Природен парк "Витоша" е в едно доста добро състояние

Близо 3.5 млн. души посещават "Витоша" ежегодно
18 юни 2021 22:30, Ния Христова
23
Природен парк "Витоша" е в едно доста добро състояние
Снимка: БГНЕС
Природен парк "Витоша" е в едно доста добро състояние, като се има предвид близостта до столицата София и огромното количество туристи, които го посещават годишно.
 
"Близо 3.5 млн. души го посещават ежегодно, което оказва влияние върху биоразнообразието и планината, но като цяло можем да се похвалим с добро състояние на видовото разнообразие в границите на парка". Това обясни пред БНР Анна Петракиева - директор на Природен парк “Витоша”.
 
Туристите, особено през почивните дни, оказват влияние върху живота на животните в планината, със замърсяването, което оставят след себе си, с автомобилите, които замърсяват въздуха. Когато се струпват туристи се оказва влияние и върху растителността, ако обаче има възпитание в туристите, може да се избегнат много от тези негативи.
 
Относно качването с автомобили в планината, Анна Петракиева коментира, че там няма много буферни паркинги, където да оставят автомобилите си и след това да използват организиран от Столичната община градски транспорт до туристическите центрове в планината.
 
"Автомобилите са крайно неприятно присъствие, особено през почивните дни, когато столичани и гостите на планината имат желание да се откъснат от градската среда и да се насладят на чистата природа, тиха и спокойна среда", посочва още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ема преди 2 години
В добро състояние, ама лифтовете са от времето на дълбокия комунизъм. Което хич, ама хич не е ок.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много счупени дървени мостчето по пътека 100 както и паднали дървета. Абсолютно са изоставени езерата в симеоново и пейките около тях. Това ли е добрата поддръжка?
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витоша беше в добро състояние преди 1989 година. Тази явно не знае какво е добро състояние и ни пуска въдичката за автомобилите, за да ни отвлече вниманието от лифтовете дето не работят, от алеите и пътеките, които не се поддържат, от хижите, които като цяло са много далеч от добро състояние, а в градския транспорт пари да ми дават, няма да го ползвам..
12
1
 
4
 
! Отговори
мутрите в парламента преди 2 години
Посещението на Витоша е разрешено само с автомобили и да си оставиш отпадъка за това закриха лифтовете да се замърсява и въздуха.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при 3,5млн посетители ,колко пари се похарчиха в поддръжка , почистване, охрана и др подобни?
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"имат желание да се откъснат от градската среда и да се насладят на чистата природа"Като искат да се откъснат от градската среда, да си ходят да живеят на село. Какво се бутат в града?
9
0
 
7
 
! Отговори
GD преди 2 години
Това в предаване на редакция "Хумор, сатира и забава" ли е казано?Символичен транспорт, 2 работещи лифта, разбити алеи, липса на регламентирани маршрути, свързани с транспорт, мотори и АТВ-та, задръстени пътища с автомобили, липса за система за събиране на отпадъците, липса на контрол за изхвърляне на отпадъци, на бране на защитени видове растения, неработещи чешми, малко места за хранене, а където ги има повечето са ужасни...
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което харесвам в нашите природни паркове е че са максимално близо до естествената гора. Просто е оставено всичко да си расте натурално и се почиства само опасното. В Германия са едни изчистени и подравнени, все едно сте в ботаническа градина, а не в гора. С приятели от Франция и Германия бяхме на Витоша преди ковида и те бяха във възхита, че е натурална гора, каквато си е в природата, без асфалтирани пътища до върха, без редени в строй дървета. Прекрасна е Витоша и цяла българска природа
7
3
 
9
 
! Отговори
Юлиян Николов преди 2 години
Мале,мале,мале, чета и ме вярвам на очите си?Може ли да попитам тази интелигентна дама, кога за последно е била в природен парк Витоша? Има ли си поне малко идея, как трябва да изглежда един природен парк? Състоянието на този парк е било добро преди около има няма 20 години! От тогава всичко се руши, разпродава и гората се изсича, въпреки че е близко до София!Извинете г-жа, какво ще кажете за палата на г-н Домусчиев над Бистрица, или такив крупни строежи не пречат на животнитеДай бето вар
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечки си има и сега.На 01.12.2018 под Селимица наблюдавах една.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витоша се превърна в ***!
4
6
 
2
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Аз в софийската Кифисия не съм виждал мечка :)
3
8
 
12
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Как тъй бе, нали ГЕРБ всичко са съсипали !
2
1
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
ограничения ограничения вместо удобни компетентни решения тва го може манталитет изграден по време на диктатура
1
2
 
20
 
! Отговори
Nona преди 2 години
Госпожата Петракиева сигурно говори за някоя друга Витоша!