Недостиг на кръв в "Пирогов", болницата призова за кръводаряване

Болничното заведение организира дарителска кампания
17 юни 2021 09:52, Петя Славова
12
Недостиг на кръв в "Пирогов", болницата призова за кръводаряване
Снимка: БГНЕС

За недостиг на кръв алармират от "Пирогов". В рамките на два дни най-голямата спешна болница у нас и Националният център по трансфузионна хематология организират дарителска кампания.

От 8:30 до 13:30 ч всеки, който е здрав и има желание може да дойде, за да дари кръв в "Пирогов".

Даниела е сред редовните кръводарители. "Още откакто съм започнала работа, има такива мероприятия и съм се отзовавала. Последните 10-ина години по два пъти на мероприятия. Знам, че това е полезно нещо. Хората се оперират и трябва да има кръв в наличност", обясни жената пред БНТ. Тя призова хората да го направят. "Не е страшно и опасно.", категорична бе тя.

"Въвеждаме лесен формуляр, в който хората могат да заявят своя час. Процедурата е кратка", обясни лекар от "Пирогов". Хората, които искат да дарят, могат да го направят и без час.

Хората трябва да са над 50 килограма и да са здрави. Според медиците, трябва да мине поне месец от преболедуване на коронавирус и ваксинация, както и хората да са здрави и да не приемат лекарства. Кръв може да се дарява на всеки три месеца. Самата процедура трае до 10 минути.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
... От "ваксинирани покемони" приемате ли??В доста страни този въпрос. стана... с много труден отговор...
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4-----------------------------Ти искаш да ти върнат банките ли.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аи стига глупости! За моя роднина искаха три банки кръв, за да я оперират. Почина преди операцията и банките си останаха в болницата и сигурно някой *** се е уредил. Те не правят операции без да им се занесе кръв!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се дегитализира краводаряването. Ако аз дам кръв във Варна, трябва да може мой роднина в София да получи кръвоприливане при неговата операция. А да не ме пренуждават да пътувам до София за да дарявам кръв в Софийския център.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да бръкнат у чекмеджето и да си платят, пред всеки кръв център има групички търговци. Ако нямат пари да копи/пейстнат някой друга клинична пътека в програмата и НЗОК ке им даде пак от нашите пари !!!
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оня кръволок с кюлчаците и еврата в шкафчинциту, изпи кръвчицата на хората и сега "другари, дайте да дадем"