАДЕВ Е ФАСИТ ! СЪВРЕМЕНЕН ФАШИСТ И ПОТОМСТВИН КОМУНИСТ!
74
2
 
10
 
! Отговори
Самолет Номер 5 преди 2 години
В колко часа каца г-жа Кьовеши? Искам да го гледам на живо онлайн.
73
10
 
25
 
! Отговори
Цъфнал Герб преди 2 години
Болниците са специалитет на корумпетата от ГЕРБ. Фалираха държавните, за сметка на частните. Гати държавата, дано Кьовеши ги СПУКА тия
72
0
 
24
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Кьовеши да има предвид, че има къртици на ПЕЕВСКИ И БОЖКОВ В ДАНС!!! Иначе няма как да се случат всички сделки до сега с тях вкл.и по Магнитски.
71
1
 
22
 
! Отговори
999 до 74 преди 2 години
ПЕЕВСКИ Е РАЗСЛЕДВАН НЕ 1 ПЪТ ПРИ ЦОЦОРОВ, НО ИЗЛИЗАШЕ ЧИСТ КАТО СЪЛЗА!!!
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То да е само органи добре, ама има толкова други нещица, дето никой не смее да каже :))