Фандъкова към Пеканов: Общината дава над 400 млн. средства за метрото

Продължава размяната на реплики между столичната управа и вицепремиерът
22 юли 2021 16:52, Красимир Ангелов
52
Фандъкова към Пеканов: Общината дава над 400 млн. средства за метрото
Снимка: БГНЕС

Столична община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото към "Слатина" и "Подуяне". Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км., се чете в позиция на кмета на София Йорданка Фандъкова.

По думите й навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам.

Още по темата
Виена, която беше давана за пример от г-н Пеканов за това, че изгражда сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена, подчертава Фандъкова.

По думите й 9 европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните Плановете си за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си.

"Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план, катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици.

Столична община ще изпрати възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места – Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне", казва още Фандъкова в своята позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Значи, при ГЕРБ се строи с пълна сила/метро ,Хемус../, пари има и са разплатени предварително/ според някои *** даже имало и пари за "крадене" /, при тези ...нито се строи, пари няма, но виждаш ли ,не са "крадяло"! Тези изобщо усещат ли се какви неграмотници са?
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По -малко ще крадете !
43
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да я уволняват тая Гербава кукумявка и да назначат читав кмет на София!! Стига с това метро което глътна 200 милярда евро, а никой не го ползва. Задръстванията по улиците са кошмарни, въздуха в София е токсичен направо, не мръсен. София стана най-мръсния и западнал град в Европа под ръководството на Фандъка
42
2
 
6
 
! Отговори
Ако Боко преди 2 години
В момента в който стана кмет не беше наложил мораториум на застрояването на градинките, до сега костовистите от ДБ дето си ги бяха приватизирали до сега да са ги застроили с блокове и молове, ама кой ти помни. Днес пият бира в парка и псуват Боко и Фъндъчка.
41
8
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Откъде ги е заработила тая кукумявка
40
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Нямате ангажимет за финансиране на разширения на метрото.Разширение към Слатина 40% от сумата се осигурява от Техпарк, 30% мола в района и бизнес центровете. другата част от плана за развитиеМетро до Ринг мол пълно финансиране от Керитидж парк; София парк; Декатлон и всички бизнес сгради на първата спирка. След това участи от Икеа; Ринг мол и всички частни квартали около втората спирка. Така няма да имате нужда да харчите пари за чужди облаги.Вие имате ангажименти към общинските квартали.
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност Фандъчето се е отчитала и на Толупа.Нали той я направи вечната кметица.А там играят мнооооого пари,пари които се дават под масата.
38
10
 
9
 
! Отговори
хъша преди 2 години
Абе на тези жени колкото и да им дадеш те все не им стигат
37
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вечната кметица под крилото на селския БАНДИТ от Банкя стана милионерка.Одавна играе с милиони.
36
8
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
Кво става фандъкова твойте хора свикнали със голяма парса от европейски пари остават извън далаверата в този случай ли или какво?Опита за сравнение със други страни или столици е нескопосан предвид характерни за всеки неща но ти беше ясно казано че строежа на метрото няма да бъде спрян и за него има средства просто ще се научиш да харчиш по практично и ефективно както ние мъжете а не както вие жените също като на шопинг в мол със чуждите кинти
35
7
 
8
 
! Отговори
Eli преди 2 години
До От как ГЕРБПрав си за строежи, улици, градинки, но само за първия мандат на Фандъкова, в който наистина работеше. Оттам-нататък е надолу - презастрояване навсякъде, ужасяващо качество - на втората година улици, тротоари..всичко вече се руши или пропада. Затова ни трябва някой с нови идеи и сили, при Фандъкова вече само се краде.
34
8
 
10
 
! Отговори
човек преди 2 години
Г-жо Фандъкова нещо за канализации и улици в северозападните квартали няма ли да кажете, защо 10 години там нищо не се случва?
33
6
 
2
 
! Отговори
Западна София преди 2 години
Обслужващият кмет се е активирал и скрил за някакви идеали.Тези глупости ги повтаря непрекъснато като вожда и и започва да вярва в тях.Нещо за инфраструктурата на западна София няма ли да каже?Защо в югозападна София няма гето? Защо не иска да направи то на запад гетата са в югозападните райони?
32
3
 
11
 
! Отговори
Искам да кажа преди 2 години
че младите в София са толкова презадоволени, че си мислят, че тези неща дето ги има в София сега са някак по подразбиране, а те не са. Е сега когато БСП и придворните им шутове от ИТН и ДБ отново ще управляват, а ДПС ще реже баницата ще се уверят за какво им говориме и какво се вика наистина КРАДЕНЕ. Щото ГЕРБ крадат, ама нещо все пак остава, ама тея новите "идеалните" изчегъртват до последната троха и си турят у джоба. Ама нека видят - нека се учат.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данка се оказа най-хитра от гербавите батьови калинки. Изхлузи му се от лапите и стана относително независима. Той я мрази, но що да чини. Вече дори не и споменава името и мълчи за метрото, а преди години се снимаше до нея и се фукаше с метро.
30
9
 
12
 
! Отговори
От как ГЕРБ преди 2 години
управляват София в този град най-сетне се провидя. Направиха се паркове, градини, метрото може да се нарече мрежа, околовръстното, градския транспорт е на светлинни години от това, което завариха, а да не говорим за *** и чистенето на снега... То си бяха едни Авгиеви обори, дето Боко и Фъндъкова ги чистиха, чистиха и пак изкачат разни подводни камъни. Затова софиянчетата гласуват за ДБ дето им се представят за бели ангели, ама старите помним за Вълка и камарите *** и сняг...
29
11
 
9
 
! Отговори
Единственото преди 2 години
От което се нуждае София са предсрочни избори за кмет.Крадлата Фандъкова вече е противна на всички.
28
3
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Фандъкова, време е да въведеш ред в Общината. Служителите от Инспектората към СГО само за тази седмица 2 пъти затвориха улиците в ж.к. Лозенец, защото видиш ли трябвало да ги мият?!? Във всяка нормална държава това се прави късно вечер или рано сутрин, защото през деня работя хора и бизнеси. Но СГО явно е решила, че така трябва. Тази безпардонност и несъобразяване с хора и бизнеси, е една от многото, които отвращават гражданите.С безумия от този род се сблъскваме ежедневно.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова отдавна да е наритана от Тулупа, че му е втръснала. Но е на избираема длъжност и е безпомощен. Все пак и той не е всесилен.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите на общината са всъщност парите на хората, с приспаднати пари за хората от обшината, които всъщност не работят никакъв производствен труд.