Врани нападат хора в центъра на София

Поведението на птиците било обичайно в пролетния период
78
Врани нападат хора в центъра на София
Снимка: Pixabay

„Едната врана ме драсна по главата, а другата ме атакува в гръб по крака, усетих като удар от боздуган, като едната птица продължи да ме гони, болката беше доста силна, прасецът ми се крампира и аз тръгнах веднага към "Пирогов“. Това разказа пред БНР Андроника Мартонова, изкуствовед и доцент в Института за изследване на изкуствата към БАН, която е била нападната от родителите на малко вранче в центъра на София.

„Лекарите от Спешното в "Пирогов" не се изненадаха, много съм им благодарна, особено на д-р Кристиян Григоров, ортопедът, който ме пое. От "Пирогов" ми казаха, че за тях това са обичайни случаи за постъпващи при тях пациенти, защото това е поведението на птиците в пролетния период, когато враните си пазят малките, казаха ми, че дори при тях са постъпвали много по-тежко нахапани по лицата хора“, поясни още Мартонова.

"В София се наблюдават почти всички видове врани, като този случай е свързан със сивата врана най-вероятно", коментира темата пред БНР и познавачът на тези птици - Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.

"Птиците имат изключително силни защитни механизми, когато отглеждат малките си - това е през края на май и началото на юни, когато малките започнат да правят опити да летят. А малките са глупави в началото, те кацат по земята, тогава родителите им ги пазят с всички сили. Кълването е не само към хора, но и към кучета, гледат често по отзад да акатуват, по крака на човек, по опашката на кучето, това е чрез един "гмуркащ полет"", поясни орнитологът.

Правилното поведение е да вървим в обратната посока, да се отдалечим от това място, където е станало нашествието, като от значение е на какво разстояние си ти от малкото птиче, посъветва още Матеева. А паднали птици - сови, врани, чапли, не бива да се пипат, защото те ще ви атакуват директно в очите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: птициврани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идват хичкокови времена.
37
2
 
1
 
! Отговори
Безплатен съвет преди 2 години
Къпете се редовно за да не ви бъркат птиците с леш!
36
1
 
5
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Лошо удрят. Някое дете може и да има сериозни травми. Трябва да се стреля по тях, но уви няма държава.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УРА. ВЧЕРА ВИДЯХ ВЕЧЕРТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 7-8 ГОДИНИ СВЕТУЛКА НА ПОЛЯНАТА ДО БЛОКА.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Което ми напомня: Хайде, хайде: crow and raven = гарван и гарван (Handy Translator).
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИМПОТЕНТИТЕ ПО БНР ни РАЗИГРАВАТ СЦЕНАРИЙ АЛА ХИЧКОК (ПТИЦИТЕ) - РАЗЯРЕНИ ГАРГИ НАПАДАТ СОФИЯНЦИ. ЧАК ОЧАКВАМ ДА ПОСЛЕДВА В НОВИНИТЕ, ЧЕ 37 СА БИЛИ РАЗКЪСАНИ ИИЗКЪЛВАНИ ДО КОКЪЛ ОТ ЖЕСТОКИТЕ ВРАНИ.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от 5G мрежата е
31
0
 
1
 
! Отговори
Алтер преди 2 години
Едната врана ме драсна по главата, а другата ме атакува в гръб по крака, усетих като удар от боздуган, като едната птица продължи да ме гони. Болката беше доста силна, прасецът ми се крампира и аз тръгнах веднага към "Пирогов.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналия юни в Борисова ловно куче се опита да се заиграе с падналото на земята вранче на 20-тина метра от кучето ми и мен. Двойката родители не само нападнаха сетера и стопанката му - бръснещ полет над главите им, накълваха кучето по гърба и с крясъци ги преследваха, докато ги изпъдят, но запомниха и нас и близо месец след това щом ни видеха, пикираха съвсем наблизо и шумно ни съпровождаха. Интересни и много умни птици.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарваните са от герб!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 30... Прав си, чайки са, но чайките са семейство птици. Черноморската чайка е с латинско наименование (LARUS cachinnans), откъдето идва нашенското "гларус".
27
1
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
В София има чайки, не гларуси.
26
0
 
5
 
! Отговори
Принципно: преди 2 години
Рядко се вижда гарван гробар из градовете - но напоследък видях един ... обикновено го свързват с митичен пратеник - гарваните са умни, обаче от всички гарвани гарвана гробар е най-умен ...
25
0
 
4
 
! Отговори
Което ми напомня: преди 2 години
На английски им казват crows - без значение малките или големи. Но на гарвана гробар му казват raven ...
24
0
 
2
 
! Отговори
Демек гарван преди 2 години
Порода малък европейски гарван ...
23
9
 
6
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
На тази ако и поставят подкожна инжекция сигурно после я разказва като като преживяване за операция на сърдечна клапа. Ти да видиш, прасеца и се крампирал и тя бегом в Пирогов. Не ми се мисли ако беше и кихнала. Щеше да обяви нова карантина в страната.
22
1
 
4
 
! Отговори
орнитолог преди 2 години
това е гарван е е врана
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 5G-то е!!!!Животните откачат ама хората зат.....ват
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 26 Сега в София има вече и гларуси. Все едно си на морето! А гларусите са още по-агресивни и от враните!
19
1
 
4
 
! Отговори
Hitchcock преди 2 години
А аз съм чувал за гълъб, който е кацнал на главата на човек и си е впил ноктите в скалпа му!!! Сериозно го казвам, не е майтап. Истински случай.