Бум на ухапвания от кърлежи в София

17% от кърлежите са с борелии, причиняващи Лаймска болест
24 юни 2021 17:22, Ния Христова
18
Бум на ухапвания от кърлежи в София
Снимка: БГНЕС
Бум на ухапвания от кърлежи в София. След високия ръст на ухапвания, регистриран в края на май и началото на юни, набезите на кърлежи продължават, предаде БГНЕС.
 
Само в рамките на 24 дни – от 1 юни до днес, в Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани 313 броя кърлежи, съобщиха за БГНЕС от там.
 
От тях 53 кърлежи са били положителни (17%) за борелии, които причиняват Лаймска болест.
 
Макар обработките на зелените площи в София да започна още след десет дни на месец април, сигналите за ухапвания от кърлежи не спират. Най-често случаите са при деца. 

 

Ангажирани с третиране на тревни площи фирми коментираха, че обработките срещу кърлежи се извършват само при сухо време. Проблемът възниква от това, че яйцата не се влияят от препарати. Инкубационният им период е от 8 до 10 дни, което налага повторни обработки, а при наличие на дъждове и отново пръскане.
 
Столична община твърди, че препоръките се спазват, а градските паркове и площи се обработват според указанията – до 10 часа сутрин при подходящи метеорологични условия.
 
Освен Лаймска болест, кърлежите могат да причинят и няколко вида трески, съпроводени с висока температура и отпадналост. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката - сякаш от филма на ужасите..
12
1
 
1
 
! Отговори
Кърлеж преди 2 години
БУУУУММММММ
11
5
 
7
 
! Отговори
До № 9 преди 2 години
До qwertyСофия много се промени, а това за което говориш си го правим ние гражданите на София.Ако не чупим и мърсим без да ни пука, ако не учим младите 1.да спазват правилата в обществения живот, 2. да не чупят пейки, спирки и каквото им дойде на ума, 3. да не нося ковчези, бесилки, бухалки и да хвърлят храна по обществени сгради, София ще стане по-добър град за живеене. А иначе, София е прекрасна, типичен европейски град1
10
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Толкова много дъжд се изсипа и естествено води след себе си бум на кърлежи, какво странно има? Дори в района на НДК не пръскат след всеки дъжд, дето имат голям бюджет за озеленяване и градинарство. Необходимо е коментарите да са на основа реално положение и факти, а не да се използват за предизборни фойерверки!
9
5
 
8
 
! Отговори
malart преди 2 години
Много бездомни кучета - кърлежи
8
7
 
11
 
! Отговори
qwerty преди 2 години
София е closet.
7
2
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
изтрещел народ яко . пръскат ама по български тоест с разраден препарат
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кърлежите са в Парламата от там идва опасноста за цялото население без изключение. Тези кърлежи в тревата ще ухапят 100 200 500 човека ама ония в парламата хапят 6 милиона от раз. Лошото е че в парламата кърлежите нема с какво да се убият. Пазят ги под..логите им. А тези в тревата с едно напръскване с отрова изчезват.
5
7
 
15
 
! Отговори
ами дааа преди 2 години
От толкова кучкарЕ у Софето, как няма да има кърлежи!
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много дъжд, много куче, много трева - честито кърлеж.
3
3
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Голям бум и за отпуснатите пари за столицата , НЕаКВИ СИ --- 1.8 МИЛИАРДА !Бум и на кражбите от шайката на ГЕРБ !бум И НА ДЪРЖАВАТА --НАЙ-БЕДНА И НАЙ-КОРУМПИРАНА ...При зададен въпрос на Тома Биков : ''ЗАЩО СМЕ НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА '' , ''той'' отговори :"В ЦЕЛИЯТ СВЯТ ИМАЛО КОРУПЦИЯ'' ,... но не каза какъв е РАЗМЕРА НА КОРУПЦИЯТА В Бг ,... ЧЕ Е ----''НАЙ''!
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандък не се ослушвай и мигай на парцали
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами бум на дъждове води след себе си бум на кърлежи, какво странно има? Дори на ндк не пръскат след всеки дъжд, дето не знам какъв е бюджета за озеленяване и градинарство.